VW Polo - "Żabki" w czasie jazdy

31 Lip 2012, 12:11

Witam
Jestem od niecałego miesiąca właścicielką VW Polo z 2000 roku, na benzynę + gaz, jest to mój pierwszy samochód. Był na przeglądzie, wszystko było ok, jednak do czasu. Jakieś 4 dni temu samochód ni z tego ni z owego zrobił mi na środku ulicy tzw. "żabkę" - z czasem okazało się, że robi tak tylko w czasie jazdy kiedy puszczam pedał gazu i samochód nie jest do końca rozgrzany. Jednak samochód porobił tak ze dwa dni i przestał, za to dzisiaj znów niespodzianka - przejechał czysto jakieś 10 km i dopiero kiedy na osiedlowej dróżce zwolniłam do jakiś 20 km/h i popuściłam pedał gazu żeby zwolnił bez użycia hamulca- znowu nieprzyjemna żaba. Stąd moje pytanie- czy jest to coś poważnego i czy mam się tym martwić? A może to mój błąd? ( chociaż tego nie podejrzewam, taki sam numer zrobił mojemu tacie który swoje już przejeździł)
Igmu
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: VW Polo

31 Lip 2012, 18:37

A jaki to silnik 16 czy 8 zaworowy? Sporo jest do sprawdzenia łącznie ze świecami, cewką zapłonową, przewodami WN, nie zaszkodzi wyczyścić przepustnice i sprawdzić czy wszystkie wężyki podciśnienia są szczelne przy nieji nie przetarte. Wiem że "lubią" ulegać awarii sondy lambda, masz dwie lub jedną sondę. Najważniejsze to podpiąć autko pod komputer VAG i odczytać błędy.
Grześ101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 04 2001