VW POLO III czy POLO IV?

19 Paź 2010, 17:14

Część,
jako że w bardzo niedalekiej przyszłości przymierzać się będę do zakupu samochodu mój wybór padło na VW POLO Hatchback.

Zacznijmy od tego co wiem już na pewno, mianowiście:
- z racji małych rocznych przebiegów auto będzie w benzynie
- wersja 1.4 moc: 75 KM (55 kW)
- cena maksymalna 15 tys.zł (jeśli auto byłoby z poza Polski to koszt opłat musiałby być w cenie oprócz opłaty za rejestrację w wydziale komunikacji)

Teraz ogromna prośba do forumowiczów:
wiem, że w tej cenie spokojnie znajdę dobrze utrzymanego POLO III z końcówki produkcji (2001) w wersji 5-cio drzwiowej natomiast IV okularnik już napewno nie (rocznik 2002), dlatego przerzuciłbym się na wersję 3 drzwiową.

Bardzo rzadko samochód będzie zapakowany, najczęściej jeździłbym z jednym pasażerem więc trzy drzwiowa wersja spokojnie wystarczy. I teraz mam pytanie do Was; czy jest sens brać 3 drzwi? Napewno ta wersja jest mniej wygodna, ale IV dużo bardziej mi się podoba bo III jest takie trochę kanciaste, jakby to powiedzieć archaiczne. Co o tym myślicie, podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Może obie wersję różnią się znacząco nie jeśli chodzi o wygląd, a np o usterkowość bo coś tam...

Z góry dziękuje za pomoc
Ghost Writer
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

19 Paź 2010, 17:20

Jeśli nie odczuwasz potrzeby 5-drzwiowego egzemplarza to jak najbardziej szukaj Polo IV. Zawsze lepiej jest mieć nowszy samochód-zwłaszcza jak napisałeś, bedziesz jeździc tylko z jedną osobą. Myślę, że inne osoby poprą moją opinię
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

19 Paź 2010, 17:48

Z jednej strony wybrałbym IIIgen bo przynajmniej troche kasy zostanie żeby go podpicować ale z drugiej strony wybrał bym IVgen bo jak sam mówisz ma ładniejszą linie nadwozia no i wersja 3D by Ci wystarczyła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota ProAce - nowy samochód dostawczy
    Toyota ProAce będzie odpowiedzią koncernu na rosnące zapotrzebowanie rynku europejskiego na lekkie pojazdy użytkowe średnich rozmiarów. Nowy model będzie dostępny z możliwością wyboru dwóch długości i dwóch ...