VW Polo 1.0 - Czy opłaca się instalacja LPG?

17 Wrz 2013, 14:46

Witam,
posiadam VW Polo 1.0 z 98 roku. Ostatnio trafiła się okazja założenia gazu po znajomości za 500-600 zł - oczywiście wszystko legalnie.
Zastanawiam się czy się opłaca i czy nie zamulę już i tak małego silnika.
Miesięcznie robię ok. 500-600 km. Według kalkulatora podklejonego na forum taka instalacja się opłaca, ale chciałbym poznać Wasze opinie.

Boję się, że będę miał problemy z gazem (nigdy nie użytkowałem) i nie wiem czy się sprawdzi w tak małym silniku, który przecież torpedą nie jest.

Z góry dziękuje za pomoc!
Wieczór
Nowicjusz

0

17 Wrz 2013, 16:09

Jaki masz przebieg tego samochodu? Co to za instalacja za takie pieniądze? Jakoś kiepsko to widzę...
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
0

17 Wrz 2013, 18:24

Niecałe 135 tysięcy. Nie znam dokładnie firmy. Mam po prostu butle i znajomego mechanika, wyliczył mi koszt wszystkiego ok. 500-600 zł.
Wieczór
Nowicjusz

0

26 Wrz 2013, 10:02

500-600 zł za części z montażem?

Dopytaj czy dostaniesz homologacje na instalacje.

Sprawdź ważność butli gazowej żeby nie okazało się, że za pół roku będziesz musiał wymienić butlę.
DarGaz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 4-2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Linea
Silnik: 1.3 MultiJet Diesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

17 Sie 2016, 10:29

bardzo tanio jak za części, zapytaj go co dokładnie chce Ci tam włożyć
mrgrey
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 04 05 2013
Auto: nie mam
0

17 Sie 2016, 14:42

podejrzewam że używka to będzie i pewnie po sporym przebiegu. Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym montażem twego kolegi.
golfiarz
Aktywny

Prawo jazdy: 13 04 1983
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Vw Golf VII
Silnik: 2.0TFSI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

17 Sie 2016, 18:24

No właśnie, co on tam włoży. Takie koszty no średnia półka bez zbiornika w koszcie zakupu dla montażysty. Z drugiej strony - jeśli to dobry kolega, dla Ciebie zrobi kilka godzina na free, może jakieś po wymianie weźmie elementy, to może, może. Ciężko się wypowiadać. Sprawdź czy aby na pewno dokumenty dostaniesz. Pamiętaj, że do wbicia w dowód rejestracyjny musisz mieć potwierdzenie montażu w postaci faktury.
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Rok produkcji: 2009
0

17 Sie 2016, 19:11

Ten zaczął :
mrgrey napisał(a):bardzo tanio jak za części, zapytaj go co dokładnie chce Ci tam włożyć

Ten podchwycił :
golfiarz napisał(a):podejrzewam że używka to będzie i pewnie po sporym przebiegu. Ja na twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym montażem twego kolegi.

A ten pociągnął temat :
Forumowicz napisał(a):No właśnie, co on tam włoży. Takie koszty no średnia półka bez zbiornika w koszcie zakupu dla montażysty. Z drugiej strony - jeśli to dobry kolega, dla Ciebie zrobi kilka godzina na free, może jakieś po wymianie weźmie elementy, to może, może. Ciężko się wypowiadać. Sprawdź czy aby na pewno dokumenty dostaniesz. Pamiętaj, że do wbicia w dowód rejestracyjny musisz mieć potwierdzenie montażu w postaci faktury.
Na koniec i ja się zapaliłem do kontynuacji , ale ........ daty panowie , daty :mrgreen:
Wieczór napisał(a):VW Polo 1.0 - Czy opłaca się instalacja LPG?

Wieczór 17 Wrzesień 2013, 15:46

Odkopujemy dalej panowie ten temat :?: Mam parę łopat to wam dam :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

17 Sie 2016, 19:18

bonifacy napisał(a):Odkopujemy dalej panowie ten temat Mam parę łopat to wam dam
Jak widzisz sam się przyjrzałeś, bo zrobił się ruch. Ale brawo :D wygrałeś dzisiejszy wieczór spostrzegawczości - 2 punkty dla Ciebie Buchu!
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Rok produkcji: 2009
0