VW T3 Caravelle kilka pytań!

04 Lut 2010, 18:21

Witam mam kilka pytań: Otóż mam do kupienia VW T3 Carevelle tylko ze stoi nie używany przez kilka lat i z braków zauważyłem brak jednego reflektora. Czy będzie pasował od golfa 2? Zauważyłem też że uszczelki wokół szyb nie są w najlepszym stanie. Czy są one generalnie dostępne? I gdzie takowych szukać? A i gdzie szukać rdzy bo obejrzałem samochód dookoła i zdaje się być w dobrym stanie blacharskim! A i busik ma również popsuty silnik i skrzynie biegów (2l) Wiec jest pomysł by zmienić silnik. Co wy na to by wrzucić silnik 1.8 w benzynie z golfa 2 i go zagazować lub też 1.6 od golfa 3. Proszę o szybką odpowiedz!
Zell
Nowicjusz

Miejscowość: Brodnica
  • 04 Lut 2010, 19:44

A chce ci się to wszystko robic..?
    Dla mnie stojący od kilu lat samochód to potencjalna skarbonka...Na moje,to wymiana wszystkich gum w aucie i to nie tylko uszczelek szyb pokrytych porostami i mchem ale również przewodów gumowych i spękanych i sparciałych gum zawieszenia...
    Następnie hamulce. Na 100% są skorodowane i praktycznie do wymiany w całości. Oczywiście silnik i skrzynia pewnie skorodowane w środku,bo para wodna w silniku zrobiła swoje w związku z brakiem smarowania...
    Dużo,dużo pracy własnej,a efekt końcowy niekoniecznie będzie zadawalający. :smile:
    Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

04 Lut 2010, 21:17

Bardzo dobry busik jak się go zrobi to służy lata.
    Najlepiej wstawić zwykły silnik 1,6 lub 1,9 diesel z golfa.
    Skrzynie przeważnie mają uszkodzoną trójkę i używane są drogie ok. 800 zł.
    Do diesla było dwa rodzaje skrzyń i dwa rodzaje zewnętrznych mechanizmów zmiany biegów.
    Żeby wstawic silnik z golfa trzeba sie postarac o:
    -miskę olejową wraz z pompą olejową
    -koło zamachowe wraz ze sprzęgłem i rozrusznik
    -łapy aluminiowe do sinika
    Jeżeli masz zamontowany silnik 2,0 boxer chłodzony powietrzem to jeszcze trzeba dorobic układ chłodzenia i ogrzewania.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczny zakręt - jak go pokonać bezpiecznie?
      Choć jazda po łuku należy do podstawowych i niezbędnych umiejętności każdego kierowcy, to nie zawsze kończy się szczęśliwie. W 2017 r. w wypadkach w zakręcie zginęło 466 osób. Jak pokonywać zakręty oraz o czym pamiętać ...