Tiguan po rabacie ma całkiem sensowną cenę szczerze powiedziawszy ale wielkim minusem jest niepewny silnik i marne wyposażenie. Celowo pominąłem 1,4/160KM bo to największy badziew.
Mazda wypada drogo, ale może niedługo będą rabaty.
Pozwoliłem sobie dla odmiany zamiast Kii dodać Forda Kugę, bo można na tej stronce zestawić tylko 4 auta:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... c=0,467814jakbyś chciał inne auta zestawić to pisz albo wejdź na samar.pl i tam jest porównywarka samochodów z bieżącymi rabatami
Co ja bym zrobił? Patrząc na to porównanie to brałbym Hyundaia, bo kosztuje tyle co VW, a ma pewniejszy silnik i skrzynię biegów ale ta druga (DSG) przy Twoich przebiegach powinna wytrzymać. Gorzej ze sprzedażą potem. Zawsze masz rezerwę w postaci poprzedniego Tiguana więc nie ma co dublować aut tylko próbować coś innego. Mazda zdecydowanie za droga w full wersji ale zawsze można zejść ze zbędnym wyposażeniem w zakresie systemów bezpieczeństwa, które nie są do niczego potrzebne. Podsumowując z tych 4ch:
1. Hyundai - najlepszy stosunek cena/wyposażenie/jakość/gwarancja
2. Mazda - z tym, że w gorszej wersji wyposażenia
3. Ford - bardzo rozsądna propozycja niewiele droższa od Hyundaia i VW
4. VW - bo już masz jednego, niepewny silnik, słabe wyposażenie (np brak czujników parkowania, ksenonów, skóry na kierownicy czy
sterowania na kierownicy, radia z USB i Bluetooth w tej cenie to czyste zdzierstwo)