VW Scirocco ?

11 Maj 2011, 10:35

Witam.
Planuję zakup nowego samochodu a wybór wstępnie padł na » VW SCIROCCO «. Dokładnie 2.0 tsi (210KM), dsg, dodatkowo dcc (adaptacyjna regulacja zawieszenia), i kilka innych dodatków tj. panoramiczny dach. W sumie za wszystko wychodzi mi 120tys zł. Kryteria którymi się kierowałem to to aby auto było sportowe a jednocześnie w miarę praktyczne, czyli nie za mały bagażnik i min. 4 dorosłe osoby powinny się w nim zmieścić.
Czy wg. Was można kupić jakiś inny lepszy samochód w podobnej cenie o podobnej konfiguracji?
bartosz.s
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

11 Maj 2011, 10:39

bartosz.s napisał(a):min. 4 dorosłe osoby powinny się w nim zmieścić

skoro minimum to scirocco odpada bo jest 4 osobowe. :mrgreen:
wlasciwie to 2osobowe, bo te tylne miejsca traktowalbym z przymruzeniem oka.
szczerze? scirocco to golf w fajnym ubranku, ale za 120k chyba celowalbym w lekko uzywane 3er e92 lub Infinity G37(ok 170 000 nowe, swietnie wyposazone, mocniejszy silnik)
A za 120-130: laguna coupe moze jeszcze?
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

11 Maj 2011, 10:55

testowałem scirocco i golfa, całkiem dwa różne auta. Natomiast siedziałem też z tyłu scirocco, gdzie bez problemu mieszczą się 2 dorosłe osoby- są 2 duże fotele. Cena max to 130 tys za nowe.
bartosz.s
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

11 Maj 2011, 11:27

Ciężki wybór. W tych pieniądzach warto się zastanowić nad golfem GTI, focusem (St a nawet na RS może wystarczy) i megane coupe RS. Kolejność nieprzypadkowa. Ja ze względu na funkcjonalnośc wybrałbym golfa GTI (tylko nim miałem okazję sie przejechać) niemniej reszta stawki (w tym scirocco) to samochody z których na bank będziesz zadowolony pod kątem frajdy z jazdy i stylizacji nadwozia bo tu golf wypada najsłabiej.
Slimbarti
Nowicjusz

Miejscowość: Sląsk

11 Maj 2011, 14:12

Scirocco to bardzo fajny samochód, ale ja obejrzałbym się również za Alfą Romeo Giulietta QV
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mitsubishi Lancerem Ralliart, który ma napęd na 4 koła. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A może nawet Hyundaia Genesis? Nie wiem jak wygląda w tym samochodzie ilość miejsca z tyłu, ale naped RWD powinien zagwarantować duża przyjemnosć z jazdy.

No i Megane RS to też świetna propozycja.
Ostatnio edytowany przez Libre, 11 Maj 2011, 14:25, edytowano w sumie 1 raz
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

11 Maj 2011, 14:25

Ja od siebie dorzuce jeszcze nowego Seata Leona Cupra R i Alfę Romeo Gulietta Quadrifoglio Verde.
Możesz się też zastanowić nad lekko używanym samochodem, z takich polecę Ci:

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Możesz poszukać jeszcze Imprezy albo Lancera.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec świata odwołany! Rozpoczęła się epoka MINI
    Koniec świata odwołany. Czas na zabawę! W wielu krajach Ameryki Środkowej, takich jak Meksyk czy Gwatemala, 21 grudnia 2012 odbyły się huczne uroczystości na powitanie nowej ery. Data pochodzi ze źródeł historycznych ...

11 Maj 2011, 14:25

Zdaniem testujacych Genesis rewelacyjny nie jest, ja np tez mam mieszane uczucia co do tego auta. W sumie sprawdze go sobie na jeździe próbnej, jak bd okazja;)
JerzyB333
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 14:44

Hmm a ja czytałem zaś recenzje, że ten Hyundai prowadzi się rewelacyjnie. Choć pewnie z tyłu będzie dość ciasno w tym samochodzie, ale czy znowu ciaśniej od Scirocco? W każdym razie warto się tym samochodem zainteresować.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

11 Maj 2011, 14:57

VW Scirocco ma naped na przod czy 4x4? Bo na przod z 200KM pod maska, to troche porazka, jak ma na przod to Hyundai Genesis ma spora przewage jak dla mnie wlasnie za naped tylny, znowu w Scirocco mamy swietna skrzynie DSG.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Maj 2011, 15:29

Silnik genesisa zbiera słabe recenzje, podobnie układ kierowniczy. Stad moja opinia, ale jak powiedziałem zweryfikuje ja jazda próbna.
Scirocco jeździłem, ma napęd na przód ale problemów z trakcja nie zauważyłem. 2.0 tsi to najlepszy silnik do tego auta :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

11 Maj 2011, 17:29

Czimi napisał(a):VW Scirocco ma naped na przod czy 4x4? Bo na przod z 200KM pod maska, to troche porazka, jak ma na przod to Hyundai Genesis ma spora przewage jak dla mnie wlasnie za naped tylny, znowu w Scirocco mamy swietna skrzynie DSG.

A jezdziles mocnym FWD? Ja przez ostatnie 3 dni jezdze Focusem RSem brata, z programem na 350koni, uwierz mi, ze WRX a nawet seryjne STI przy tym Focusie to porazka, o niebo szybciej jezdzi focus, w zakretach tez idzie szybciej. Moim zdaniem tylko RS, za 130tys ma nówke sztuke.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

12 Maj 2011, 19:37

Czimi napisał(a):VW Scirocco ma naped na przod czy 4x4? Bo na przod z 200KM pod maska, to troche porazka, jak ma na przod to Hyundai Genesis ma spora przewage jak dla mnie wlasnie za naped tylny, znowu w Scirocco mamy swietna skrzynie DSG.

Scirocco ma elektroniczną szperę XDS. To co powiesz na Focusa RS, który ma 305KM i FWD.
Pewnie jest to powód słabszych osiągów od Golfa R.
125 - 134tyś. tyle stoi Scirocco R.
Została jeszcze wersja Shark, którą reklamują w akcji http://www.przymierzsiedovw.pl/
Gufi
Aktywny