VW Polo - opony V czy H

04 Cze 2017, 20:54

Witam,

Muszę dobrać opony do auta mamy - VW Polo Cross. Patrzyłem na testy i chyba najlepszy będzie Hankook Ventus Prime (cena jest ok, a przy tym dobre właściwości jezdne). Jeszcze myślałem, o Uniroyal'ach RainSport 3, ale w jednym z testów miał o 50% mniejszą wytrzymałość na ścieranie niż Hankook, a dodatkowo Hankook ma gwarancję dożywotnią (auto ogólnie nie jeździ dużo, ale zależy to od roku), więc opona na długo wystarczy.

Ale przechodząc do rzeczy... Hankook Ventus Prime 205/55 r16 występuje w wersji H / V . Różnica w cenie na oponie to 1grosz (V droższa). I tutaj rodzi się pytanie, czy lepiej kupić V czy H - dodam, że VW Polo ma silnik 1.4 TDI (chip). Nie mogę znaleźć co zaleca producent (niemiecka książeczka)...

Dzięki za pomoc
Adek24
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Cze 2017, 04:27

210km/h raczej nie przekroczysz, więc H jest w zupełności wystarczająca(chyba, że homologacja wymaga wyższego indeksu-w co wątpię). Wyższy indeks wcale nie jest lepszy- a niektóre parametry są słabsze.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2017, 17:32

Adek24 napisał(a):VW Polo Cross. Patrzyłem na testy i chyba najlepszy będzie Hankook Ventus Prime (cena jest ok, a przy tym dobre właściwości jezdne). Jeszcze myślałem, o Uniroyal'ach RainSport 3, ale w jednym z testów miał o 50% mniejszą wytrzymałość na ścieranie niż Hankook
To prawda że szybciej będzie się ścierał Uniroyal, ale jak Mama jeździ sporo po szutrowych drogach to lepszym wyborem będzie właśnie Uniroyal. On też jest lepszy na mokrą pogodę, a samochód to wersja Cross czyli wiadomo o co chodzi :)

Jeżeli chodzi o indeks prędkości to uważam tak samo jak [email widoczny po zalogowaniu]
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...