VW vs BMW

06 Maj 2010, 18:13

Witam.
Jestem nowym(mało obeznanym) użytkownikiem forum i od razu kieruje się do Was z prośbą o ocenę 2 marek samochodów VW i BMW.
Oto przykładowe linki:
VW Golf 2 :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

BMW: E36
E30
Proszę o ocenę owych marek.
Są one tematem sporu pomiędzy mną a bratem( Ja jestem za VW). Samochód ma być do 4 tys PLN, mało psujący się, zdarzy się ze na dłuższe trasy oraz ma mieć w miarę niskie zużycie paliwa.
Proszę o pomoc, z góry dzięki :)
AWK
Nowicjusz

Miejscowość: P-sz

06 Maj 2010, 18:33

Jak to mówią znawcy BMW,dobre BMW kupisz za minimum 10tys.zł.A w tej kwocie to moim zdaniem nawet nie ma co myśleć o BMW,ja jestem za Golfem,za te pieniądze powinieneś znaleść takiego w db stanie no i Golf II to taki czołg :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Maj 2010, 19:20

Jak bym mial wybierac, to albo ten Golf II z 1991r (otomoto) albo ta betka E36 (allegro). I wizualnie nie ma zle.. :)
MajorG7
Nowicjusz

Miejscowość: polska

06 Maj 2010, 19:30

Nie pakuj się w BMW za tą kasę, a już na pewno nie E36, przecież za 4tys to nawet zadbaną E30 ciężko znaleźć... Szukaj czegoś innego, Golfa II w tej kasie to już można znaleźć w super stanie takie jak podałeś w linkach, możesz też pomyśleć nad samochodami innego pokroju np. Daewoo Espero czy też Opel Astra ;)
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

06 Maj 2010, 20:11

A co myślicie o Fiacie Punto I :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i o tym Opelku
Ostatnio edytowany przez AWK, 06 Maj 2010, 20:15, edytowano w sumie 1 raz
AWK
Nowicjusz

06 Maj 2010, 20:13

Punto też będzie dobrym wyborem, są problemy tylko z korozją blach, na pierwsze auto w sam raz, te co podałeś w linku jest bardzo ładne i wydaje się godne uwagi :wink: Astra również ciekawa...
P!otr3k
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

06 Maj 2010, 20:28

Jeśli miałbym wybierać z tych dwóch wybrał bym Astre.A co do Punto to z tego co wiem to cała blacha była w ocynku oprócz tylnej klapy która lubi rudą,a Astra jest bardziej podatna na rudą niestety :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2010, 22:20

proponuje astrę z dwóch Twoich typów, bo punto troche takie bardziej babskie sie wydaje ;p
MajorG7
Nowicjusz

Miejscowość: polska

06 Maj 2010, 22:23

Nie no nie mogę.... to tak jak bym założył temat co kupić, Opla Astrę czy Audi A8? Zapomnij o e36 za takie pieniądze, chyba że chcesz nim orać w polu. Kup sobie Opla Astre albo Punto.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

07 Maj 2010, 08:47

Właśnie mi się wydaje , że dobrym rozwiązaniem będzie punto.
Mały samochodzik, tani w utrzymaniu , dużo też nie pali, i co najlepsze można znaleźć je w naprawdę dobrym stanie jak za te pieniądze. W razie usterki było by łatwo znaleźć części ponieważ dużo jest osób na allegro które dysponują częściami do tego typu samochodów :wink:
A te pytanko to już z ciekawości:
Czy by się za taką kasę udało kupić w dobrym stanie Fiata Bravę?
AWK
Nowicjusz

07 Maj 2010, 10:51

No dało by rade tylko zapewne z silnikiem 1.4 który ma problemy ze smarowaniem w silniku i jakieś 1.6 ale ona za to lubi benzyne.Najlepsza jednostka to 1.2 ale za te pieniądze jej nie kupisz.
Barol
Awatar użytkownika

08 Maj 2010, 09:20

Dobra jest Astra 1.4 pierwszej generacji. Golf II - Przeżytek, choć auto świetnie lata po rynku, to jednak Astry to już praktycznie jeden z najlepszych samochodów ostatniego stulecia.
Jak już golf to najlepiej III. Ewentualnie jeszcze Fiat Bravo, Który bardziej kojarzy z jego kuzynem Brava. Dużo pali , dużo kosztuje (jak na fiata) ale niesamowicie wygląda, Świetnie jeździ i zasuwa niczym miniatura ferrari.
blondi713
Nowicjusz

Miejscowość: Kozienice

08 Maj 2010, 13:12

blondi713 napisał(a):Dobra jest Astra 1.4 pierwszej generacji. (...)
Jak już golf to najlepiej III. Ewentualnie jeszcze Fiat Bravo, Który bardziej kojarzy z jego kuzynem Brava.

Po pierwsze to Astra z podstawowym motorem 1.4 o mocy 60 koni bardzo słabo jedzie a pali tyle co 1.6. Do tego ma równie słabe zabezpieczenie antykorozyjne co Golf III.
Po drugie jeśli polecasz golfa III jako "najlepiej" to nie wiele miałeś z nim do czynienia.
Z całej gamy golfów jego chyba ruda je najbardziej, do tego jechać można silnikiem dopiero 1.6 lub 1.9 TDI o mocach od 75 koni. 60 konny benzyniak o pojemności 1.4 spali w tym samochodzie tyle co 1.6 a jest wyraźnie słabszy i znacznie gorzej radzi sobie z samochodem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Maj 2010, 16:51

Golf II to auto nie do zajechania. Powtarzam N I E D O Z A J E C H A N I A. Śmiga szybko i wyprzedza wszystko na swojej drodze. Jest ekstra bezawaryjne, nowoczesne i w ogóle nie śmigana IGŁA.

BMW to samo tylko 3 razy lepiej i bączek do tyłu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika