Vw polo 1.0 cisnienie oleju

05 Kwi 2009, 20:46

Cześć mam taki problem z moją polówka rocznik 1997 pojemność 1.0 nr silnika AER….. Mianowicie gdy jadę w korku, to po pewnym czasie zaświeca się kontrolka oleju. Czujnik oleju jest dobry. Ciśnienie oleju na zimnym silniku jest ok, ale jak się rozgrzeje to spada i to bardzo. Sprawdziłem panewki na wale i na korbowodach są ok, wymieniłem pompę oleju, wymieniłem olej i filtr oleju. Co może być nie tak? Za pomoc serdecznie dziękuję.
caferacer2
Nowicjusz

• 05 Kwi 2009, 20:57

A oleju ci czasami nie pali?Jaki olej wlewaszi jaki był wcześniej?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Kwi 2009, 21:02

Oprócz wału masz jeszcze wałek rozrządu i tu też może gubić ciśnienie. Jak napisał MotoAlbercik wina może być w oleju.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

06 Kwi 2009, 04:39

Cześć jak to auto kupiłem, to olej był pół syntetyk. Mechanik wymienił mi go na mineralny, bo zawory klepały, teraz klepią już mniej ale nadal klepią , i ja wymieniłem znów na mineralny, co do firmy oleju to chyba to jest mobil 1 w każdym bądź razie olej był drogi.
    Oleju raczej mi nie pali, nie muszę zbyt często dolewać, a jak dolewam to raczej z powodu jakiegoś drobnego wycieku.
    Z rury wydechowej, nie wydzielają się takie czarne spaliny, które świadczyły by o tym że bierze olej.
    Auto ma przejechane 150 tys. przynajmniej tyle ma na liczniku.
    Mechanik mówił mi że w tym aucie olej nie był wymieniany zbyt często.

A jeżeli chodzi o wałek rozrządu, to juk mam sprawdzić czy nie gubi mi tam oleju?
    caferacer2
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Supra z 1994 roku sprzedana na aukcji
      Już niedługo nowa generacja Toyoty Supry trafi do salonów. Tymczasem oryginalna Supra 4. generacji z 1994 roku została sprzedana na portalu aukcyjnym Bring A Trailer za kwotę aż 121 000 dolarów, czyli ponad ...
      W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
      Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...