VW sharan 1.9 tdi -stuki w zawieszeniu na nierównej drodze

06 Mar 2010, 21:11

problem dotyczy stuków zawieszenia przenoszone na karoserie przy nierównościach na drodze . Sprawdzane było na kilku stacjach diagnostycznych stan zawieszenia i amortyzatorów i było wszędzie dobrze a stuki jak nie ustępowały tak nie ustępują błagam o pomoc!!wymieniłem wszystkie gumy pod stabilizatorami łączniki końcówki drążków i łożyska z gumami pod magpersonami i nic
drive
Nowicjusz

Miejscowość: z Krakowa

06 Mar 2010, 23:38

Sprawdź samo dokrecenie amortyzatora w kolumnie McPhersona - taka duza nakretka.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Mar 2010, 07:48

właśnie były dokręcane przy wymianie łożysk i gum i też nie pomogło
drive
Nowicjusz

07 Mar 2010, 10:52

A gumy na wachaczu też wymieniłeś? - bo śruba która przechodzi przez te gumy ma takie blaszki sprężynowe do zmniejszania luzu - u mnie tak było w Oplu - nie wiem czy u ciebie też zastosowali takie rozwiązanie.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2010, 19:02

sprawdzałem go na płytach szarpiących w kilku stacjach diagnostycznych gdzie żadnego luzu nie było po wcześniej wykonanych naprawach.Jest to stuk po najechaniu na dziurę lub jakąś nierówność który przenoszony jest na karoserie. Czy może to są wypracowane stabilizatory?i mimo wymiany gum dalej źle pracują
drive
Nowicjusz

07 Mar 2010, 22:51

to faktycznie mogą być stabilizatory. kumpel miał to w galaxy. wymienił i spokój pozdrawiam
lukaszkomza
Początkujący

Miejscowość: Więcbork
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chevrolet Equinox z silnikiem Diesla
    Najoszczędniejsza wersja tego średniej wielkości SUV-a General Motors ma 1,6-litrowego turbodiesla o mocy około 136 KM. W testach Consumer Reports auto osiągnęło średni wynik 31 mpg. Model ten nie jest dostępny w Polsce. ...

08 Mar 2010, 18:25

za stanawiam sie czy nie podlozyc jeszcze pod gumy stabilizatora cieka gume i mocno zacisnac chyba ze wybrac sie do serwisu vw na konkretna diagnostyke zawieszenia bo ma juz przejechane 190000 km
drive
Nowicjusz

08 Mar 2010, 19:50

drive napisał(a):Jest to stuk po najechaniu na dziurę lub jakąś nierówność który przenoszony jest na karoserie. Czy może to są wypracowane stabilizatory?i mimo wymiany gum dalej źle pracują

A ja bym postawił na same amortyzatory - na stacji diagnostycznej pokazuje, że są ok ale po najechaniu na dziure z większą prędkością już tak nie pracują jak na trzepakach i dobijają do końca - stąd takie stuki.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Paź 2010, 11:45

u nie w BMW też stuka po najechaniu na dziure, wymieniony NOWY amortyzator, wszystkie gumy i dalej stuka, a koło nie ma żadnych luzów...
zemo9867
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

13 Paź 2010, 12:17

zemo9867 napisał(a):a koło nie ma żadnych luzów...

Koło nie ma tu nic do rzeczy/no chyba ze nie dokręcone sruby../Musisz sprawdzic następujące elementy zawieszenia:
1/ Sworzeń wahacza przy kole
2/ Łącznik drązka stabilizatora
3/ Tuleje drązka stabilizatora
Elementy te maja najczęściej wpływ na"stukanie"w przednim zawieszeniu w czasie jazdy po nierównościach...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

13 Paź 2010, 12:33

ok sprawdze, tylko jak wytłumaczyć to, że stuka ewidetnie o nadwozie samochodu?
jakby amortyzator nie było dokręcony?
a jest...

Migi60 napisał(a):Elementy te maja najczęściej wpływ na"stukanie"w przednim zawieszeniu w czasie jazdy po nierównościach...

zapomniałem dodać że tu chodzi o tylne koło...
zemo9867
Nowicjusz

13 Paź 2010, 12:46

zemo9867 napisał(a):zapomniałem dodać że tu chodzi o tylne koło...

Zawieszenie wielowachaczowe +drązek stabilizatra z lącznikami... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Paź 2010, 13:38

troszeczke jaśniej prosze:)
zemo9867
Nowicjusz

13 Paź 2010, 13:45

1/ Temat dot.oczywiście BMW... :?: :?:
2/ Pytam się czy na tylnej osi masz zawieszenie wielowahaczowe czy sztywna oś..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

23 Paź 2010, 21:54

drive napisał(a):problem dotyczy stuków zawieszenia przenoszone na karoserie przy nierównościach na drodze . Sprawdzane było na kilku stacjach diagnostycznych stan zawieszenia i amortyzatorów i było wszędzie dobrze a stuki jak nie ustępowały tak nie ustępują błagam o pomoc!!wymieniłem wszystkie gumy pod stabilizatorami łączniki końcówki drążków i łożyska z gumami pod magpersonami i nic

Witam mam podobny problem tylko w VW passacie b5 1.9 TDI 1998. Byłem już u kilku mechaników i nic nie wykryli, a jak stukało tak stuka. Problem polega na tym że nie dzieje się to cały czas, lecz od czasu do czasu. Plus auto notuje jeszcze inne dziwne zachowanie - czasami przy hamowaniu słychać szuranie/tarcie - klocki i tarcze z przodu i z tyłu nowe.

Jeśli nie wiecie co to to może chociaż znacie jakiegoś mechanika magika z Wrocławia, który rozwiąże ten problem.
KainCirus
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław