Vw Passat b6 1.4 tsi

16 Wrz 2016, 17:45

Witam wszystkich użytkowników!

Zdecydowałem sie na zakup passata b6 z silnikiem benzynowym 1.4 tsi 122 km. Samochód jest od znajomego który samochód serwisował w aso, posiada książkę serwisowa oraz wszystkie niezbędne dokumenty. Moje pytanie brzmi: jaki pakiet startowy powinienem przeznaczyć na samochód takiego typu?
Czy warto wymienić zaraz po zakupie rozrząd? Czytałem dużo artykułów o wadliwym rozrządzie, chciałbym uniknąć konsekwencji takich rzeczy poprzez wcześniejsza wymianę. Czy auto jest wyposażone w koło dwumasowych? Oraz czy jest tak samo obciążone jak w dieslu? Czy turbo różni sie czymś konkretnym od turba w dieslu?
Pozdrawiam i Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Jeśli nie trafiłem z działem - proszę o przeniesienie.
Cosmic
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Nissan Note
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2016, 18:53

Żebyście tylko nie przestali być znajomymi :ok:
Wymień rozrząd, rosbierz silnik i wyczyść z nagaru.

Generalnie masz odwagę, bo kupujesz najgorszy model VAG ostatnich 15 lat, z najgorszym silnikiem, który nie ogarnia masy auta. No i jako że wszędzie szukam drugiego dna mam pewne teorie spiskowe wobec tej transakcji, no ale jak ma kwity do aso... :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Wrz 2016, 10:03

Czyli rozumiem że plotki krążące o silniku który zdobywał 'Engine of the Year' - nie są wyssane z palca..
Nie ukrywam że auto od zawsze mi się podobało, jednak takie właśnie odpowiedzi dają mi do myślenia.
Czy są w ogóle jakieś polecane silniki w b6 ? 1.8 tsi ? fsi ? 1.6 mpi ?
Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 15:23

No i właśnie tutaj leży największy problem koncernu vw z tych lat. Niewiele silników można z czystym sumieniem polecić.
1.6 niby jest prosty i bezawaryjny, ale 100km do passata?
Chyba dobrym wyjściem będzie poszukanie innego auta;p
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Wrz 2016, 16:31

Przesadzacie i to zdrowo, taki Passat to 10x lepszy wybór niż zajechane E36/E46 w którym się olejów nie wymienia bo ledwo na paliwo stać, albo Passat B5 1,9 tdi z przebiegiem 500 tys pospawany tu i ówdzie, z rozwaloną dwumasą i turbiną..

Ja polecam w B6 2,0 FSI, bywa problem z nagarem ale nie jest to wysilony motor i nie ma turbiny, czy jakiś nowoczesnych technik. Jedynie co to nie założy sie instalacji lpg a swoje taka jednostka spali.
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2016, 17:31

W BMW nie wymienia się oleju a w Passacie wraz z olejem wymienia się silnik i skrzynie jeśli masz DSG. To że lubisz jeździć złomem, nie znaczy żeby innym też nakazywać.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
    Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...

17 Wrz 2016, 17:37

No fakt nie wiem co lepsze BMW które rozlatuje sie na kawałki przy drobnej stłuczce czy wymiana silnika w Passacie? ale zaraz po co wymieniać silnik takie hobby zamiast zbierania znaczków czy monet?
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 17:39

A Passat to jak czołg i nigdy się nie rozleci? Bo u nas nie ma sprowadzonych "bezwypadków"? Zastanów się chłopie co mówisz, nadziałeś się to się przyznaj do tego :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 17:47

Pokaż mi w takim razie emeryta która Passatem B6 kręci bąki szczególnie że ma napęd z małymi wyjątkami na przód...często to są auta z salonu PL serwisowane w ASO..
i nie pisz o jakiś tanich promocjach z DE, za to E36 i E46 to tak odbiorca 20 kilku latek, jazda na oparach kręcenie baków na łysych oponach i serwis eksploatacyjny raz na 5 lat, tak to wygląda i teraz widzisz dlaczego czasem TSI jest lepsze od zajechanych R6 w BMW pomimo że może encyklopedycznie i na tym forum "lepsze" auta...

jakbym miał wybrać E46 320i z Niemiec którym jeździł 23 latek vs Passat B6 2,0 FSI z PL salonu od jakiegoś pana 50+ to biorę bez dwóch zdań to drugie auto BMW nawet nie oglądam...
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 17:55

A co to w ogóle za wywód z BMW? Post całkowicie nic niewnoszący do tematu.
B6 zaczęli produkować w tym samym roku, kiedy zakończono e46. A gdzie jeszcze do e36? Zresztą to samochody trochę innych klas. Na siłę chcesz wzniecić jakąś [...]?
Jest co najmniej kilka modeli aut klasy passata, które kosztują podobne pieniądze, nie mają problemów z nagarem, nie mają cen wywindowanych przez januszy, nie są nudne jak ch...a a przy okazji nie są co trzecim autem na parkingu.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Wrz 2016, 18:12

Na terenie całego kraju jest 151 B6 z salonu PL, bezwypadkowych.
Zaznaczając dalej - skrzynia manualna, 1.9 TDI/ 1.6 8v czyli jedyne trwałe sikniki zostaje 12 Passatów...
Dalej pozostaje kwestia żeby nie trafić na BXE a osiągi/spalanie 1.6 8v to śmiech na sali.
Równie nudną Vectre C z sinikiem 1.8 122km który lepiej jedzie niż 1.6 8v można prędzej dostać. Mniej się psuje, można nawet kupić dobrego diesla. Części tanie, dużo aut z salonu PL.
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 18:14

Invi napisał(a):A co to w ogóle za wywód z BMW? Post całkowicie nic niewnoszący do tematu.
B6 zaczęli produkować w tym samym roku, kiedy zakończono e46. A gdzie jeszcze do e36? Zresztą to samochody trochę innych klas. Na siłę chcesz wzniecić jakąś [...]?
Jest co najmniej kilka modeli aut klasy passata, które kosztują podobne pieniądze, nie mają problemów z nagarem, nie mają cen wywindowanych przez januszy, nie są nudne jak ch...a a przy okazji nie są co trzecim autem na parkingu.

[...]? no wydaje mi się ze to nie ja ją rozpętałem co to znaczy najgorszy samochód? nagar itd?
w Mitsubishi już dawno istniał silnik GDI z wtryskiem bezpośrednim, nagar osadza się po ok 80 tys km to taki problem co 3 lata się tym zająć?
Możesz kupić Passata b6 z salonu od prywatnej osoby 1 wł, masz fajne dobre, konretne auto..
A co do nudy, ok Lexus GS 300h hybryda z salonu będzie mniej nudna ale chyba o innych autach rozmawiamy, uwazasz że mondeo będzie mniej nudne?

Poza tym autor pyta o passata a nie mondeo, accorda czy inne..
Czy jak jestes w restauracji i znajomy zamawia jedzenie i chcesz zupę grzybową to cieszysz się że Ci zamówił flaki albo barszcz czerwony?
Łokoj
Początkujący

17 Wrz 2016, 20:20

Zapytał o poradę - my odradzamy. Czego Ty człowieku dalej nie rozumiesz? I od kiedy ktoś tu polecał Mitsu GDI? Posiedź trochę na forum...
Koniu
Forumowicz VIP

17 Wrz 2016, 20:22

Dziękuje Wam za udzielone rady, doceniam wszystkie komentarze - najbardziej te krytyczne, ponieważ dają dużo do myślenia..
Ale załóżmy że pójdziemy dalej w tym kierunku - czy koszt usunięcia nagaru będzie sprawą bardzo kosztowną? Co jeśli wliczyłbym to w pakiet startowy?
Czy w takim wypadku będzie teoretyczny sens zakupu auta?

Nie ukrywam że auto może i nudne, ale od zawsze chodziło mi po głowie...teraz są fundusze więc chciałem to zrealizować - ale oczywiście nie chciałbym wpakować się minę.

Taka mała dygresja: pojawił się również w moim zasięgu Opel Insignia - 1.8 benz, czy jest sens porównywać te samochody pod względem komfortu oraz bezawaryjności?

Pozdrawiam
Cosmic
Nowicjusz

17 Wrz 2016, 21:26

Insignia z benzyną będzie mułem, a OPC jest kosztowna.
Co do Passata swoje zdanie wyraziłem, nie warto. Samo auto nie rozpatrując nawet silnika jest mało bezawaryjne. Lepiej pod tym względem wypada A4 B7 czy Seat Exeo -1.8T
Koniu
Forumowicz VIP