07 Paź 2010, 09:24
Witam, posiadam SHARANA 1.9 TDI 110KM 98r, od momentu gdy go kupiłem zawsze wydawało mi się że sprzęgło ciężko się wciska i wyciska w porównaniu z poprzednim autem, ale pojawił się nowy problem w momencie gdy silnik zastał przerobiony na 140KM CHIP w komputerze, teraz sprzęgło potrafi się ślizgać gdy mocno autem przyspieszam, na parę dni problem znikną wciskałem gaz do dechy i nic ciągnęło jak trzeba, no i po paru dniach problem powrócił, biegi wchodzą idealnie, nie mam pojęcia co może być przyczyną, pomóżcie.
Mam znajomego co w tym siedzi i mi zrobił by się jeździło bardziej komfortowo, np przy wyprzedzaniu, nie mam zamiaru tym autem się ścigać, zaś co do wymiany sprzęgła to mogę to zrobić ale jeśli to nie jest przyczyna, pisałem że ten problem pojawia się i znika, skoro sprzęgło byłoby do wymiany ciągle by się ślizgało i biegi by się odzywały. Może ktoś wie jakie tam jest sprzęgło tzn czy na linkę czy hydrauliczne, może trzeba wymienić olej lub odpowietrzyć coś....?? Czy można sądzić że na seryjnej mocy tj 110KM sprzęgło dawało jeszcze rade a przy 140KM już się odzywa i zanosi się na wymianę? Tylko dlaczego problem znika i pojawia się??