08 Cze 2009, 10:56
Witam,
postaram opisać się po krótce to o co mi chodzi.
1) Od ok. 2 tygodni wydaje mi się, że z tyłu coś się delikatnie zaczęło obijać - sprawa wygląda tak, że na równej drodze, asfaltowych dziurach itp wszystko jest OK... w momencie kiedy jadę powoli, po drodze wysypanej kamieniami z tyłu słychać lekkie stuki ( jakby metal o metal ) - jest to póki co bardzo delikatne, mało słyszalne. Dziwne jest to, że w POLO jest zwykła belka z tyłu... także nie mam za bardzo pomysłu na to, co może się obijać - może Wy doradzicie ?
2) Wymieniłem olej w skrzyni i linkę sprzęgła ( SACHS z samoregulatorem ). Po ułożeniu, linka zaczęła pracować normalnie - biegi wchodzą bez problemu i jest OK... Jednak... gdy wyjeżdzam rano z garażu, odpalam po pracy, lub po odrobinę dłuższym postoju wszystko jest OK. Wystarczy jednak, że wcisnę kilka/kilkadziesiąt ( rozbieżność stąd, że jest to całkiem losowa ilość ) pedał sprzęgła i jakby coś się gdzieś "haczyło". Biegi wchodzą nadal, ale pedał już nie pracuje tak delikatnie. Codziennie po nocy jest ok, po pracy także... Ostatnio zauważyłem także, że po przejechaniu kilka razy po dużych kałużach również wszystko zaczęło nagle pracować OK - nie wiem, schłodziło się coś, lub namokło... nie mam pojęcia od czego to może zależeć. Dodam, że sprzęgło bierze w połowie, także jest OK.
Prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam.