VW Passat CC 2008r. - problem z zestawem głośnomówiącym

16 Lip 2018, 15:11

Witam forumowiczów.To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Więc od kilku dni posiadam Passata CC 2008r. Udało mi się sprawować telefon (Samsung Galaxy s7)z fabrycznym źródłem przez bluetooth.Wszystko jest ok, oprócz tego że osobę z którą rozmawiam słyszę bardzo słabo, znaczy cicho. Głośność w telefonie ustawiona na Maxa, w aucie również.Sprawdzony poziom głośności w menu tony ,I menu phone. Bez rezultatu.Prośba czy jest ktoś z forumowiczów w stanie mi pomóc, może ktoś zna problem.Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Klucznik84
Nowicjusz

• 17 Lip 2018, 00:21

Próbowałeś zwiększać głośność tak jak podgłasza się radio? Zmniejsz głośność podłącz telefon i podczas rozmowy spróbuj podgłosić.

Możesz jeszcze spróbować zrobić reset radia i sparować ponownie telefon ustawiając wszystko od nowa. Rozumiem że masz tam RNS510.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Lip 2018, 11:31

Tak próbowałem z głośnością, nie ma żadnej reakcji .Model rns510 się zgadza.Co do resetu musiał bym poszperać , tylko pytanie czy to będzie taki twardy reset?Czy będę musiał instalować mapy od nowa ?I wszystkie ustawienia?
    Klucznik84
    Nowicjusz

18 Lip 2018, 10:51

Klucznik84 napisał(a):Co do resetu musiał bym poszperać , tylko pytanie czy to będzie taki twardy reset?Czy będę musiał instalować mapy od nowa ?I wszystkie ustawienia?
    W pierwszej kolejności zrobiłbym reset dostępny w menu systemu czyli wchodzisz do setup -> system -> factory settings -> zaznaczasz all i klikasz reset a jeżeli to nie wystarczy to robisz soft reset opisany poniżej. Możesz na początek zrobić tylko reset ustawień telefonu i sprawdzić czy to coś pomoże.

Za pomocą kombinacji klawiszy robisz soft reset czyli wszystkie ustawienia powinny zostać nie zmienione a system zostaje zrestartowany i pamięć podręczna jest wyczyszczona. Bardzo często pomaga to w tym jak system wiesza się lub chodzi wolno lub czasem są problemy z pewnymi ustawieniami.

Taki reset w modelach RNS 510 i RNS 810 wykonuje się poprzez przytrzymanie trzech przycisków na wysokości wkładania płyty po lewej stronie < i > (strzałki w lewo i w prawo w postaci takich trójkącików) i dodatkowo po prawej trzeba wcisnąć przycisk z głośniczkiem i literką "i" lub gwiazdką. Trzeba je przytrzymać około 10 sekund aż zgaśnie ekran wtedy następuje procedura resetu i system wstaje od nowa wyświetlając ekran powitalny z logo. Uruchomienie systemu zajmuje do około 30 sekund.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

18 Lip 2018, 14:13

Ok będę próbował.Dzięki za pomoc. Odezwę się czy coś pomogło. Pozdrawiam
    Klucznik84
    Nowicjusz

21 Lip 2018, 11:59

Witam. Właśnie zrobiłem reset komputera , bez skutku. Resetowalem dwoma opcjami, niestety to też nie pomogło. Dziwi mnie że podczas rozmowy nie mogę wejść w menu tony czy phone.Głośność mogę zwiększyć tyko z kierownicy ale max jest tak cichy że podczas jazdy nie jestem w stanie usłyszeć rozmówcy. Myślę czy głośnik nie jest spalony wydaje się mało prawdopodobne ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ewentualnie Jeszce nie zgodność bluetooth.
    Klucznik84
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
      Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...
      Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
      Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...

23 Lip 2018, 11:17

Wiesz co spróbuj sparować inny telefon i sprawdź czy będzie taki sam problem z głośnością. W telefonie masz podgłoszone na maksa?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

23 Lip 2018, 13:41

Tak telefon jest ustawiony na Maxa.
    Klucznik84
    Nowicjusz

23 Lip 2018, 16:50

Klucznik84 napisał(a):Tak telefon jest ustawiony na Maxa.
    Ok, spróbuj inny telefon sparować i jak będzie z dźwiękiem ok to będziesz wiedział że problem leży w telefonie. Czasem urządzenia nie do końca ze sobą dobrze współpracują i są zgodne sprzętowo.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

01 Sie 2018, 05:58

Sprawdziłem z innym telefonem ten sam problem .
    Klucznik84
    Nowicjusz

01 Sie 2018, 16:49

No to nie mam już pomysłu. Można by sprawdzić jeszcze interfejsem moduł BT i czy czasem tam nie ma jakiś ustawień w kodowaniu ale nie sądzę żeby było coś co będzie miało związek z głośnością.

Można by było pokombinować z głośnością w telefonie dla zestawu głośnomówiącego (w pliku system/etc/default_gain.conf) ale moim zdaniem nie tędy droga skoro oba telefony słabo słychać to problem musi leżeć w BT w samochodzie lub innych ustawieniach.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

01 Sie 2018, 21:34

Ok A jednak nie będzie tak prosto jak mi się wydawało na początku.Grubsza sprawa ok dzięki za chęci :ok: Jak uda mi się z tym uporać napiszę co było powodem. Pozdrawiam
    Klucznik84
    Nowicjusz

06 Sie 2018, 18:09

Witam.Byłem dzisiaj u elektromechanika,po podłączeniu komputera stwierdził że uszkodzony jest moduł bluetooth.Zostaje wymiana moduły...
    Klucznik84
    Nowicjusz

27 Sie 2018, 13:47

Klucznik84 napisał(a):uszkodzony jest moduł bluetooth
    Daj znać jak zmienisz czy problem ustąpił.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

03 Mar 2019, 20:25

Witam,
    Mam ten sam problem. Czy udało się naprawić i jeśli tak to w jaki sposób?
    Pozdrawiam
    koziol1131
    Obserwowany