VW Scirocco vs Laguna Coupe Monaco GP

02 Cze 2014, 15:23

Witam wszystkich,

prosilbym o zdanie, tych, ktorzy mieli do czynienia z tymi samochodami, lub maja konkretne informacje na ich temat.

Przymierzam sie do zmiany mojego Passata kombi na mniejsze auto. Obecnie do wyboru mam VW Scirocco 2.0 270 KM (chip zrobiony w autoryzowanym serwisie z gwarancja na silnik) oraz Renault Laguna Coupe Monaco GP 2.0 DCI 180KM. Oba auta z 2011 roku, oba z polskich salonow, oba serwisowane w ASO i z ok 60 tys km na liczniku.

Wiem, ze to zupelnie dwa rozne swiaty, Scirocco jest mniejsze i z benzyna, natomiast Laguna calkiem spora i z dieslem, ale...z racji tego, ze jezdze swoim Passatem juz 3 rok, troche mi sie VW przejadl, bo wszystkie modele wygladaja w srodku prawie tak samo. Laguna Coupe od zawsze mi sie podobala i chyba glownie dlatego biore ja pod uwage, ale strasznie boje sie tego silnika, bo nigdy nie mialem z tym do czynienia.

Dodam, ze zdarza mi sie robic spore trasy (Genewa-Wroclaw) i tutaj mam male obawy co do komfortu podrozowania malym VW.

Co sadzicie o tych samochodach?
duffy
Obserwowany

Auto: Passat B6
Silnik: 2.0 TDI 170 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Cze 2014, 15:44

Scirocco nieeeeeee... bo ma na bank 2.0 tsi a ten jest tak awaryjny turbiny padają co chwilę wręcz jak muchy. Laguna nie wiem jak z 2.0 dci ale 1,9 dci był tak awaryjny że szkoda gadać, choć auto stylistycznie całkiem całkiem fajne.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Cze 2014, 16:14

Dzieki!
Widzisz, tak sie zaczytalem na temat tych silnikow DCI, ze nawet przez mysl mi nie przyszlo sprawdzic trwalosc tej benzyny. Jasne silnik 2.0 TSI w standardzie 211 KM podniesione do 270 KM, ale to pewnie dodatkowo moze sciagnac na mnie troche problemow, chociazby tak jak piszesz z turbo (przyp. silnik na gwarancji, ale po co odwiedzac co chwile ASO?).
Jesli chodzi o 2.0 DCI 131kW, to jest to ponoc juz nowa generacja silnika na lancuchu (nie twierdze, ze to cos bardzo dobrego) i teoretycznie, rozmawiajac z kolesiem z Renault, powiedzial, ze jak narazie wiekszych awarii nie zaobserwowali, ze bardzo poprawila sie zywotnosc wtryskow itd. i smialo go polecal, ale swoj swoje zawsze bedzie chwalil. Dlatego trafilem tutaj :)
duffy
Obserwowany

Auto: Passat B6
Silnik: 2.0 TDI 170 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

02 Cze 2014, 16:39

2.0dci to dobry silnik, nie ma nic wspólnego z awaryjnością 1.9. Brałbym lagunę bo jest piękna (designem wg mnie przypomina trochę Astona Martina a to chyba wystarczający komplement ) :)
Renault to lepsze rozwiązanie zważywszy na trasy jakie będziesz pokonywać. Mozna też zainteresować francuskimi benzyniakami 2.0t i ... Nissanowskim 3.5 V6
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy Lexus CT pojawi się do końca 2017 roku
    Według tajwańskiego portalu U-Car, nowa generacja luksusowego, kompaktowego hatchbacka Lexus CT ma się pojawić jeszcze w tym roku i będzie oparta na tej samej platformie, co najnowszy model Toyoty Prius. Atmosfera medialna ...