VW Polo V 1.2 60KM Szarpie silnik

22 Sty 2018, 23:33

Witam. Mam problem ze swoim VW Polo 1.2 60KM z 2012r. Otóż od jakiegoś czasu podczas odpalania silnik strasznie szarpie. Po dodaniu kilka razy gazu silnik już pracuje równo. Jeździe normalnie, przyspiesza też normalnie. Po wizycie u mechanika szarpie jakby rzadziej i trochę mniej. Teraz zazwyczaj szarpie jak jest wilgotno, tj. Po deszczu. Nie wiem co mechanik wymieniał ponieważ auto odwozil teściu do mechanika ale z tego co wiem komputer mu nie wykrył wypadania zapłonu. Dzisiaj podczas odpalania po pracy silnik szarpal aż zgasł po czym nie działał wyświetlacz elektroniczny na desce rozdzielczej z poziomem paliwa itp. Dopiero po zgaszeniu i gdy odpaliłem auto po około 15min wszystko wróciło do normy. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Mieszkam daleko od tego mechanika teścia a nie chce dawać do innego. Co może być przyczyną albo jak to mogę zdiagnozować sam?
zingo49
Nowicjusz

Miejscowość: Nowa Wioska

24 Sty 2018, 20:40

Wnioskuję z tego co piszesz że masz silnik CGPB czyli tam są cewki na każdej świecy. Dobrze by było sprawdzić dokładnie wtyczki do tych cewek oraz przewody które do nich idą.
Jakie masz tam świece (zwykłe, platynowe, irydowe) i kiedy były wymieniane? Jaki mają przebieg?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Lut 2018, 23:22

Ciężko mi powiedzieć jakie są świece ponieważ nie wiem a nie mam za bardzo jak sprawdzić. Auto ma ogólnie 40000tys przebiegu i wątpię aby były wymieniane. Autem tylko jeżdżę a jest narzeczonej i ma je od nowości. Jeśli znajdę czas sprawdzę wszystko o czym piszesz. Jeśli można poprosił bym i o mini poradnik jak sprawdzić ponieważ jestem zielony :P dzisiaj przy odpalaniu silnik strasznie szarpal aż wkoncu zgasł po ok. 5 sekundach. Ponownie odpaliłem i zero szarpania.
zingo49
Nowicjusz

Miejscowość: Nowa Wioska

24 Lut 2018, 22:37

Jedźcie na warsztat, przez internet to się naprawia jak ma sie nóż na gardle :|
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Lut 2018, 22:46

Świece zapłonowe wykręcasz i widzisz po niej jaki jej stan to wnioskujesz też czy sprawna czy nie i jaki stan silnika, przewody wieczorem możesz sprawdzić odpalić silnik i otworzyć maskę i zerknąć czy nie przeskakuje na nich iskra i nie iskrzenia. Ale jak nie bardzo łapiesz to podskocz do mechanika, oszczędzisz sobie czasu i nerw.. :)
gber44