VW Passat b6 (2007) - odpadający lakier

23 Lis 2015, 19:49

Jestem na kupnie Volkswagena Passata B6 (HIGHLINE) z 2007 roku o przebiegu 156 000 km, 2.0 TDi (140km). (14 miesięcy w kraju zarejestrowany) Tapicerka skóra (alcantara). W środku ładnie utrzymany, nie zniszczony, nie "sflugany". Silnik ładnie pracuje ("ma kopyto"), lecz ma wycieki. Gościu mówił że takiego sprowadził z Austrii i nic z nim nie robił (nie mył go). Aktualnie mam Passata b5 Fl z 2002 r. i nie ma kropli wycieku na silniku?! Nie wiem jak na to patrzyć? Pod maską jest brudny (zakurzony i ma wspomniane wcześniej przecieki) ale pracuje ładnie ( równo chodzi ). Jest podobno bezwypadkowy i nie był nigdy lakierowany?! Lecz na drzwiach od kierowcy i od pasażera pojawiły pęcherze pod lakierem ( niewielkie ok 2cm na 3cm) i zaczynają pękać. Jeszcze na dachu zaczął utleniać się ocynk i odlatywać lakier. Oprócz tych 3 wad samochód prezentuje się super! Ma książkę serwisową prowadzoną przez Serwis VW do 113 000km w Austrii. Później Gościu serwisował "u kolegi". Wymienił rozrząd. filtry ,tarcze hamulcowe, klocki, płyny. Dodaje 4 opony letnie na oryginalnych alufelgach z VW i 4 nowe opony zimowe na "stalówkach". Passat ten ma założoną nawigacje z Blaupunkt'a lecz sprzedawca powiedział że ją wyciągnie i założy zwykłe radio co mi się nie spodobało . Za tą nawigacje "zaśpiewał sobie 3000 zł !?) Cena tego Paska to 30 500zł z targowana do 27 000zł (bez nawigacji). Jak myślicie nie jest zbyt drogi na swój stan? Nie będzie dalej lakier odpadał? Czym mogą być spowodowane te wycieki na silniku? Warto zaryzykować? Ile tak ok. będą kosztowały te naprawy lakiernicze? Co o tym myślicie?
Kenorwox
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Passat B5 FL

20 Gru 2015, 16:59

Kenorwox napisał(a):Jest podobno bezwypadkowy i nie był nigdy lakierowany?! Lecz na drzwiach od kierowcy i od pasażera pojawiły pęcherze pod lakierem ( niewielkie ok 2cm na 3cm) i zaczynają pękać. Jeszcze na dachu zaczął utleniać się ocynk i odlatywać lakier.

Oryginalny lakier raczej w ten sposób nie zaczyna odchodzić, myślę że te elementy mogły być malowane. Tym bardziej że samochód ma dopiero 8 lat.
Kenorwox napisał(a):Czym mogą być spowodowane te wycieki na silniku?

Wszystko zależy od tego gdzie dokładnie widać te wycieki i ile ich jest? Usunięcie wycieków czyli wymiana uszczelek i uszczelniaczy może okazać się bardzo kosztowna.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Ferrari F12 Berlinetta
    F12 to rasowy włoski grand tourer. Auto zachwyca osiągami - do pracy zaprzęgnięto w nim silnik V12 o mocy sporo ponad 700 KM, wygodnym i dopracowanym wnętrzem i oczywiście świetną, smukłą sylwetką z długą maską. Odmiana pozbawiona ...