VW T4 - gotuje wodę

03 Mar 2010, 13:52

Witam
Mam mega problem i bardzo liczę na Waszą pomoc. Moje autko VW T4 2.4D z 1993r zaczyna mieć humorki. Przy jeździe na trasie utrzymuje temperaturę 70-80°C, ale przy jeździe po mieście temperatura wzrasta :cry: a dokładnie zaczyna się gotować. :cry: :cry: :cry:
Dodam jeszcze, że w momencie włączenia ogrzewania na maxa temperatura normuje się i nie wzrasta. Taka sytuacja powtarza się już ok. miesiąca, jednak nie powoduje to obniżenia stanu wody w naczyniu wyrównawczym. Nie zauważyłem też, aby uchodziło powietrze naczyniem wyrównawczym (bańki), nie rzutuje to także na odpalanie i jazdę.
Bardzo proszę o pomoc :grin:
jaro76
Nowicjusz

Miejscowość: zielona góra

03 Mar 2010, 21:21

A wentylator przy chlodnicy się załącza podczas zagotowania płynu?
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2010, 09:54

witam. tak załancza sie. ale tylko jeden.
jaro76
Nowicjusz

07 Mar 2010, 11:02

Termostat sprawny?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

08 Mar 2010, 09:38

witam . zmieniłem termostat . stary sprawdziłem. okazało sie ze sprawny.
jaro76
Nowicjusz

09 Mar 2010, 07:08

Spróbuj go jeszcze odpowietrzyć, zapal silnik, odkręć korek w zbiorniczku i daj mu spokojnie pochodzić przez parę minut. Może jednak gdzieś złapał powietrze.
Ogólnie silniki te (AAB) łatwo się grzeją, nie trzeba go nawet nadzwyczajnie gonić.
Mówię rzecz jasna o porze letniej.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...
    Dlaczego stres robi z nas gorszych kierowców?
    Obecna sytuacja jest dla wielu osób źródłem stresu. Wpływa on na naszą zdolność do prowadzenia samochodu. Stres pogarsza naszą koncentrację, a w przypadku osób, które reagują złością na sytuacje ...