W miarę komfortowe kombi 45 tys

11 Lut 2022, 14:11

Szukam w miarę komfortowego kombi do 45 tys. Aktualnie jeżdżę Golfem 6 HB 1.6 102km. Co mi przeszkadza w aucie? Mały bagażnik, zawieszenie mogłoby być trochę miększe no i mocy więcej, albo chociaż momentu - Dlatego rozważam diesla lub Turbo benzynę.

Golfy mi się już opatrzyły, chce zmienić markę.

Co na tą chwilę rozważam:
- Ford Focus mk3 1.6/1.5 ecoboost lub 1.6/2.0TDci
- Peugeot 308 II 1.6/2.0HDI
- Renault Megane III 1.5/1.6/2.0Dci
- Seat Leon III 1.6/2.0TDI

Rocznie robię 15-20 tys, większość po mieście, regularnie trasy 30-50tys no i dalsze wyjazdy na ferie i wakacje.

Szukałem też jakieś hybrydy, ale budżet nie pozwala na chociażby Aurisa II kombi w hybrydzie a inne auta mi się nie podobają z hybrydą pod maską.

Co byście polecali? Koszty utrzymania mają znaczenie więc dostęp i cena do części zamiennych grają dużą rolę.
TGuardian
Obserwowany

15 Lut 2022, 08:05

Jeśli chodzi o elastyczność przyspieszenie wyprzedzanie to kazdy z wymienionych aut bedzie ogromnym plusem względem mułka golfa 1.6 mpi...
Jeśli chodzi o komfort to nadal szukasz wsrod kompaktów więc tu rewelacji bym się nie spodziewał. HDI i TDCi to te same silniki bardzo udane. Tu bardziej polecam 2.0 ktory na trasie lepiej sobie bedzie radził niż 1.6.
1.6 ecoboost jest fajny na pewno duzo cichszy od diesla osiagami nie ustępuje jednostce 2.0 tdci 140km ale będzie więcej palił choć jak na benzyne i tak nie pali dużo. To już musisz rozważyć jakie masz priorytety.z tym 1.6 eb musisz też uwazac przy zakupie zeby nie trafić na przegrzaną jednostkę i po akcji serwisowej.
Jesli chodzi o megane to wez pod uwagę też motor 1.4 TCe 130km. Też turbobenzyna ale można tam włożyć gaz i bedziesz mieć tanie paliwo jeśli jest to dla ciebie ważne.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lut 2022, 10:32

TGuardian napisał(a):Co mi przeszkadza w aucie? Mały bagażnik
Jeżeli szukasz dalej w tym segmencie to wybieraj kombi. To w sumie jedyna alternatywa żeby mieć większy bagażnik.
TGuardian napisał(a):Rocznie robię 15-20 tys, większość po mieście, regularnie trasy 30-50tys no i dalsze wyjazdy na ferie i wakacje.
Przy trasach coś pokręciłeś :unsure: czy faktycznie robisz takie dystanse?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lut 2022, 17:50

Dzięki za odpowiedzi.
Rokiko napisał(a):Jeżeli szukasz dalej w tym segmencie to wybieraj kombi.

Szukam, o tym świadczy tytuł wątku :)

Rokiko napisał(a):TGuardian napisał(a):
Rocznie robię 15-20 tys, większość po mieście, regularnie trasy 30-50tys no i dalsze wyjazdy na ferie i wakacje.
Przy trasach coś pokręciłeś czy faktycznie robisz takie dystanse?

Chodziło mi o to, że większość tego przebiegu jest po mieście, ale regularnie robię też trasy (np w weekendy, z żoną i dzieckiem) po 30-50km.

Megane 1.4 tce słyszałem wiele złego o tym silniku na grupach megane. Chodzi o padającą uszczelkę pod głowicą. Ostatnio nawet był wątek, że ktoś przejechał tym autem 100km od kupna i zgubił po drodze cały płyn chłodniczy... Pewnie ecoboost ma też swoje bolączki (tak jak kolega wyżej pisał), ale przynajmniej same auto lepiej się powinno prowadzić i być mniej narażone na usterki elektroniki.

Co do lpg to i tak u mnie odpada, bo parkuję na parkingu na którym pojazdy z taką instalacją wjeżdżać nie mogą.
TGuardian
Obserwowany