W żaden sposób nie mogę otworzyć drzwi

27 Maj 2011, 20:16

Może macie pomysł jak sobie z tym poradzić... Wersja 5cio drzwiowa. Europejczyk. Drzwi prawe przednie. Zamknąłem z pilota i następnego dnia już nie dały się otworzyć, ani z pilota, ani klamką z wewnątrz, z zewnątrz, ani przyciskiem centralnego z konsoli, ani przez podniesienie i przytrzymanie tego cypka co wychodzi przy szybie (jakaś sprężyna ściąga go z powrotem na dół) ani żadną nawet wielokrotną kombinacją wyżej wymienionych. Ściągnąłem tapicerkę i cięgno od klamki wygląda ok. Wypieściłem też z każdej strony mechanizm w drzwiach szukając jakiejś dźwigienki... Problem wydaje mi się mechaniczny i nie dotyczy samego centralnego bo drzwi powinny dać się otworzyć z wewnętrznej klamki: jedno pociągnięcie podnosi cypek a drugie otwiera drzwi.
enyo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

27 Maj 2011, 20:30

witaj,
ot takie brytyjskie tamagocci :mrgreen:
spróbuj rozłączyć aku , podłacz i próbuj -może jakiś impuls ruszy te piepr...siłowniczki
jak otworzysz to przed zmianą zamka / na nowy/ ...nie zamykaj

ale sprawdz jeszcze przy wejsciu kabli do drzwi
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2011, 01:52

W Freelanderach po zamknięciu z pilota nie można odtworzyć drzwi od środka, takie zabezpieczenie, tak u mnie działa i tak jest napisane w instrukcji obsługi, więc jeśli nie zadziała ci siłownik od centralnego zamka to tych drzwi nie odtworzysz, więc trzeba szukać przyczyny nie zadziałania siłownika.
Amasz
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

28 Maj 2011, 19:43

Masz rację - jak zamkniemy samochód z pilota to nie da się go otworzyć ze środka. Jednak jak go zamkniemy z wewnątrz lub jednym kliknięciem z pilota otworzymy tylko drzwi kierowcy to zamki działają na dwa razy: jedno pociągnięcie klamki - rygielek do góry, drugie - drzwi się otwierają... tylko niestety nie u mnie :sad:
enyo
Nowicjusz

30 Maj 2011, 06:35

Mam podobny problem z silniczkiem lewych dzwi, koszt wymiany silniczka ok 7 stów, ale u mnie działa otwieranie z kluczyka. Pilot nie rusza dzwi kierowcy, ale jak włożę kluczyk w zamek przy klamce i przekręcę to spokojnie mi otwiera te drzwi. Spróbuj tak samo kluczykiem w zamek dwa razy przekręć i dopiero potem spróbuj klamką (skoro to prawe drzwi, przy lewych nie potrzeba silnika przy otwieraniu z kluczyka), może zadziała;)
olo
byolo
Nowicjusz

02 Cze 2011, 17:16

Zabawa kluczykiem i odłączanie aku nic nie dały, ale poradziłem sobie z otworzeniem tych drzwi :smile: Jednak z uwagi na bezpieczeństwo naszych landków nie będę na głównym forum informował jak :cool: Dziękuję Wam za cenne sugestie.
Mam jeszcze pytanie dotyczące mechanizmu: czy kupując używany muszę zwracać uwagę na to czy nie pochodzi od anglika? Inaczej mówiąc czy prawa klamka europeczyka (bez zamka) obsłuży prawy mechanizm anglika (przystosowany do klamki z zamkiem) i czy pod względem elektryki też wszystko będzie ok (kolejność otwieranie drzwi, piny w kostce itp)?
enyo
Nowicjusz