Vw scharan

30 Wrz 2010, 15:39

Witam.
Czy jest ktoś na forum kto mógłby mi wyjaśnić lub pomóc zinterpretować następującą sytuację.
Znalazłem autko do sprzedaży, spisałem numery VIN i pojechałem do serwisu. W serwisie udzielono mi informacji że auto zostało wyprodukowane a raczej opuściło fabrykę w lipcu roku 2007.
Z numerów vin wynika że jest to rok modelowy 2008, i nie było by nic w tym dziwnego żeby nie fakt iż wszystkie szyby jak i opony są datowane na połowę roku 2008. Czy jest możliwe aby samochód wyjechał z fabryki w roku 2007 z oponami i szybami z roku następnego?
Generalnie auto jak i jego właściciel nie wygląda podejrzanie, czujnik lakieru w każdym miejscu pokazuje 130-140, przebieg 24 tyś, generalnie auto wygląda jak nowe. Zastanawiam się czy jednak czy w/w moje spostrzeżenie dotyczące dat nie mówi że coś było przy samochodzie kombinowane.
Niestety szukanie odpowiedzi na w/w pytanie u Kulczyka zakończyło się fiaskiem.
Może ktoś z was pomoże mi znaleźć jakąś logiczna odpowiedź.
Pozdrawiam
PAWPIO
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

30 Wrz 2010, 20:31

jeśli auto jest z końca roku (listopad, październik, grudzień) to wszystko gra :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

30 Wrz 2010, 22:12

PAWPIO napisał(a):Z numerów vin wynika że jest to rok modelowy 2008

VW,AUDI,SEAT itp zaczynaja rok modelowy juz po półroczu a więc np.mamy 2010r a z nr.vin będzie wynikało ze samochód jest z 2011r.Siłą rzeczy do takiego pojazdu będą montowane części z oznaczeniem roku produkcji 2010 gdyz na nich bita-znakowana jest faktyczna data produkcji.Myślę ze wiesz o co chodzi i ze jest to u nich normalna rzecz.Oznakowanie roku produkcji części niejednokrotnie pomaga mi w ustaleniu faktycznego roku produkcji pojazdu/taki mam charakter pracy../... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Paź 2010, 05:18

Poczekajcie bo trochę się pogubiłem, domyślam się że w połowie roku fabryka może już wypuszczać rok modelowy następny, i tak jest w tym przypadku prawdopodobnie, auto opuściło fabrykę w czerwcu 2007 a vin ma już na rok modelowy 2008, ok. nie ma w tym nic dziwnego, ale powiedzcie mi czy jest również możliwe aby fabryka dogadywała się z producentami opon, szyb i pewnie innych podzespołów ale ich już nie sprawdzałem że mają swoje wyroby datować o rok później.
Zastanawiam się czy jest to możliwe, czy jednak auto którym się interesuję jest jakims lewym autem tym bardziej ze nie ma książki serwisowej, z wpisów w komputerze wynika tylko ze auto w 2008 roku w grudniu zostało dopiero wprowadzone do sprzedaży i na dzień dobry miał wymieniony akumulator.
W grudniu 2009 miało na liczniku 9 tyś km, teraz ma 24 tyś, a ja gdybym je kupił byłbym 3 właścicielem w Polsce, trochę często zmienia tych właścicieli, zastanawiam się jak jeszcze mogę sprawdzić te auto aby nie stać się posiadaczem jakiegoś kombinowanego samochodu.
PAWPIO
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

01 Paź 2010, 07:03

PAWPIO napisał(a):, z wpisów w komputerze wynika tylko ze auto w 2008 roku w grudniu zostało dopiero wprowadzone do sprzedaży i na dzień dobry miał wymieniony akumulator.

W tym nie widzę nic nadzwyczajnego gdyz rzadko bo rzadko ale trafiały się samochody ktore mialy I rej.np.3 lata pozniej nia opuściły fabrykę/miałę parę takich przypadkow-nie mowie ze akurat wszystkie dot.3 lat/.
PAWPIO napisał(a):zastanawiam się jak jeszcze mogę sprawdzić te auto aby nie stać się posiadaczem jakiegoś kombinowanego samochodu.

Trochę to dziwne tez dla mnie ze serwis VW coś niechętnie podchodzi do tego tematu.Myślę ze jak oni Ci nie podadzą konkretnych danych dotyczących tego samochodu to raczej nie masz szansy nigdzie wiecej ich zdobyć.Przeciez poprzedni wlaściciele raczej niechętnie będą opowiadali o historii tego autka jezeli mają coś do ukrycia.Sprzedający powie Ci tyle ile musi lub jezeli pokazesz mu coś palcem ze jest nie tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Zagato Roadster 2012
    BMW Zagato Roadster to eleganckie wcielenie BMW Zagato Coupé, Koncept jest niezwykle trójwymiarowy, szeroki i odznacza się masywnie wyprofilowanym przodem. Przednia sekcja została dynamicznie pochylona i osadzona ...