VW Polo 1.4 16V - Napięcie sondy za katalizatorem

07 Maj 2013, 22:58

Witam

Mam pytanie co do napięcia sondy za katalizatorem. Z tego co już wyczytałem to napięcie to w przeciwieństwie do sond przed katalizatorem powinno być w miarę możliwości stałe tzn. nie powinno się zmieniać. Nie wiem jednak czy powinno być bliższe 1V czy 0V. W jaki sposób na podstawie tego napięcia można odczytać stan katalizatora ?
vl24
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: VW Lupo
Silnik: 1.0 MPI 50KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Maj 2013, 23:11

vl24 napisał(a):Nie wiem jednak czy powinno być bliższe 1V czy 0V. W jaki sposób na podstawie tego napięcia można odczytać stan katalizatora ?

Nigdy się nad nie zastanawiałem . Dopóki program diagnostyczny nie wypluje błędu mówiącego wprost o niesprawności katalizatora nie ma się czym przejmować.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...
    Jak wybrać akumulator dla samochodu?
    Nic nie trwa wiecznie, zwłaszcza żywot akumulatora samochodowego. Jego zużywanie się w wyniku eksploatacji to naturalny proces. Przychodzi moment, kiedy trzeba dokonać wyboru i wymienić bezużyteczny akumulator na nowy. Na ...