VW Polo 1.4 16V - Napięcie sondy za katalizatorem

07 Maj 2013, 21:58

Witam

Mam pytanie co do napięcia sondy za katalizatorem. Z tego co już wyczytałem to napięcie to w przeciwieństwie do sond przed katalizatorem powinno być w miarę możliwości stałe tzn. nie powinno się zmieniać. Nie wiem jednak czy powinno być bliższe 1V czy 0V. W jaki sposób na podstawie tego napięcia można odczytać stan katalizatora ?
vl24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Lupo
Silnik: 1.0 MPI 50KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Maj 2013, 22:11

vl24 napisał(a):Nie wiem jednak czy powinno być bliższe 1V czy 0V. W jaki sposób na podstawie tego napięcia można odczytać stan katalizatora ?

Nigdy się nad nie zastanawiałem . Dopóki program diagnostyczny nie wypluje błędu mówiącego wprost o niesprawności katalizatora nie ma się czym przejmować.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...