VW Tiguan vs Mazda CX5

11 Lis 2014, 09:48

Chciałbym się Was doradzić na temat w/w samochodów. Przymierzam się do kupna jednego z tych modeli prosto z salonu (rocznik 2014). Czy możecie polecić jeden z nich i uzasadnić swój wybór. Jestem bardziej przekonany do Tiguan-a, gdyż aktualnie posiadam 3-letniego i jak najbardziej jestem zadowolony. Poprosiłem salony o wstępne symulacje i wygląda to dosyć ciekawie.
Z drugiej strony parę osób doradziło mi Mazdę. Przyznam szczerze, że wizualnie bardzo mi się podoba i w niektórych rankingach widziałem, że stoi troszkę lepiej od VW. Niektórzy jednak twierdzą, że części do Mazdy są dosyć drogie i ogólnie serwisowanie, ale czy muszę się tym martwić kupując nowe auto ?
Wiele osób twierdz również, że jednak VW to solidna firma i lepiej brać od nich.

Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat tych aut.
Juanhijuan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 04 1989
Auto: VW Tiguan

11 Lis 2014, 11:14

Po kupować Tiguana, jak masz Tiguana? Przecież to ten sam samochód tylko po lifcie... Zdecydowanie Mada z racji tego, że ma pewniejsze silniki i jest większa w środku przy zgrabnym nadwoziu. W dodatku zobacz jakie tandetne wnętrze masz w VW a jakie w Maździe. Tutaj widać najbardziej wiek konstrukcji Tiguana.
Juanhijuan napisał(a):Wiele osób twierdz również, że jednak VW to solidna firma i lepiej brać od nich.

akurat, mogę się założyć, że lecą stereotypami z lat 90tych. VW teraz to lipa jakich mało, bo zaczęli eksperymentować z techniką i źle im to wyszło. Kupujący są testerami.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Lis 2014, 11:17

"Stary" Tiguan będzie oddany starszemu synowi, dlatego jest opcja kupna tego samego modelu tylko nowszego, ale widzę że polecasz Mazdę. Dzięki za opinie! Są może jakieś oficjalne również porównania tych dwóch aut ?

Dodam jeszcze, że Mazda wychodzi ~15 tysięcy drożej w takim samym wyposażeniu w moim przypadku i czy warto dopłacać w takim razie.
Juanhijuan
Nowicjusz

11 Lis 2014, 11:19

Ja także radzę Mazdę.
Dużo ładniejsza, wnętrze dużo bardziej ciekawe. Silniki też będą lepsze w Maździe. A w Tiguanie obecnie ile masz przebiegu?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

11 Lis 2014, 11:22

no bo dziwnie mieć dwa takie same auta. Rozumiem jakbyś kupował nowy model ale ten sam tylko po lifcie to ciężko mi zrozumieć.
Fakt Mazda jest droga ale za to oszczędna i nie wepchali jakiś TSI i innych tego typu wynalazków.
A może coś innego jeszcze?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2014, 11:48

Dużo nie jest jeżdżone bo jest jeszcze drugie auto w domu, bardziej miejskie. Przebieg to około 30 tysięcy...
Jak pisałem wcześniej Tiguan będzie oddany synowi, więc nie będą dwa takie same w moim posiadaniu.

Inne propozycje wchodzę w grę, oczywiście w podobnym zakresie cenowym.
Juanhijuan
Nowicjusz

11 Lis 2014, 11:58

Zobacz na te
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (mój faworyt)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lis 2014, 12:11

Przy takiej jeździe to tylko benzyna nic więcej.
Jaki masz budżet i co oczekujesz od auta to coś się dobierze w propozycjach :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2014, 12:33

Budżet do 140 tysięcy. Interesują mnie tylko samochody z salonu (wiem, że niektórzy uważają to za głupie podejście). Wybrałem Mazdę CX 5 ze względu na to, że w rankingach które widziałem stała bardzo wysoko. Tiguan przez sentyment do starego auta. Oba auta bardzo podobają mi się wizualnie. BMW X1 nie podoba mi się, więc niestety odpadł na początku.

Jednak patrząc na dwie propozycje, które ja podałem to Mazda zdecydowanie ?
Juanhijuan
Nowicjusz

11 Lis 2014, 13:06

A reszta aut które podałem? Dużo lepsze niż Tiguan.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lis 2014, 13:12

Fiat, Hyundai i Suzuki mi się podobają. Można gdzieś poczytać jakieś zestawienie dotyczące tych aut (crossów) ? Wydaje mi się, że auta które wymieniłeś nie są tak popularne dlatego o nich wcześniej nie myślałem. A jak się ma Mazda do tych aut jeśli odrzucamy Tiguana ?
Juanhijuan
Nowicjusz

11 Lis 2014, 13:24

Zrobiłem podsumowanie 4ch aut:
- Hyundai ix35, bo Ci się spodobał
- Mazda CX-5, bo o niej ciągle mowa
- Honda CR-V jako kontrpropozycja dla Mazdy w podobnej cenie
- Kia Sportage jako kontrpropozycja dla Hyundaia w podobnej cenie
Wszystkie ceny dotyczą wersji z napędem 4x4 (jedyna sensowna w SUVie) z manualną skrzynią z najbogatszym wyposażeniem i ok. 160 konnym silnikiem benzynowym.
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,488732
Cenowo koreańskie auta są tańsze o niecałe 20tys. zł i przy tym bardzo dobrze wyposażone z tym, że w Maździe masz więcej systemów bezpieczeństwa, które dobremu kierowcy do niczego nie są potrzebne wg mnie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2014, 13:42

Wygląda super to zestawienie. Czy ewentualnie dla formalności możesz dodać do tego zestawienia Tiguana i wszystkie z automatyczną skrzynią jeśli jest taka możliwość ? Chciałbym pokazać to zestawienie pozostałym członkom rodziny bo byli też "przekonani" co do Tiguana to chciałbym im pokazać, że wypada gorzej w zestawieniu z pozostałymi.

Dzięki wielkie !
Juanhijuan
Nowicjusz

11 Lis 2014, 17:09

Tiguan po rabacie ma całkiem sensowną cenę szczerze powiedziawszy ale wielkim minusem jest niepewny silnik i marne wyposażenie. Celowo pominąłem 1,4/160KM bo to największy badziew.
Mazda wypada drogo, ale może niedługo będą rabaty.
Pozwoliłem sobie dla odmiany zamiast Kii dodać Forda Kugę, bo można na tej stronce zestawić tylko 4 auta:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,467814
jakbyś chciał inne auta zestawić to pisz albo wejdź na samar.pl i tam jest porównywarka samochodów z bieżącymi rabatami

Co ja bym zrobił? Patrząc na to porównanie to brałbym Hyundaia, bo kosztuje tyle co VW, a ma pewniejszy silnik i skrzynię biegów ale ta druga (DSG) przy Twoich przebiegach powinna wytrzymać. Gorzej ze sprzedażą potem. Zawsze masz rezerwę w postaci poprzedniego Tiguana więc nie ma co dublować aut tylko próbować coś innego. Mazda zdecydowanie za droga w full wersji ale zawsze można zejść ze zbędnym wyposażeniem w zakresie systemów bezpieczeństwa, które nie są do niczego potrzebne. Podsumowując z tych 4ch:
1. Hyundai - najlepszy stosunek cena/wyposażenie/jakość/gwarancja
2. Mazda - z tym, że w gorszej wersji wyposażenia
3. Ford - bardzo rozsądna propozycja niewiele droższa od Hyundaia i VW
4. VW - bo już masz jednego, niepewny silnik, słabe wyposażenie (np brak czujników parkowania, ksenonów, skóry na kierownicy czy sterowania na kierownicy, radia z USB i Bluetooth w tej cenie to czyste zdzierstwo)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

11 Lis 2014, 21:23

Wiem, że niektórzy napiszą że znów polecam Subaru, niemniej jednak ostatnio znajomy szukał SUV'a do 150 tys. Jeździliśmy razem Ravką, ix35, Mazdą, CRV'ką, czy najnowszym Cherokee a nawet zastanawiał się czy nie dołożyć do GLK. Na koniec zaciągnąłem go do salonu Subaru, gdzie wogóle nie brał tego auta pod uwagę, twierdził że nie do końca mu się te auto podoba. Po przejażdżce Foresterem XT nawet nie chciał słyszeć o czymś innym. Także radzę także pojechać do salonu tej marki i się przejechać tym autem. W przypadku Subaru trafiliśmy na sprzedawcę, który pokazał nie tylko jak auto jedzie po asfalcie, ale pokazał jak auto hamuje, jak auto zachowuje się w ciasnych zakrętach, a także na drogach szutrowych.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok