VW Polo zderzak przesunięty w dół

27 Cze 2018, 09:48

Witam, mam taka błachą sprawę, aż wstyd pytać, ale mam od niedawna VW Polo IV przez liftem i już miałem małą kolizję, zderzak opadł pół cm w dół. Próbowałem go siłowo nastawiać, ale nie drgnie. Wygląda to tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Moje pytanie brzmi czy ktoś wie jak to jest tam zbudowane od wewnątrz, zatrzaski itp itd? Są jakieś sposoby, żeby ten zderzak wrócił na swoje miejsce bez ściągania go w całości?
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Cze 2018, 10:00

Prawdopodobnie wyskoczył z zaczepu lub jest on połamany. musisz odpiąć zderzak przy nadkolu i lekko odchylić go. Będziesz wtedy mógł pod niego zajrzeć. dodatkowo możesz też zdjąć lampę która ułatwi Ci zdiagnozowanie problemu i ewentualną naprawę.

Czasem zderzak potrafi wyskoczyć z zaczepu (wskoczyć pod niego) i nie założysz go z powrotem na miejsce nie mając możliwości odchylenia zderzaka i tak może być w tym przypadku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Cze 2018, 12:20

Rozchyliłem i wygląda to tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Widać popękane części zaczepów, ale dalej nie mogę tego docisnąć do końca, choćby nawet na sekundę. Na zdjęciu widać takie jakby szyny, pewnie to one blokują. Nie wiem czy ne trzeba go w całości zdjąć i po prostu nasunąć na te szyny. Ma ktoś jakiś inny pomysł?
lukeboss
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Laguna 3
Silnik: 2.0 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Cze 2018, 18:17

lukeboss napisał(a):Nie wiem czy ne trzeba go w całości zdjąć i po prostu nasunąć na te szyny.
właśnie tak trzeba zrobić. Zdemontować go to jest 10 minut dla laika, napewno sobie poradzisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

7 premier Toyoty namieszało na rynku w 2019 roku
    Rok 2019 był dla Toyoty rokiem siedmiu premier. Japońska marka wprowadziła na rynek nowe auta różnych segmentów - kompaktową Corollę w trzech wersjach nadwozia, sportowe coupé GR Supra, SUV-a RAV4, sporego ...