W golfie 3 92r. zbyt wysoka temperatura

01 Maj 2009, 07:18

Witam jaką temperaturę powinien utrzymywać płyn chłodzący w samochodzie bo ostatnio zauważyłem ze wzrasta ona gdzies do 100 co moze być przyczyną
buli22
Nowicjusz

• 01 Maj 2009, 08:12

Termostat masz sprawny?
    stasiowski121

01 Maj 2009, 08:15

U mnie w Mercedesie taka temperatura w korkach lub w mieście to normalna rzecz,płyn chłodniczy gotuje sie w temp.ok 120 st.,jeśli zauważysz ,że temperatura ma tendencje wzrostowe to sprawdż sobie przy jakiej załącza się wiatrak ,myślę że on ci działa inaczej gotowałbyś płyn ,chyba że nie jezdzisz po miescie.Zapal silnik i poczekaj ,podnieś maskę i patrz kiedy włączy się wiatrak,powinien się włączać tak w przedziale 90-100 st.Potem temperatura winna spaść kilka stopni i tak w kółko.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

01 Maj 2009, 08:16

Wentylatory włączają się normalnie?
    Calitrri 80
    Calitrri1980
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

01 Maj 2009, 12:41

A przekracza 100 stopni? i zauwaz czy ten wentylator sie zalacza
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

01 Maj 2009, 19:49

Jak sprawdzałem to wentylator sie włącza
    buli22
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auta do driftu za rozsądne pieniądze – które wybrać?
      Z czasem czy innymi kierowcami możemy ścigać się praktycznie każdym samochodem. Ale kiedy chodzi o drift, to bez napędu na tył i odpowiedniej mocy nawet nie ma co stawać na torze. Popularność jazdy bokiem w Polsce stale rośnie, ...

01 Maj 2009, 20:49

Ja w swoim też często mam tak że wzrasta do 100 jak jadę pod górkę większą, włączają się wentylatory, opada, i jak się zagrzeje to od nowa i kółko się zamyka.
    Niepokoiło mnie to ale gadałem z kilkoma właścicielami takich samych pojazdów i dowiedziałem się że ten typ tak ma więc nic z tym nie robię. I faktycznie raz z ciekawości przechodząc obok serwisu VW w Rzeszowie zapytałem fachowców i potwierdzili że tak ma ten samochód.
    stasiowski121

01 Maj 2009, 21:33

Możliwe że to prawda i napewno tak jest, ale? w innych samochodach wzrost temperatury przy jeżdzie pod górkę ,naturalnie z prędkością powiedzmy od 60-100 km/h świadczy o czymś niedobrym (np uszkodzona głowica),takich samochodow się nie kupuje zwłaszcza Diesli ,które najlepiej jest sprawdzać biorąc auto w górzysty teren i czadu!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

02 Maj 2009, 06:10

Ja na szczęście mam postawiłem auto na dwa dni u znajomego mechanika co by je dobrze obejrzał :D
    I jet ok, moc też ma dobrą - powinien mieć 78 koni ma 77, chociaż powiem że po statniej zmianie płynów i rozrządu już się tak często nie grzeje jak dawniej.
    stasiowski121