VW Polo 9N 2002r, 1,4 TDI. Problem z ogrzewaniem

09 Sie 2016, 20:01

Witam. Mam problem z ogrzewaniem i chłodzeniem w polo 9N. Przy wyłączonym ogrzewaniu często grzeje mi samochód na maksa i odwrotnie jak wiozłem dzieci w nocy i włączyłem ogrzewanie to na złość mi chłodziło. Nawet przy włączonej klimie dmucha gorące powietrze. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam. :)
akszom1
akszom1
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

10 Sie 2016, 08:55

Masz manualną klimatyzację?

W przypadku manualnej klimy może być tak że cięgno od zmiany klapki ciepłe/zimne wypadło ze swojego miejsca i nie działa prawidłowo, skoro raz jest tak a raz tak i nie reaguje na zmiany.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Sie 2016, 15:17

Witamy.
Wszystko wskazuje na to że rzeczywiście uszkodzone jest sterowanie mieszalnikiem powietrza. W przypadku manualnej klimy -linki, pokrętła a w przypadku klimatronika np. silniczki sterujące.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

18 Sie 2016, 11:34

Witam. Moje Polo jest całkowicie sterowane elektrycznie i nie ma żadnych linek. Klima jest w wersji Climatic. Podłączyłem pod komputer i rzeczywiście wyskoczył błąd ( Silnik dla klapki temperatury- V68 ). Jest problem ze zdobyciem silniczka akurat do tego modelu a w Serwisie VW sama część kosztuje 720 zł. ( ale to już mój problem ) Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam. :) :D
akszom1
akszom1
Nowicjusz

Miejscowość: zachodniopomorskie

18 Sie 2016, 12:21

Możesz go wymontować i sprawdzić czy da się zregenerować. Może wystarczy wyczyścić i przesmarować na nowo jak nic nie jest połamane i silniczek nie spalony.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

18 Sie 2016, 12:36

Dokładnie, spróbuj wymontować poczyścić, i zamontować na nowo, jak to nie pomoże to wtedy już pozostaje tylko kupno nowej części lub wymiany w serwisie, ale ta opcja jest raczej droższa
Bądź trzeźwy w trakcie jazdy samochodem!!
Piłeś? Nie jedź!!
#alkomat #alkomaty #toptrade
toptrade
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...
    Design of the Year - nagroda dla SKODY Octavia
    "Nagroda "Design of the Year" to wielki zaszczyt dla SKODY i ogromne wyróżnienie dla całego naszego zespołu. Nowa Octavia jest klasą sama w sobie pod każdym względem. Jej doskonałe proporcje, czyste i ostre linie nadwozia ...

16 Cze 2018, 14:34

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy wiec prosze o wyrozumiałość. Mam ten sam problem w moim polo 9n1 z 2003r. 1.9sdi. Wiec zamiast pisac wszystko tak jak Pan który założył ten post prosze o pomoc co zrobic gdy tak szwankuje klimatyzacja wraz z nadmuchem ciepłego powietrza. Czy czyszczenie pomogło i co trzeba przede wszystkim zobaczyć /wyczyścić od czego zaczac?
krajaneks
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2011
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Polo 9n1
Silnik: 1.9 sdi 64KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003