VW Polo 95r. - Radio działa, lecz nic nie słychać.

18 Kwi 2014, 21:47

Witam !

Mam VW Polo 95r. Mam taki problem, chodzi o radio w samochodzie. Dzisiaj po małym postoju na mieście wsiadłem do samochodu, włączyłem radio (działa bez zapłonu) to normalnie chodziło, kiedy włożyłem kluczyki do stacyjki i odpaliłem silnik to zawsze jest tak, że radio na kilka sekund wyłącza się i potem automatycznie się włącza i chodzi. Dzisiaj to samo było, lecz nic nie słychać.. Można wszystko w tym radiu robić, lecz nic nie słychać.. W czym tkwi problem ?
breakin
Nowicjusz

Auto: VW Polo

18 Kwi 2014, 23:17

Podłącz byle jaki głośnik "na krótko" pod wyjście z radia i zobacz czy będzie dźwięk. Przed podłączeniem upewnij się, że nie jest volume skręcone na max.
Jak będzie dźwięk to jest to kwestia połączenia między radiem a głośnikami.
Jeśli dźwięku nie będzie to trzeba by przyjrzeć się końcówce mocy w radiu.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

21 Sie 2014, 18:56

Witam,
Czy udało się rozwiązać problem?
U mnie występuje to samo zjawisko, radio przestaje nagle dawać sygnał na głośniki (wszystkie, nic nie słychać). Po jakimś, (nieokreślonym) czasie zaczyna działać normalnie. Problem nie tkwi w radiu, ponieważ podmieniałem różne i dzieje się to samo...
Proszę o pomoc.
jarekrw
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-11-1992
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf MK4
Silnik: 1.9 TDI AXR
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Sie 2014, 21:36

Kolego, sprawdź połączenia kostek głośnikowych.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Sie 2014, 16:43

Dziękuję za odpowiedź. Obejrzałem dokładnie kostkę i wszystko wydaje się być w porządku. Sprawdzę jeszcze miernikiem każdy głośnik. Jednak mało prawdopodobne aby jednocześnie przestawało grać 6 głośników z powodu przerwy w obwodzie. Radio przestaje być słychać nawet podczas postoju, bez żadnych wibracji. Już nawet myślałem, że jest gdzieś wzmacniacz, który jest przyczyną problemu ale nie znalazłem a przecież trudno go ukryć w samochodzie. Szukam dalej i proszę o sugestie.
jarekrw
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-11-1992
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf MK4
Silnik: 1.9 TDI AXR
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Sie 2014, 20:12

Żeby wykluczyć kostkę zasilającą można na krótko podłączyć radio pod pewne zasilanie i przejechać się.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
    17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...
    Najlepszy samochód dostawczy 2016 roku
    Konkurs przeprowadzili dziennikarze z czasopism branżowych i portali transportowych – VANekstra.pl, Ciężarówki, Polski Traker i Samochody Specjalne oraz 4Trucks.pl. Zespół jurorów na podstawie jazd ...