Vw Polo 95 1.0ben. deszcz kaluze - samochod szarpie i gasnie

20 Paź 2013, 11:52

Witam przeszukałem forum wszerz i wzdłuż i nic nie znalazłem na mój temat . problem jest nastepujacy:
1.Jak przez noc pada deszcz i rano wsiadam do auta to odpala mi za 2 lub 3 razem ( jeżeli nie ma wilgoci lub nie pada auto zawsze odpala za pierwszym razem)
2. jeżeli przejadę autem po kaluzy ( dość sporej) lub wjade w jakas koleine z woda auto po jakiś 3 sekundach zaczyna szarpac gwałtownie przy dodawaniu gazu i gasnie( odstoi 30 minut i potem odpala) nie ma roznicy czy silnik jest rozgrzany czy tez nie) dzieje się to tylko wtedy jak wjade w kaluze) takie przeboje sa zawsze jak tylko popada
Zostały wymienione : kopulka , przewody zapłonowe , swiece ,olej ,wszystkie filtry ( wymiana 2 tygodnie temu)
akumulator jest sprawny.
Problem zaczał się 4 miechy temu.
Mysle ze gdzies się dostaje woda , wilgoc ale nie mam pojęcia gdzie i jak a , może to jakas inna przyczyna.
P.S
1.jak odpale auto czy to jak pada czy jak jest sucho i wlacze swiatla to przez ułamek sekundy czuc drganie i leciutko obroty spadają ale za sekundę porwacaja do normy, ( nie wiem czy to ma jakies znaczenie),
2. Silnik po osiagnieciu 90 stopni pracuje w miare równo może jakies delikatne drgania sa ( ale to chyba dlatego ze wlacza się wentylator) , przy rozgrzaniu do 90 stopni obroty wskazują około 700
Proszę o pomoc bo zaczyna mnie to przytlaczac.
owerfloo
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: vw polo 95 r 1.0 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

20 Paź 2013, 13:50

owerfloo napisał(a):jak odpale auto czy to jak pada czy jak jest sucho i wlacze swiatla to przez ułamek sekundy czuc drganie i leciutko obroty spadają ale za sekundę porwacaja do normy, ( nie wiem czy to ma jakies znaczenie),

To jest normalne zjawisko.

owerfloo napisał(a):Silnik po osiagnieciu 90 stopni pracuje w miare równo może jakies delikatne drgania sa ( ale to chyba dlatego ze wlacza się wentylator) , przy rozgrzaniu do 90 stopni obroty wskazują około 700

Zawsze przy obciążeniu alternatora zauważysz że obroty lekko drgną. Czy to włączysz światła czy też włączy się wentylator i inne odbiorniki prądu.

owerfloo napisał(a):Zostały wymienione : kopulka , przewody zapłonowe , swiece ,olej ,wszystkie filtry

Sprawdź jeszcze czy cały układ dolotowy jest szczelny, być może masz jakąś nieszczelność i tam dostaje się wilgoć.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

21 Paź 2013, 08:03

cewka zapłonowa powoli mówi dobranoc
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wolniej! - nie zawsze znaczy bezpieczniej
    Nadmierna prędkość należy do najczęstszych przyczyn wypadków drogowych. Czy jednak oznacza to, że im wolniej jedzie kierowca, tym lepiej? W wielu sytuacjach taka zasada się nie sprawdzi. Znaki określające ograniczenie ...