VW Polo III rocznik 2000r 6n2 wersja po lifcie - hamulce

15 Mar 2009, 14:44

Witam musze wymienic tarcze i klocki z przodu samochod nie posiada abs-u i zastanawiam sie nad zalozeniem zestawo brembo ferodo max tylko nie wiem czy warto zakladac tarcze nacinane do takiego samochodu bez abs-u nie beda sie szybciej zuzywaly ? co lepiej zalozyc ? takie sportowe tarcze i klocki czy te zwykle tez tej firmy ? slyszalem ze te sportowe bez zbs-u i ogolnie ze szybciej sie zcierają i zuzywaja prawda to ?
Gibons
Nowicjusz

15 Mar 2009, 18:03

Każda tarcza, czy to nacinana, czy nawiercana, czy zwykła w samochodzie bez ABS'u będzie szybciej się zużywać. ABS sprawia, że klocki słabiej zaciskają tarczę, tym samym jest mniejsze tarcie i mniejsze zużycie tarcz i klocków. Co do trwałości tarcz zwykłych i wentylowanych to już zależy od materiału wykonania. (Wątpię by te nacinane szybciej się zużywały, ale to tylko moje przemyślenia). Polecił bym Ci tarcze marki EBC z klockami EBC RED STUFF - tarcze są bardzo wytrzymałe i bardzo dobrze hamują, na 100 % będziesz zadowolony :)

Adres strony jeśli byś się zainteresował: www.ebcbrakes.pl
Kamik
Początkujący

15 Mar 2009, 20:38

Ja jestem zdeczdowany kupic brembo i ferodo lecz nie wiem czy w wersji zwyklej czy max roznica to prawie 200zl i nie wiem czy oplaca sie dokladac wlasnie dlatego ze slyszalem ze szybko sie scierają bez absu tzn szybciej niz te zwykle
Gibons
Nowicjusz

15 Mar 2009, 21:05

Co do tego kompletu, to hamowanie na pewno będzie bardzo zadowalające, ale dużo ludzi narzeka na ścieralność klocków ferodo. Reguła ponoć jest taka, że na tarczach nacinanych zawsze klocki będą szybciej się ścierały. Nigdzie nie słyszałem o tym by tarcze nacinane szybciej się niszczyły od zwykłych, moim zdaniem powinny wytrzymać dłużej. Z tego co się dowiedziałem o klockach Ferodo, to są strasznie drogie jak na swoją wytrzymałość, ale skuteczność hamowania ponoć jest warta tej ceny.
Kamik
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japonia przestawia gospodarkę na wodór
    Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...