VW Polo 9n3 - Wysokie obroty

19 Lip 2016, 11:17

Witam, mam pytanie odnośnie mojego VW Polo z silnikiem 1.4 TDI 81KM (nowa jednostka produkowana od 05r.) I mam pytanie, gdy ustawię tempomat na prędkość 140km/h obroty silnika wynoszą ok 3050 obr/min, czy to nie jest zagrożenie dla silnika żeby jechać tak np autostradą przed 150km? Silnik się nie niszczy? Bo mam obawy odnośnie tych obrotów
eitheer
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 05 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volkswagen Polo 9n3
Silnik: 1.4 TDI 81KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

22 Lip 2016, 08:53

Im większa prędkość na poszczególnych biegach tym większe obroty silnika. Podobno jednostajna jazda nie jest dobra dla silnika, ale nie ma na to żadnych konkretnych argumentów. Generalnie nie powinno to wpływać na pracę silnika. Ale nic się nie przejmuj - na 100% nie pojedziesz żadną z naszych dróg 150 km ze stała prędkością 140 km/h. Nawet na autostradzie. Ja nawet myślę, że nie dasz rady jechać non stop np. 140 km/h przez 40 km... Prędzej czy później będziesz musiał albo zwolnić albo przyspieszyć
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...