Vw Passat b6 1.4 tsi

17 Wrz 2016, 22:43

Koniu napisał(a):Lepiej pod tym względem wypada A4 B7 czy Seat Exeo -1.8T

No tak..hipokryzja widze niezła..chciałbym zobaczyć te 1,8T Exeo z PL salonu, a nie Gostynin ze Szwajcarii... bo podobno pasków z PL jest 12 sztuk..
poza tym 1,8T to problemy z turbo, z wężykami, ciśniemiem, wycieki oleju, rozrząd problematyczny, a na koniec sprzęgło z dwumasem, które w autach z Gostynina różne mogą być.
Ciekawe co jest takiego be be w Passacie B6..
tak apropo, nie wydaje mi się aby autor pytał co wybrać czy jakieś rady, cały jego post nr 1 dotyczył Passata B6:
Cosmic napisał(a):Witam wszystkich użytkowników! Zdecydowałem sie na zakup passata b6 z silnikiem benzynowym 1.4 tsi 122 km. Samochód jest od znajomego który samochód serwisował w aso, posiada książkę serwisowa oraz wszystkie niezbędne dokumenty. Moje pytanie brzmi: jaki pakiet startowy powinienem przeznaczyć na samochód takiego typu? Czy warto wymienić zaraz po zakupie rozrząd? Czytałem dużo artykułów o wadliwym rozrządzie, chciałbym uniknąć konsekwencji takich rzeczy poprzez wcześniejsza wymianę. Czy auto jest wyposażone w koło dwumasowych? Oraz czy jest tak samo obciążone jak w dieslu? Czy turbo różni sie czymś konkretnym od turba w dieslu?

Z nagarem nie jest tak źle jak to się opisuje, zajmowanie się silnikiem czyszczenie itd..raz na ileś lat, poza tym dobre paliwo 98 typu Verva Orlen ogranicza osadzanie się dość znacznie...

a tak w ogóle niech autor wybiera co chce, ja wolę sprawdzone auta a nie ze Szwajcarii od handlarzy Exeo z silnikiem który gościł w Audi A4 b5 22 lata temu 1,8 turbo i wtedy był dobry...
poza tym inne auta też się psują, tez mogą być trupami i raczej zabalsamowane nie są, kiedyś też trzeba będzie odwiedzić serwis.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2016, 22:53

Łokoj zaparz sobie melisę, ochłoń trochę, no i jeśli Cię to nie przerośnie, pomyśl trochę. Invi ma rację.
Porównujesz ~10 letnie auto ze starymi strupami, których jedyną cechą wspólną jest ilość kół. To trochę tak, jakbyś po związku z nastolatką (oczywiście 18+, nie szerzymy żadnych dziwnych zachowań) zaczął umawiać się z kobietą lekkich obyczajów i narzekał na... duży przebieg :roll:
Niestety technologia dla ludu po roku 2004 nastawiona jest na rozsypanie się, w najlepszym razie, po gwarancji. 1.4 TSI z pierwszych partii czy to TC czy nie to był chłam, silnik eksperymentalny, który był testowany na klientach. To po pierwsze.
Po drugie, marzeniem każdego kierowcy jest rozbieranie całego silnika (wersja prawilna), aby usunąć nagar. Gdyby chociaż mało palił to jeszcze, no ale tak niestety nie jest, choć założenia producenta były inne. Żeby nie było niedomówień, bo fani Jedynej Słusznej Marki nie mają poczucia humoru, to marzenie to był sarkazm :ok:
Po trzecie, Ty tu z Mitsu GDI nie wyskakuj, bo Honda wprowadziła FSI pod koniec lat 80-tych.
Po czwarte, silniki to nie jedyny problem b6, bo zostaje korozja i elektronika.

Podsumowując, za taką kasę można kupić mnóstwo lepszych aut. Argument "bo mi się podoba" jest trochę inwalidą. To tak jakbyś kupił sobie mieszkanie na 50 piętrze wieżowca, bo ładne widoki, mając przy tym lęk wysokości
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Wrz 2016, 07:50

Łokoj napisał(a):No tak..hipokryzja widze niezła..chciałbym zobaczyć te 1,8T Exeo z PL salonu, a nie Gostynin ze Szwajcarii... bo podobno pasków z PL jest 12 sztuk..
Sam wyskoczyłeś z polskim salonem i teraz ciągniesz to dalej. Można kupić samochód od osoby prywatnej która jeździ nim np. 3 lata.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Wrz 2016, 08:09

Z tym laniem lepszego paliwa co ma ograniczać nagar to chyba mit,ale nie wiem,nie zaprzeczam może ktoś inny sie wypowie na ten temat.Zreszta Łokoj po co pchać kase w koncern który w ostatnich latach zaliczał same wtopy?
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

18 Wrz 2016, 09:23

Łokoj
Jak opisałeś już 2 razy, że Golf rozkłada konkurencję, bo ma najlepsze wyposażenie (co z tego, że za byle kabelek USB trzeba było dopłacać) jakby był promem kosmicznym, jest najpraktyczniejszy (tu też nie w porównaniu do Civica) najlepiej jeździ (Focus) itd. to stwierdziłem, że nie ma co się wymieniać na argumenty z Tobą - Invi ma rację ;)
P.S. Też wybrałbym 2,0FSI z manualem jakby musiał być B6, wyczyścił nagar i woził banieczkę oleju w bagażniku - cena za trwalszy zawias. Osobiście wole jednak poszukać lepszego modelu. Pozdrawiam :ok:

Cosmic
Widzę, że zakup zrobiony i po ptokach ale Passat jeśli chodzi o wnętrze i jazdę potrafi przekonać. Problemów jest tj. rozrząd, nagar i wytrzymałość silnika. Na pierwsze dwa da się zaradzić.
Rozrząd wymień już, bo teraz zapłacisz za niego 1500zł. Jak będziesz zwlekał i napinacz zacznie niedomagać to poleci wariator faz rozrządu i dodasz do tego 3000zł.
Nagar na zaworach przed i poczyszczeniu wygląda tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Chyba nic nie muszę dodawać ale nie słuchaj Januszowych argumentów w stylu "eeee tam czyści sie raz na 120tys." Jak się tak czyści to nagle się okazuje, że zasyfiony wtryskiwacz wypalił dziurę w tłoku, a gniazda zaworowe to pobojowisko. To się robi 2x częściej.

Najgorsze są jednak przypadki pękania układu korbowo-tłokowego. Nie są tak nagminne jak w wersji 170KM ale w 122KM się zdarzają. Problem polega na tym, że auto może codziennie odwiedzać ASO na przeglądy, a i tak jak masz pecha to pęknie wał lub tłok i stracisz kompresję. Wymiana jest droga.

edit: aktualizacja obrazka
Ostatnio edytowany przez dzida, 18 Wrz 2016, 18:58, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Wrz 2016, 15:53

velcapone napisał(a):Z tym laniem lepszego paliwa co ma ograniczać nagar to chyba mit
zasadniczo to bardziej olej niż paliwo, choć do FSI rekomendują (tzn rekomendowali w tych sprzed 10 lat) lanie 98. No po prostu auto dla ludu fchooj :?

Z Exeo jest taka sytuacja, że, przynajmniej z tego co słyszałem, dość łatwo o niekombinowany egzemplarz w stosunku do a4 czy Passeratti. Nie wiem jednak ile w tym prawdy, bo widziałem to auto jedynie na parkingu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak działa skrzynia biegów MMT w Toyotach?
    Skrzynia biegów MMT Toyoty jest dostępna w modelach Aygo, Yaris, Corolla, Corolla Verso, Auris i nie należy jej mylić z automatyczną skrzynią biegów, która jest oferowana na rynku północnoamerykańskim ...

18 Wrz 2016, 16:39

Ja proponuje autorowi udać się po 1) do serwisu, popytać mechaników nt napraw FSI, dalej na forum tematyczne volkswagena i passata

nie ma sensu słuchać głupiej argumentacji od haterów VW którzy tylko uważają 20 letniego Passata B5 1,8T po 20 dzwonach za dobre auto i Exeo z Gostynina..
te wypowiedzi nawet w 1% nie są obiektywne, bo zaspokajają chore kompleksy pewnych panów, poza tym mamy XXI wiek, kupuje się to co jest nowe, świeże..
nie nokie 6610 tylko lumie, nie stary telewizor kineskopowy czarno-biały tylko nowy LED itd..
dzisiaj żaden koncern nie robi aut które wytrzymują 800 tys km jak dawniej BMW 5/ 7, Mercedes 190 czy Audi 80...
Da dyskusja nie ma sensu po prostu, gdyby takie każdy miał podejście to salony VW by były zarośnięte krzakami a handlarze by w pośredniakach siedzili bez pracy, a jednak rzeczywistość jest inna, wystarczy zobaczyć na rynek aut używanych same auta grupy VW, Audi A4, Passaty Octavie Golfy...gdzie tam jest Vectra? jakiś Focus, Mondeo? gdzie jest Laguna?

Skoro tak wygląda rynek aut używanych zarówno w PL jak i na świecie tzn ze miliony osób ma skrajnie inne zdanie - całe szczęście.
Łokoj
Początkujący

18 Wrz 2016, 17:12

Łokoj to kup sobie do ciężkiej pogody tego kochanego Passata TSI lub FSI i się ciesz a nie wprowadzaj innych ludzi w błąd, który może kosztować ich kupę kasy po co inwestować w g.. wartego paska skoro można kupić fajne mondeo mk3, opla vectrę 2.0 turbo a nie takie bezpłciowe i awaryjne coś jak pasior B6 8)
Łokoj napisał(a):Skoro tak wygląda rynek aut używanych zarówno w PL jak i na świecie tzn ze miliony osób ma skrajnie inne zdanie -

Nie to nie szczęście tylko ślepe zapatrzenie na znaczek i głupie legendy, że jak VW to ideał tani w serwisie i bezawaryjny. Prawda jest inna dobre to były auta VW do 2005 roku około a i tak już pasior B5 ideałem nie był :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

18 Wrz 2016, 18:01

Samochód w razie czego nie został jeszcze kupiony - obnosiłem się z takim zamiarem aż do przeczytania tej dyskusji na forum. Obecnie z 100% pewności, zaczynam szukać pewnych alternatyw.
Czy zmiana silnika z 1.4 tsi na 1.8 tsi poprawi choć lekko moją sytuację? Czy niestety TSI to TSI i koniec?
Poza tym czy do TSI jest wymagane lanie paliwa 98? Nie doszukuje się tutaj oszczędności jesli chodzi o paliwo, bo będę lał co trzeba - jednak czytałem wiele artykułów oraz zasięgałem nie raz opinii mechaników którzy twierdzili że to marketingowy bubel jeśli chodzi o tankowanie 98.
Opinie ?

Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4

18 Wrz 2016, 18:03

Łokoj - nie pajacuj bo na wymioty mnie zbiera.
Tu fajne Audi z dobrym silnikiem, salon PL.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A polecanie stron poświęconych VAG-om jest średnim pomysłem bo tam przesiadują ludzie Twojego pokroju, z którymi nie da się porozmawiać na sensownym poziomie.
Koniu
Forumowicz VIP

18 Wrz 2016, 18:15

Szczerze nie brałem Audi pod uwagę, myślisz że 260k przebiegu jest do zaakceptowania dla silnika 2.0?
Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4

18 Wrz 2016, 18:36

To nie TSI gdzie 3 razy by ktoś wymienił silnik. Jeśli przebieg ori to nie ma się czego bać.
Koniu
Forumowicz VIP

18 Wrz 2016, 18:45

Koniu napisał(a):A polecanie stron poświęconych VAG-om jest średnim pomysłem bo tam przesiadują ludzie Twojego pokroju, z którymi nie da się porozmawiać na sensownym poziomie.

vice versa, ja mam zasadę że 90 letniej babci nie pytam o to jaki klub w mieście jest najlepszy i tak samo tutaj ludzi którzy pewnych aut na oczy nie widzieli i tylko hejtują nie ma co o to pytac..
A Audi cudowny :roll: korbki z tyłu i handlarz który nic o aucie nie wie..tylko na nim chce zarobić.

Koniu napisał(a):To nie TSI gdzie 3 razy by ktoś wymienił silnik. Jeśli przebieg ori to nie ma się czego bać.
co Ty..10 razy silnik wymieniany już nie bądź takim optymistą :ok:

aż dziwne że na temat Laguny panowie nic nie piszą a to królowa lawet od 15 lat..no ale jak widać trzeba być hejterem jednego koncernu nie kilku bo to było by zbyt mało wiarygodne.
Łokoj
Początkujący

18 Wrz 2016, 18:52

Łokoj napisał(a):Da dyskusja nie ma sensu po prostu, gdyby takie każdy miał podejście to salony VW by były zarośnięte krzakami a handlarze by w pośredniakach siedzili bez pracy, a jednak rzeczywistość jest inna, wystarczy zobaczyć na rynek aut używanych same auta grupy VW, Audi A4, Passaty Octavie Golfy...gdzie tam jest Vectra? jakiś Focus, Mondeo? gdzie jest Laguna?

Typowy przedstawiciel polskiej klienteli - inni mają to ja też kupie :mrgreen: Co z tego, że 95% społeczeństwa nie zna się na motoryzacji i kupuje znaczek i opnie :D
Nie potrafisz przedstawić ani jednego konkretnego argumentu przeciw reszcie tak jak ja opisałem TSI - dla Ciebie jestem hejterem, bo napisałem jak jest :ok: Do tej pory nie odpowiedziałeś mi na moje pytania w innych tematach.
Wygoogluj sobie hasła: marketing, stereotyp, owczy pęd - wszystkiemu uległeś ;)

Cosmic napisał(a):Czy zmiana silnika z 1.4 tsi na 1.8 tsi poprawi choć lekko moją sytuację? Czy niestety TSI to TSI i koniec?

Jeszcze gorszy szmelc - po prostu nie ma co się upierać na Passata jak chce się dobry silnik.

Cosmic napisał(a):jednak czytałem wiele artykułów oraz zasięgałem nie raz opinii mechaników którzy twierdzili że to marketingowy bubel jeśli chodzi o tankowanie 98.

Oktany określają równomierność spalania paliwa (mniejsza tendencja do spalania wybuchowego), a nie czystości także marketingowa ściema.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

18 Wrz 2016, 19:08

dzida napisał(a):Nie potrafisz przedstawić ani jednego konkretnego argumentu

Ok argumenty? proszę bardzo..
Passat B6 - kolejna generacja auta po generacji B5, dużo nowocześniejszy, bezpieczniejszy, lepszy technologicznie, wiele bardzo dobrych opcji wyposażenia, wysoka wartość, łatwość w odsprzedaży, dużo części,
co do silników - 1,6 mpi - dobry do lpg ale mało dynamiczny ogólnie silnik ok
1,9 tdi każdy inny niż BXE jest ok ale uwaga na koła dwumasowe i turbiny które mogą padać bo auto nie jest nowe
2,0 FSI - tutaj osadza się nagar ale nie następuje to po 2 tyg jak pisza panowie wyżej a po min. 80 tys km, trzeba go wyczyścić taki zabieg raz na 3 lata nie zabije portfela, poza tym kiepski pod lpg ale za to duża pojemność i nie wysilony

1.4 TSI - tutaj jest taki problem mocniejsze wersje faktycznie miały problemy bo pękały tłoki itd..natomiast 122 bez kompresora kwestia napinacza i łańcucha rorządu ok 800 zł - faktycznie sporo kasy..na inne problemy nikt nie narzeka ale może być pomimo turbodoładowania trochę słaby (można spróbować soft - chip)
potem są 1,8 tsi tych nie polecam, są 3,2 FSI, 3,6 to dla koneserów..

Ogólnie auto dobre, dobrze wyposażone jak się znajdzie fajną wersję, sporo części i konkretne komfortowe auto

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tyle w temacie, teraz czekamy za hejtami o tych którzy te auta widzieli zza okna...

cytat z forum tematycznego:
Niestety, 2-litrówka z bezpośrednim wtryskiem paliwa ma kilka problemów. W wersjach bez doładowania po przejechaniu 90-140 tys. km dochodzi do odłożenia się nagaru na zaworach ssących

cytat użytkowników passata który przesiadł się z 1,8T na 2.0 FSI
Miałem kiedyś 1.8T. W mojej ocenie nie ma zbyt dużej różnicy i w spalaniu, i w osiągach między tymi silnikami. 2.0FSI nie ma turbo dziury (nie ma w czym) i przyjemniej się "jedzie" w korku. Silnik powinien być trwalszy. 2.0FSI nie bierze mi oleju, w 1.8T był to spory problem.

kolejny
Pytasz o B6 2,0 fsi? U mnie spisuje się super, oleju nie bierze nic. Mam go trzy lata, ok 90 tyś km, prócz wymiany sprężarki klimy to nic nie robiłem. Jetem zadowolony bardzo, nie żałuje wyboru. Spalanie miasto- 10 trasa- 7
Łokoj
Początkujący