VW Polo 2014 - usterka elektryki

23 Sie 2021, 17:32

Cześć,
Proszę serdecznie o radę. Samochód: Polo 1.2 2014

Od kilku tyg za każdym razem na 2/3 sekundy wyłącza się cała elektryka w samochodzie. Auto w tym czasie działa, jeździ normalnie. Wygląda to raczej na jakiś restart całego systemu, pojawiają się komunikaty (zdjęcia poniżej). Podczas jednej jazdy może tak się stać raz lub kilka razy co parę minut.
Przy pierwszym takim błędzie nic nie działało oprócz radia i szyb przez ok 20 min. Padły światła, kierunki, awaryjne, wycieraczki, panel otwierania drzwi itp ale auto jeździło.
Byłem u znajomego mechanika ale nadal nie znam przyczyny, po usunięciu błędów pokazują się nowe, inne i tak w kółko.
Czy spotkał się ktoś może z czymś takim lub wie jaka może być przyczyna?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam, Paweł.
pawelpolo14
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

23 Sie 2021, 19:10

Pamiętasz jakie były dokładnie błędy przed ich skasowaniem powinno się je gdzieś zapisać i sprawdzić.

Czy sprawszane były klemy na akumulatorze czy nie są czasem luźne? Wygląda to tak jak byś miał zaniki napięcia które trzeba odpowiednio zdiagnozować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Sie 2021, 19:29

Niestety nie, po skasowaniu pojawiał się inny i tak w kółko, coś z układem kierowniczym, na pewno było. Przed chwilą jechałem autem i kumulacja wszystkiego: VW Polo 2014 - usterka elektryki
przy hamowaniu włączały się czujniki parkowania - to z nowości.
Może to ma związek z deszczem? dzisiaj pada cały dzień a po raz pierwszy problem pojawił sie po 15 min dość mocnych opadach
pawelpolo14
Nowicjusz

23 Sie 2021, 23:07

Po tych błędach które wyświetlają się na ekranie nie dojdziesz do problemu tu trzeba podłączyć interfejs i sprawdzić jakie kody błędów kryją się pod tymi komunikatami.
pawelpolo14 napisał(a):Może to ma związek z deszczem?
Raczej z wilgocią być może gdzie powstaje jakieś zwarcie. Dywaniki pod nogami z przodu masz suche?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Sie 2021, 07:40

Klemy dokręcone? Zmień akumulator na inny dla pewności
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2021, 09:51

Tylko podczas jazdy słaby akumulator raczej nie byłby przyczyną, prędzej brak ładowania/zaniki napięcia, albo luźne klemy.

Problem z wilgocią/zwarciem też możliwy, niezła choinka się robi. Sprawdź połączenia masowe.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...

24 Sie 2021, 10:15

galakty napisał(a):Tylko podczas jazdy słaby akumulator raczej nie byłby przyczyną,
oj zdziwiłbyś się, juz widziałem różne przypadki, co prawda bylo to często w peugeotach ale ja juz niczego nie wykluczam
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Sie 2021, 20:05

Akumulator był wymieniany w kwietniu na nowy. Pod maską miałem sprawdzone i wszystko niby ok (dokręcone, bez wilgoci itd).
pawelpolo14
Nowicjusz

25 Sie 2021, 10:24

Ja stawiam na wilgoć lub zaśniedziałe styki po wilgoci. Kiedyś coś mogło zostać zalane i teraz to wychodzi. Zacząłbym od zdemontowania i dokładnego obejrzenia skrzynki z bezpiecznikami wraz z przyłączami oraz sterownik silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2024, 14:12

Cześć Paweł!
Powiedz proszę czy znalazłeś przyczynę awarii, bo tak się składa, że niestety mam taki sam problem. Co prawda moje polo to 1,4 tdi ale problem ten sam.
Z góry dziękuję za odpowiedź!!!
Pozdrawiam
MarcinPolo
Obserwowany