W gazie czy dieselku

28 Maj 2010, 11:38

Witam wszystkich zmotoryzowanych. Wiem pewnie to pytanie pojawia się najczęściej, ale ponieważ to forum jest jako 1 w google więc pomyślałem, że tutaj będą najlepsi znawcy. Tak więc mam w planach zakup jakiegoś samochodu i tak myślę sobię o jakimś benzyniaku+LPG do 1.4 pojemności, albo jakimś dieselku do 1.9 pojemności. Moje typy to:
*Opel Corsa... Gaz czy Diesel? i Dlaczego akurat taki wybór.
*Golf III... Gaz czy Diesel? i Dlaczego akurat taki wybór?

I moje kolejne pytanie do tego czy do 5000zł kupię dobre auto spośród tych wyżej wymienionych?? takie w które nie będę musiał ładować większych pieniędzy na naprawę?? Wiem na allegro widzę dużo ofert do 5000zł, ale ja się nie znam na tym nie kupowałem samochodu a wy pewnie robiliście to nie raz więc dlatego kieruję to pytanie do bardziej doświadczonych ludzi.[/b]
motyl38
Nowicjusz

Miejscowość: Brzozów

28 Maj 2010, 11:52

Jeśli nie możesz się zdecydować czy LPG czy ON to przeczytaj to https://www.forumsamochodowe.pl/autko-na ... t11873.htm

pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

28 Maj 2010, 11:55

Corse i Golfa w dieslu będziesz miało ciężko znaleść w db stanie :neutral: a jeśli benyzna to ja bym brał Corse,większe prawdopodobieństwo że trafisz na zadbany i nawet bezwypadkowy egzemplarz co w przypadku Golfa w tej kwocie jest trudne.Co do silnika w Corsie to mówisz że 1.4,pewnie chodzi Ci o 1.4 60KM a więc powiem szczerze ten silnik do dobry wybór ponieważ ma co ciągnąc ten silnik ale pod żadnym pozorem nie bierz 1.0 ponieważ to nie jedzie :!: Aha i jeszcze jedno jeśli Corsa to tylko ze wspomaganiem bo bez troche sie tym jak czołgiem jeżdzi,wiem bo troche jeżdziłem.

przykładowy link:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Maj 2010, 11:58

hosearmando1 właśnie przeczytałem ten temat i fakt pomógł mi dużo. Więc chyba jak będę brał samochód to jednak w LPG. Barol dziękuję za odpowiedź tak właśnie się domyślałem że bez wspomagania może być lipa bo kumpel ma Astre bez i mówi że jest straszna lipa :) Właśnie drugi kolega ma Corse 3 drzwiową chyba B nie wiem dokładnie i 1.4 i fajnie mu chodzi ona ładnie wygląda. Dziękuję za poradę :)

A może mogli byście polecić jeszcze jakieś auta godne zakupu do 5000zł w gazie ???? byłbym wdzięczny.
motyl38
Nowicjusz

28 Maj 2010, 12:06

Daewoo Lanos,Fiat Punto mkI,Opel Astra.
Barol
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 14:00

a co myślicie o Daewoo Nexia ?
motyl38
Nowicjusz

28 Maj 2010, 14:20

Osobiście wolał bym Lanosa lub Nubire
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

28 Maj 2010, 14:27

Ok bardzo wam dziękuję. A mam jeszcze pytanie bo mam 19 lat i nie mam zniżek a furkę chciał bym wziąć na brata jako właściciela bo ma zniżki a siebie jako współwłaściciela. I teraz takie moje pytanie, ponieważ brat skończył studia i zaczął pracę w warszawie a ja mieszkam 70km od i jak bym kupował samochód to nie wiem czy on akurat w tym momencie mógł by przyjechać. Może on dać mi jakieś upoważnienie żebym złożył za niego podpis na umowie że on jest właścicielem samochodu czy coś takiego?? Czy bez niego nie ma szans żebym kupił na niego samochód?
motyl38
Nowicjusz

28 Maj 2010, 14:34

Nie powinno być żadnego problemu. Właściwie nie będzie żadnego. Pokażesz tylko dowód osobisty sprzedającemu że jesteś bratem. Kupując auto jako wpół właściciel, w umowie kupna-sprzedaży samochodu, musisz umieścić dane swoje oraz brata.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

29 Maj 2010, 10:58

Przykładowo jak bym chciał kupić sobie tą corsę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
powiedzmy że udało by mi się stargować ją na 5000zł. Ile muszę doliczyć sobie jeszcze z rejestracją?? ile mnie wyniesie zarejestrowanie takiego samochodu? Jakie formalności muszę zrobić w urzędzie po zakupie samochodu?
motyl38
Nowicjusz

29 Maj 2010, 11:08

Po 1 ja bym próbował za 4500zł kupić.
Po 2 Urząd Skarbowy to 2% od kwoty na umowie. Wydział komunikacji ok 170-180zł. Przepisanie Oc/ rekalkulacja składki myślę że max 100zł zalezy czy poprzedni właściciel miał pełne zniżki.
Kolejność: Urząd Skarbowy 2tyg. od dnia zakupu/daty na umowie. Wydział komunikacji oraz Ubezpieczalnia przepisowo 30 dni od dnia zakupu.
Pamiętaj do czasu zarejestrowania jeździć z umową kupna sprzedaży.
Pozdrawiam :wink:
Smoke
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Rzeszowa

29 Maj 2010, 12:54

Co do rejestracji to jeśli auto jest z Twojego miasta to za rejestracje płacisz wtedy 82zł a jeśli pochodzi z innego miasta/województwa to wtedy płacisz 180zł,przynajmniej u mnie tak jest.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2010, 10:24

motyl38 napisał(a):Przykładowo jak bym chciał kupić sobie tą corsę
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Fajny trupek...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Maj 2010, 10:44

Jak dla mnie to ta corsa zaliczyla dzwona z przodu.... I do tego juz rdza lapie
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

30 Maj 2010, 12:43

Kolega napisał że przykładowo więc tej raczej nie kupi :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika