VW Tiguan 1.4 TSI 150km 2009r - rozrząd

20 Maj 2019, 12:23

Witam. Kupiłem auto vw tiguan 1.4tsi 150 km sprowadzony z Niemiec z przebiegiem 130000tys. Wszystko jest w papierach wporzadku, był serwisowany, samochód chodzi super nic nie puka ani nie stuka. Tylko nie ma nigdzie w papierach o rozrzadzie, ta osoba która mi sprowadziła ten samochód powiedziała,że rozrząd był wymieniany przy 120000tys i teraz pytanie czy mam od razu wymienić rozrząd i jaka by była cena czy po prostu się wstrzymać, przypomnę samochód chodzi super nic nie słychać. Rozrząd jest na łańcuchu. Pozdrawiam
Szymon1233
Obserwowany

20 Maj 2019, 13:22

Szymon1233 napisał(a):osoba która mi sprowadziła ten samochód powiedziała,że rozrząd był wymieniany przy 120000tys
A skąd ona to wiedziała skoro nic o tym w dokumentach nie ma? Taka wiara na słowo to w dzisiejszych czasach nie do końca się sprawdza.

Koszt robocizny za wymianę będzie w graniach 500-600zł plus do tego trzeba doliczyć koszt elementów rozrządu około 800zł. Ja bym przyjął całkowity koszt w granicach 1500zł.

Możesz sprawdzić czy był wymieniany, wystarczy przyjrzeć się napinaczowi on ma takie ząbki i jeżeli jest wysunięty na cztery ząbki to oznacza że powinno się go wymienić ponieważ łańcuch jest już rozciągnięty. Jak to sprawdzisz będziesz wiedział co zrobić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!