Vw t4-problem z biegami-POMOCY

31 Paź 2008, 23:00

Witam i prosze o pomoc
mam vw t4 silnik 2.4 z 1996r. i mam problem z 2-gim biegiem normalnie wszyskie biegi wchodza pieknie od 1-ki do 5-tki wsteczny jak w maselko ale problem polega na tym ze nie moge z trojki wbic dwojki w zasadzie to moge ale na dziesiec razy dwa razy wskoczy.Wymienilem juz juz wszystkie plastikowe i gumowe elementy mechanizmu zmiany biegow(drazek i to co jest pod drazkiem) czesci oczywiscie oryginalne z serwisu vw .Moj mechanik wykluczyl tez synchronizator poniewaz probowal tam jakimis sposobami przegazowki podczas zmiany biegow, wiec co to moze byc. chce go sprzedac a z takim czyms nikt go odemnie nie kupi.
Jesli ktos cos moze mi poradzic na ten temat to prosze o pomoc, kazda wskazowka moze byc pomocna
Z gory dziekuje i pozdrawiam
manuell1
Nowicjusz

Miejscowość: świetokrzyske

24 Sty 2009, 11:51

Witaj. Miałem tak samo w mojej T4.
Na skrzyni tam gdzie pręt od lewarka wchodzi w skrzynie jest taka plastikowa kulka i jak się zużyje to różne cuda z biegiem II sie dzieją. Mi np. nie chciała dwójka wchodzić a jak weszła to często wyskakiwała.
A naprawę sam przeprowadziłem w godzinę.
Zerknij na tą kulk.e, może to jej wina.
stasiowski121

02 Mar 2010, 12:24

witaj! jesli ta kolka jest dobra to moze byc tak ze kolo zebate 2 biegu ma luz i sie kantuje badz synchonizator ma duze luzy
robokop
Nowicjusz

Miejscowość: Slaskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ibiza FR testowana przez Marcina Dorocińskiego
    Nowy SEAT Ibiza hiszpański przedstawiciel segmentu B jest dostępny na rynku od niedawna w nowej generacji. Nie mogło to pozostać bez odpowiedzi Marcina Dorocińskiego, na co dzień jeżdżącego 211-konnym Leonem FR. Auto, które ...