W miarę młody samochód do 17000-18000 zł

07 Gru 2013, 17:33

Witam,
jestem młodym kierowcą, i szukam pierwszego WŁASNEGO samochodu, z racji, że trochę grosza odłożyłem resztę dorzucą rodzice chciałbym nowszego auta, tak od 2005roku, do tej pory rozważałem Fiata Grande Punto silnik minimum 1.4 16v, - t-jet byłby marzeniem, ale ten 95 km już powinien wystarczyć. Peugeot 207, 307 - jednak ze wskazaniem na większy, lub citroen c4. niemieckie auta już odpuściłem bo za te pieniądze raczej bardzo ciężko będzie znaleźć coś zadbanego. a zależy mi na w miarę tanim w utrzymaniu aucie. raczej tylko benzyna bo dużo będzie jeżdzone na krótkich dystansach więc diesel odpada. Grande punto pojawiło się tu ze względu, że za te pieniądze będzie to samochód najnowszy co za tym idzie chyba najmniej zużyty, wiem, że to auto o klasę niżej niż 307 i c4. Głównie to o nim chciałbym usłyszeć opinie i proszę o odniesienie się do pozostałych jestem oczywiście otwarty na inne propozycje.

Z góry dziekuję
mikiol12
Nowicjusz

07 Gru 2013, 18:22

Ja na twoim miejscu brałbym C4. Jak Ci nie zależy na osiągach to 1.4 bedzie w sam raz, a jak chcesz coś mocniejszego to 1.6 jedzie ładnie. W samochodach z grupy PSA jest dobra blacha to jak samochód zadbany nie bity to nie będzie rdzewiał.
Też jestem zwolennikiem benzyny, ale może zastanów się nad silnikiem 1.6 hdi. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz wersje bez dwumasy i bez fapa.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2013, 13:38

musiałbym się przejechać i zobaczyć. ale obawiam się, że 1.4 może być troszkę za słaby. własnie 1.6 hdi 90 km to była jedyna wersja dieslowska którą rozważałem - jednak ciągle nie wiem czy nie będzie zbyt szkodliwe dla silnika jak będą często dystanse rzędy 3- 4 km i 2 h postoju i potem znów... a w sumie nie robię dużych przelotów rocznie max 10-12 tys więc to spalanie nie jest aż takim priorytetem. wolałbym mieć tańszy w ewentualnych naprawach silnik
mikiol12
Nowicjusz

08 Gru 2013, 22:42

Jeżeli na spalaniu aż tak Ci nie zależy to bierz c4 1.6 16v 110KM. Samochód solidny, wygodny z prostym silnikiem. Zresztą w 1.4 spalanie pewno i tak było by mniejsze tylko o 1-1,5l/100 km.
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2013, 14:35

mam jeszcze 2 pytania odnośnie c4, jaki rocznik realnie w dobrym stanie dostanę za te 17 tys. żeby zostało na tzw. pakiet startowy, płyny i rozrząd. i czy myślicie, że warto było by sie wybrać do niemiec, mam możliwość wyjazdu i zostania tam na tydzien celem poszukania czegoś, ewentualnie mam tam wujka więc on może coś poszukać - tylko wtedy cena niższa musi być bo opłaty...
mikiol12
Nowicjusz

09 Gru 2013, 15:45

przed wyjazdem sprawdź ceny na np. mobile.de
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia cee’d - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczną wersją silnikową jest 1,6 CRDi o mocy 136 KM. Według danych producenta tak skonfigurowany samochód spala średnio 4,4 l/100 km (w trybie miejskim jest to 5,1 l/100 km, natomiast w trasie wynik ...

09 Gru 2013, 16:57

Właśnie oglądam. i Wydaje mi się, że na w miarę zadbany z 1.6 16v trzeba około 3.500 euro mieć. + te opłaty. i kolejne to co znaczy to " w miarę zadbany" na zdjęciach wyglądają zachęcająco. przebiegi udokumentowane od 130 tys do 180. i to cena za rok maksymalnie 2006. na zakup mam czas. spokojnie z 2 miesiące jeszcze mogę się rozeznać. oczywiście nie jechałbym w ciemno.

[link do mobile.de wygasł]

coś jak to wygląda nieźle chyba
mikiol12
Nowicjusz

10 Gru 2013, 13:36

Sam typ jak najbardziej w porządku jeżeli zależy Ci na nowszym samochodzie,niskim spalaniu i niezawodności. Ewentualnie poddaje propozycje Opla Corsy,może konkurować z C4. Daj znać na co ostatecznie się decydujesz.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

11 Gru 2013, 17:39

corsę chyba ciężko w tej cenie zadbaną znaleźć... a nie chciałbym podstawowych wersji z 1.0 lub 1.2 minimum 1.4... diesel w moim przypadku odpada jak to już ustaliliśmy wcześniej :)

Będę szukał chyba w niemczech c4, i corsy. fiata myślę, że też. chociaż nie mam jeszcze opinii od Was. ale na innych forach nie jest to zbyt ganione autko. ze wskazaniem na c4 bo w sumie największe, najwygodniejsze itd.

Obejrzę kilka i co wyda mi się najlepszą propozycją rocznik/stan/cena. to wybiorę. będę miał ze sobą znajomego który zajmuje się na codzień szukaniem aut w niemczech, a zarazem to mechanik. więc może uda się nie wpaść na minę...
mikiol12
Nowicjusz