VW Polo '93 1.3 benz./gaz kłopoty przy deszczowej pogodzie

24 Sty 2008, 17:07

Witam wszystkich, chciałbym poprosić o radę. Moje autko przy deszczowej pogodzie dziwnie się zachowuje. Podczas jazdy silnik zaczyna przerywać, nie gaśnie, ma wolne obroty, ale szarpie. Jest tak tylko wtedy, gdy mocno pada i jest dużo wilgoci. Niezależnie, czy na gazie, czy na benzynie, objawy są takie same. Filtr powietrza jest czysty. Gdzie szukać przyczyny? Czy to mogą być kable wysokiego napięcia? Na moje oko, to one są oryginalne - w sensie, że chyba nie wymieniane od nowości. To jest spory wydatek (w poprzedniej polówce za kable zapłaciłem 360 zł, w serwisie Boscha i to najtańsze), więc chciałbym się upewnić, czy to to, czy może gdzie indziej szukać przyczyny? Z góry dziękuję, pozdrawiam.
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze
  • 24 Sty 2008, 19:00

Dobrze jest zabiezbieczyc styki w kopulce przed wilgocią. Sa takie preparaty, spryskac porządnie. Pozdejmowac kable ze swiec i napsikac tam, do kopulki prysnąc na te blaszki, zdjąc kabel z cewki i tam tez spryskac. Czyli wszystkie styki instalacji WN. Mojemu poldkowi to pomoglo...
    Przy okazji jak bedziesz zdejmowal kopulke, sprawdz czy nie masz tam oleju, czasem simering sie zuzywa i wpuszcza olej do środka...
    Ostatnio edytowany przez FSOManiak, 25 Sty 2008, 10:39, edytowano w sumie 1 raz
    FSOManiak
    Początkujący

Miejscowość: Podlasie

24 Sty 2008, 22:06

A jak juz zdejmiesz kopulke to nie zaszkodzi jak styki poczyscisz srubokretem plaskim. Czasem jak na stykach jest jakis syf to silnik przerywa.
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

25 Sty 2008, 10:43

Oki, zajmę się więc czyszczeniem i zabezpieczeniem styków tym preparatem, mam nadzieję, że pomoże i zaoszczędze na kablach...póki co. Dzięki za pomoc, pozdrawiam
    Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
    qbik
    Początkujący

Miejscowość: Pomorze

25 Sty 2008, 11:22

wymień przewody WN, jak objawy nie ustąpią to i kopułka do wymiany
    74
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody z cyfrowymi lusterkami bocznymi
      Cyfrowe lusterka boczne – gadżet, czy realne ułatwienie dla kierowców? Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć samemu, po przejażdżce samochodem z takim rozwiązaniem. Jakie modele dostępne w polskich salonach już ...