W jaki sposób uskrzydlić diesla?

30 Kwi 2017, 16:58

Takie jak na tej stronie ?
http://www.dancoal.pl/?q=pl/podpalki
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

30 Kwi 2017, 17:24

Tak,tylko te,ktore ja kupuje sa w przezroczystych pojemnikach tez plastikowych.Musze zrobic jeszcze kilka testow poza silnikiem I porownac ktora a nich jest bardziej kaloryczna,zelowa wedle producenta litr pali sie ok.3-4 godzin,musze tez porownac spalanie z i bez,na to potrzebuje czasu.Potem zobacze jak zachowuje sie ON zmieszany w temp.ujemnej,porownam na otwartym ogniu roznice w szybkosci spalania czystego ON I zmieszany.Anjin,kup sobie te pierwsza.Nie musi byc akurat ta firma.Sa 3 rodzaje,plynna jak ON,z zageszczaczem oraz zelowe.Mysle,ze optymalna jest ta z ,zageszczaczem,przed wlaniem miesza z mixolem 1-50,zawory pracuja ciszej,w srodku auta trudno wyczuc,ze to jest diesel,czyli paliwo spala sie efektywniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Kwi 2017, 17:58

Tak sobie jeszcze dumałem na ten temat i mam takie przemyślenia - skoro auto lepiej przyspiesza, to znaczy że paliwo jest bardziej wybuchowe, a skoro bardziej wybuchowe, to przy spalaniu wytwarza wyższą temperaturę. Zastanawiam się jak duży jest zapas materiału/wytrzymałość tłoków, żeby sobie dziur w nich nie powypalać ....
Anjin
Zaawansowany

30 Kwi 2017, 18:43

Temp.chwilowa nad tlokiem w silniku diesla osiaga cos ok.7000st.c,wypalic dziure w took moze niesprawny wtryskiwacz,czyli?Brak efektywniej spalania.Nie zauwazylem zadnego wzrostu temp.pracy silnika,ba,raczej silnik rozgrzewa sie wolniej:-)Przeciez mozna by rownie dobrze dolewac benzyny,niestety ale to pomysl niezbyt fortunny.Pidpalka do grill rozni sie od ON tym,ze nie potrzeba jej podgrzewac by mogla sie zapalic,absolutnie podobnie jak ON nie wybucha,zapala sie zdecydowanie latwiej,spala sie podobnie jak ON miarowym plomieniem nie wydziela zadnego zapachu czy dymu.Ulatwia powstawanie zaplonu.Poza tym proporcja ,czyli cos ok.1-50,to bardzo bezpieczna granica.Nikt chyba dotad nie zastosowal podpalki jako wspomagacza zaplonu,skoro silnik ciszej pracuje ,Brak klekotu to znak,ze paliwo spala sie efektywniej.Jezdzac dotad nawet na paliwach typu Vigor czy Verva zawsze slyszalem pomruk z rury wydechowej z tylnej czesci pojazdu,teraz cisza.Silnik natychmiast wkreca sie w obroty be chwili zastanowienia,jest mocniejszy,wyzsza kultura pracy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Kwi 2017, 19:13

Tak, ja na pewno spróbuję tej metody. Dopatrzyłem się na zdjęciach etykiety podpałki, że jest to nafta obrabiana wodorem, który jest bardzo wybuchowy. Zauważyłem po deszczu gdy jest ciepło i woda z jezdni paruje, że samochód znacznie lepiej przyspiesza i ciszej chodzi, co by się zgadzało z tym co opisujesz. Efekt ten podkreślał też Jan Gulak - gościu, który przerobił swojego Merca na zasilanie deszczówką (można to znaleźć na YT) ...
Anjin
Zaawansowany

30 Kwi 2017, 20:35

Kazdy kto posiada auto z niezbyt mocnym silnikiem zauwazyl,ze gdy jest goraco silnik glosniej pracuje i staje sie slabszy,czemu?Dlatego,ze gorace powietrze zawiera mniej tlenu,jest rzadsze.Para wodna?Wedlug mnie to bzdura,pzeciez to jest dalej H2O,rozszczepienie wodoru od tlenu nie wystepuje.Dlaczego silnik lepiej pracuje lepiej po deszczu.Dlatego,ze nastepuje ochlodzenie powietrza,wzrasta jego gestosc.Zauwazylem juz,ze po zwstosowaniu podpalki silnik nie slabnie nawet wtedy gdy jest cieplo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...

02 Maj 2017, 14:30

Wczoraj bylo u nas cieplutko,zrobilem jazde testowa by zobaczyc jak szybko silnik sie rozgrzewa,jestem zaskoczony gdyz rozgrzewa sie wolniej czyli wzrosla efektywnosc spalania.Zima przy -20 st.c po pokonaniu 5km temp 75st.teraz osiaga temp taka sama po takim samym dystansie a wczoraj moglem chodzic w klapkach i koszulce z krotkim rekawkiem.Po pokonaniu 20km silnik utrzymywal stala temp .ok.85st.c,na czystm ON bylo tak samo.Teraz zrobie test jwzdy forsownej pod gore,dawniej latem temp.szybko wzrastala pod docelowe 90st.c,zobaczymy jak bedzie teraz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

02 Maj 2017, 18:19

A ja byłem dziś w kilku sklepach z podpałkami i wróciłem bez podpałki, za to z zamętem w głowie:
- firmy o której pisaliśmy znalazłem 2 rodzaje: w przezroczystej butelce żelowy na bazie alkoholu (gęsty jak ch...a) oraz klasyczny (nie było napisane, że jest zagęszczony) na bazie ropy z dodatkiem wodoru (pachniał jak najzwyklejsza nafta oświetleniowa, konsystencję miał jak ON)
- była jeszcze trzecia innego producenta, też niby żelowa ale nie tak gęsta jak pierwsza tu opisywana...

W związku z powyzszym zbaraniałem i nie wiedząc którą kupić nie kupiłem żadnej :(
Anjin
Zaawansowany

02 Maj 2017, 18:44

Pierwsza jaka kupilem w Groszku i od ktorej sie zaczelo,to byla z zageszczaczem,pachniala podlym bimbrem,producent na litere J,nastepna byla zupelnie rzadka,tez pachniala alkoholem,zelowa tez alkohol czyli jak dotad zastosowalem tylko podpalki na bazie etanolu.Sa najtansze.Sa tez takie,ktore kosztuja kilkanascie zl.litr.Skocze do Groszka znowu i kupie,podam nazwe firmy.Te na bazie nafty sa drogie,nie wiem jakie maja wartosci detonacyjne,alkoholowe sa w sam raz.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

06 Maj 2017, 15:24

Niestety - mój eksperyment się nie udał. Kupiłem podpałkę w/g normy EN-1860-3, która odpowiada składowi podpałce żelowej-alkoholowej firmy Dancoal (etanol). Była też Dancoal, ale żel ten na moje oko był zbyt gęsty, dlatego wziąłem inną podpałkę o tym samym składzie, ale zbliżoną konsystencją do oleju jadalnego. Zanim wlałem do baku - przeprowadziłem eksperyment w słoiku: wlałem podpałki i taką samą ilość ropy. Wynik - brak możliwości zmiksowania i uzyskania jednorodnej cieszy, po bardzo energicznym bełtaniu zrobiły się gluty, które szybko ponownie się rozwarstwiły. Nie dając za wygraną dodałem jeszcze trzecią część benzyny - to samo, benzyna z ropą pięknie się zmieszała, natomiast żel pozostał nienaruszony ...

Jak ty to zmieszałeś, mój Fantomasie ? :?:
Anjin
Zaawansowany

06 Maj 2017, 17:58

Ja najpierw wymieszalem podpalke z mixolem,ktory zawiera rozpuszczalnik,dopiero potem z ON.Teraz mam prawie pelen zbiornik,niebawem kupie w Groszku te podpalke ,ktora zastosowalem jako pierwsza,sprobuje wymieszac ja bezposrednio z ON bez mixolu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Maj 2017, 14:33

To jakby co to daj znać.
Anjin
Zaawansowany

07 Maj 2017, 15:04

Tak,oczywiscie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Maj 2017, 19:05

Kupilem wczoraj litr podpalki na bazie weglowodorow marki Organika,wlalem do przezroczystego baniaka i wlalem do niej litr mixolu,zmieszal sie z podpalka bardzo szybko,na dnie osiadla bialawa zawiesina ok.trzech lyzek stolowych,zlalem czysta mieszanine,od wczoraj jest nadal czysciutka,zero zawiesiny na dnie.Czysta podpalka zapala sie bardzo latwo dopiero po delikatnym podgrzaniu na palniku gazowym wydzielajac zapach palonej nafty.Podobnie jest z zawiesina,ktora po podgrzaniu staje sie czysta ,spala sie tak samo jak podpalka z ta roznica,ze wydziela zapach parafiny,te trzy lyzki palily sie stosunkowo dlugo jasnym ,zwawym plomieniem.Niebawem przy tankowaniu wleje do baku i napisze czy silnik chodzi podobnie jak na tych na bazie alkoholu,czy moze lepiej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

14 Maj 2017, 10:43

Pogrzebałem trochę na necie i udało mi się ustalić, że kiedyś podejmowano próby napędzania diesla etanolem, ale z powodu rozdzielania się ropki i etanolu mającego silne powinowactwo do wody odpuszczono temat. Co prawda dawało się uzyskać w miarę homogeniczny płyn, ale wiązało się to ze stosowaniem eteru i innych dodatków, finalnie kosztowo wychodziło podobnie, a parametry paliwa zwłaszcza w zimę były takie sobie.
http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/alko ... t-benzyny/

Co zaś tej podpałki na bazie węglowodorów, to jest to zwykła nafta która może sprawić pogorszenie własności paliwa, ma ona bowiem niską wartość cetanową i jest suchsza od ropy zatem w najlepszym przypadku nic nie zmieni "w jeździe".

Trafiłem natomiast na firmę, która sprzedaje prawdziwe uszlachetniacze do paliw - podobno biorą to stacje paliw i ze zwykłej ropy dodając ten specjał robią paliwa premium. Jest to preparat podnoszący wartość cetanową ON. Nazywa się to CETOL, baniak 30 litrów kosztuje ok. 500 zł, daje się tego 100 ml na 100 litrów paliwa.
http://www.petrolsc.com.pl/index.php?r=site/cennik
Anjin
Zaawansowany