VW Passat czy warto?

28 Gru 2011, 16:38

Witam!
Obecnie posiadam Renault Espace 2003r 2.2 dci głownie pokonuję trasy Niemcy-Polska i odwrotnie.
Ale chcę zmienić auto bo już nie potrzebuje takiego dużego. Rozglądałem sie w autokomisach bo nie chcę go sprzedawać za gotówkę a chcę go zamienić ponieważ jak każdy chyba wie te auta nie mają dobrej opinii i ciężko się sprzedają.
Znalazłem w jednym komisie tego Passata
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
I nie wieem czy warto się w to pchać
Proszę o porady na co zwrócić uwagę i jak wg. was to wygląda.
Czy te Passaty są w ocynku ??
Jakie inne solidne, komfortowe i bezawaryjne auta moglibyście mi polecić w przedziale cenowym od 10- 17 tys zł ??
Aha i jeszcze jedno bo w ogłoszeniu napisali że jest to silnik 115KM ale mi wydaje się że ten ma 130KM ponieważ w napisie "TDI" litery DI sa czerwonego koloru. A jest to tak gdy wszystkie litery sa srebrne to 100KM jeśli tylko literka I jest czerwona to 110-116KM a jeśli DI są czerwone to 130 KM. Zauważyłem tą prawidłowość oglądając samochody właśnie z silnikami TDI
dandi13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2011
Auto: BMW 5 E34 2,5TDS 143KM Automat

28 Gru 2011, 16:53

Dobrze jest w opisie, przed FL czerwone DI to 115KM, po FL czerwone DI to 130KM. to byl motor wstawiany przez rok czy dwa, takie male zamieszanie co do numeracji wprowadzil.

A Passat B5, jak to Passat, zadbany nie jest zly tak naprawde, ale takich prawie nie ma w ogole, zawias przedni jest slaby, wchodza po 4 wahacze na kolo, kpl lepszych wahaczy z wymiana to kolo 2500-3000zl.

Zadbany Passat po lekarzu czy emerycie z Niemiec, to standardowa sciema, lekarz jak juz to by kupil benzyne(i szybciej by to bylo A4), emeryt tym bardziej, nizsze ubezpieczenie i nizszy koszt zakupu nowego autka. Ten co dales jest swiezo sprowadzony, przebieg ma pewnie o 2x skrecony w dol, jak nie lepiej.

Poszukaj sobie czegos zadbanego z benzyna pod maska, np Vectre B, zagazuj to sekwencja, koszt to 2600zl w przypadku BRC i masz tak naprawde dosc fajne i solidne autko, duzo mniej problematyczne i kosztowne w naprawie od Passata TDI, jednoczesnie duzo tansze jak chodzi o spalanie, bo moze i palic bedzie po miescie 10l, ale LPG.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

28 Gru 2011, 17:03

A na jaki przebieg wg was wygląda ten egzemplarz ?? bo te 178 tys wydaje mi się mało wiarygodne tym bardziej że jeśli ktoś kupuje diesla na zachodzie to po ta aby nim jeździć a nie po to żeby stał i zbierał kurz.
Jak sprawdzić stan dwumasu turbiny itp w czasie jazdy próbnej?
dandi13
Nowicjusz

28 Gru 2011, 17:22

nie zdziwiłbym sięjakby ten passat miał 500 tys. przebiegu... widać, że plastiki wewnątrz, na zawnątrz i tapicerka są pociągniete odpowiednimi środkami
niemcy jak kupują diesla to naprawde dużo jeżdżą, nierzadko 100km do pracy codziennie
ja też byłbym za tym aby znaleźć jakiegoś benzyniaka z osmio zaworową głowicą (bo im mniej zaworów tym lepiej znosi LPG) i zagazować, a nie płacić 6zł za litr ON
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Gru 2011, 18:55

Passat jest mniej komfortowy od espace :oops:
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

28 Gru 2011, 19:44

Gdyby ten passat miał 500tys to z przedniego fotela by już flaki wychodziły to samo z kierownicą,jeżeli ma zdjete(a pewnie ma) to nie dużo widac po wnętrzu ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

28 Gru 2011, 19:55

Benzyna w moim przypadku nie wchodzi w rachube ponieważ na dlugie trasy lepszy jest diesel no i ten moment obrotowy diesla ma swój urok. A wogóle to ja jestem tylko 4 miesiące w roku w kraju resztę spedzam w niemczech i tam mam darmo tankuję u szefa.
A na co zwrócić szczególną uwagę przy kupnie takiego Passata?
Jakie są typowe słabe punkty w tym aucie?
dandi13
Nowicjusz

28 Gru 2011, 20:15

najsłabszym punktem tego auta jest zawieszenie no i przy takim wieku może szwankować już elektryka i elektronika
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 01:00

Nie radziłbym się pchać w tego przed FL. One podobno mają zawieszenie nie zbyt dobre. Poszukaj albo po FL albo bore albo golfa IV w kombi. One już mają dobre zawieszenie podobno
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

29 Gru 2011, 16:02

Odnośnie zawieszenia w PASSACIE to wersja przed i po FL mają dokładnie takie samo, również AUDI A4 ma identyczne (ta sama płyta)

Jeśli kupisz zestaw wahaczy dobrej marki to dłużej będzie o.k.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 16:14

Tak jak koledzy wyżej,Passat B5 ma kiepskie zawieszenie.
Niewiem skąd jesteś dokładnie ale może coś takiego:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2011, 16:34

Co do stanu fotela i kierownicy przy 500k km przebiegu, to guzik prawda, moj wujek ma A6 C4 z prawie 500k km i fotele ma w idealnym stanie, kierownica troche jest wytarta, ale nie jest popekana itp.

[link do mobile.de wygasł]

Cos mu sie nadzwyczajnego z fotelami stalo przy 750k km przebiegu? On przy nizszej cenie by to PL trafil i przebieg by byl skrecony do 200k znajac zycie.

[link do mobile.de wygasł]

Pod 500k km, fotele czy kierownica prawie ze w idealnym stanie, pedala nie wytarte, te co maja w PL na licznikach po 200k km czesto gorzej wygladaja, silnik umyc, ustawic magiczne 200k km i mozna pisac ze po lekarzu czy emerycie ktory malo jezdzil, a nie handlowcu. :D
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

29 Gru 2011, 17:23

Kolego w zasadzie za kasę którą dysponujesz szukałbym FOCUSA II z dowolnym silnikiem byle ładny egzemplarz.
Taki focus jest nowoczesny, komfortowy, bezpieczny, ekonomiczny, ma rozsądniejszy przebieg od passata i będzie z całą pewnością mniej zużyty.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Gru 2011, 17:29

ja nie wiem co ludzie widzą w tych passatach... za taką kasę wolałbym znaleźć coś z mniejszym przebiegiem w tej samej klasie i mniej awaryjnego typu Toyota Avensis, Mazda 626, Honda Accord, Hyundai Sonata, Nissan Primera
Polacy wolą kupić paska, bo są stereotypiarzami zamiast troche rozejrzeć sie na rynku :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika