W124 czy w202 ?? Co lepsze w takie budzet ?

20 Gru 2013, 00:22

Witam. Wujek zastanawia się nad kupnem samochodu i tak mysli pomiędzy w202 a w124 dodam ,że wstępnie na auto ma około 8tyś i warunek taki ,że auto ma być z klimatyzacją.Jednak najlepiej żeby koszt kupna wynosił około 5-6tyś a za reszte by sobie go podszykował powymienial itd.
Który model w te pieniądze był by poprostu lepszy ? Na co uważać przy kupnie i jaki silnik wybrac bo w w202 to myslał nad 1.8 lub 2.0 natomiast do 124 jaki silnik będzie w sam raz tzn zeby nie był typowym mułem tylko jakoś jezdził ? 2.5 albo 3.0d ? czy moze benzynka 2.3 ? I jeszcze moje ostatnie pytanie czy wogole idzie w te pieniądze znalezć 124 z klimatyzacją ? Bo ktorego bym nie patrzyl na tablicy to są bez klimy.
vrs2010
Początkujący

Prawo jazdy: 18 11 1992
Auto: Scorpio mk3 2.0 DOHC MSB
Silnik: 2.0 DOHC
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

20 Gru 2013, 08:18

W tym budżecie to W124 choć W202 też kupisz (pare miesięcy temu user Jasiek90 swojego sprzedał za podobną kwote). Co do klimy to raczej ciężko,z ciekawości wpisałem na allegro i znalazło mi tylko 6-7 egzemplarzy z nią.
Silnik 2.3 w W124 będzie wsam raz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Gru 2013, 09:41

Barol napisał(a):Silnik 2.3 w W124 będzie wsam raz.

W sam raz ????
Nie jedzie, spalanie 12-13l pb/15-16l lpg no i średni temat samej instalki...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Gru 2013, 09:47

O gazie nic nie pisałem bo niewiem czy te silniki sie nadają czy nie..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Gru 2013, 10:10

W 124 są fajne ale... tylko diesle r5/r6 bo mają znośne spalanie i duże benzyny r6/v8 2,6/3,0/3,2 co nie zmienia faktu że trzeba pakować lpg bo apetycik mają ostry.

Wszystkie małe pojemności diesla nie jada a spalą i tak około 9l ON a mała benzynka lepiej jedzie tylko spali naprawdę dużo....
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

20 Gru 2013, 13:10

Barol napisał(a):O gazie nic nie pisałem bo niewiem czy te silniki sie nadają czy nie..

W W124 jest problem z gazem jeśli silnik jest na KE-Jetronic.
Zakłada się III generacją, lecz w tym samochodzie potrzebny jest bardzo dobry gazownik.
Instalacja I i II generacji się nie opłaca ponieważ przy pierwszym strzale rozdzielacz PB idzie do śmietnika.
Jest instalator w Warszawie mający wiedzę i sprzęt do zamontowania IV generacji w tych silnikach, lecz wtedy koszty wyniosą wartość auta.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

20 Gru 2013, 17:40

Ale kłotnia się zrobiła. Ja nie mam nic do gazu miałem w audi 100 c3 2.3 czyli silnik do ktorego podobno sie nie zaklada wogole gazu i zrobilem na gazie (lpg 1 generacji) 130tyś (w 7 lat) i jakoś nie miałem problemów no ,ale mniejsza o to.

Dzisiaj z wujaszkiem byliśmy ogladac 124 w silniku 3.0 lpg i 2.5d 20vi w sumie obydwa mocno nie zgodne z opisem i sie w sumie do niczego nie nadawały.
Po drodze ogladnelismy w202 z silnikiem 2.5 TD w automacie z klima i skora i powiem ,ze bardzo ciekawe auto fajny żwawy silniczek tylko jakieś jaja są z zagubiona karta pojazdu i zatrzymanym dowodem rejestracyjnym.
Ale najwieksza niespodzianką było jak wracaliśmy juz do domu to po drodze ( pod marketem ) stała alfa 156 1.9 JTD 105km na full opcji po dokładnych oględzinach auto naprawde super dosyć żwawe i bardzo ładnie zachowane przebieg 230tyś potwierdzony książką serwisową facet ktory ją ma to 70letni Pan i wszystko fajnie tylko chce 8tyś za 97 czy 98 r czy warto waszym zdaniem ? Bo słyszałem ze te dieselki sa naprawde dobre a aluminiowe elementy zawieszenia w tych czasach nie są juz drogie ?
vrs2010
Początkujący

Prawo jazdy: 18 11 1992
Auto: Scorpio mk3 2.0 DOHC MSB
Silnik: 2.0 DOHC
Rok produkcji: 1996

20 Gru 2013, 21:54

vrs2010 napisał(a):Ale najwieksza niespodzianką było jak wracaliśmy juz do domu to po drodze ( pod marketem ) stała alfa 156 1.9 JTD 105km na full opcji po dokładnych oględzinach auto naprawde super dosyć żwawe i bardzo ładnie zachowane przebieg 230tyś potwierdzony książką serwisową facet ktory ją ma to 70letni Pan i wszystko fajnie tylko chce 8tyś za 97 czy 98 r czy warto waszym zdaniem ? Bo słyszałem ze te dieselki sa naprawde dobre a aluminiowe elementy zawieszenia w tych czasach nie są juz drogie ?

Jeśli oczekujesz od samochodu czegoś więcej niż żeby było zwykłym toczydłem to ja najbardziej zastanów się nad Alfą Romeo, ten samochód to prawdziwa poezja, w każdym jego elemencie można odczuć Cuore Sportivo. Brat jeździ taką Alfą i nie sprawia mu większych problemów :ok:
To prawda że moje poglądy są oryginalne, ludzie mi tego zazdroszczą bo też by tak chcieli, ale nie potrafią, więc działa u nich zasada negacji. Nie potrafią czegoś zrozumieć więc to odrzucają.
mih
Początkujący

Auto: BMW ///MPOWER ///M3
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: Inne

20 Gru 2013, 21:59

vrs2010 jeśli jest faktycznie tak jak mówisz to ja bym sie nie zastanawiał tylko jechał oglądał dokładnie i jesli sie spodoba kupował.
Barol
Awatar użytkownika

20 Gru 2013, 22:04

Sam jeżdżę Mercedesem W124 i jest to bardzo wdzięczne auto, wspaniale się prowadzące i wykazujące się niesamowitym poziomem komfortu. Dodatkowo mimo zaledwie czterobiegowego automatu wykazuje się niesamowitym przyśpieszeniem jak na samochód z tych lat. Panowie z Porsche wiedzą jak robić samochody :ok:
Jednak podstawą jest aby trawić na zadbany i nie zamęczony egzemplarz bo wtedy każde auto niezależnie od marki będzie skarbonką. Co do Alfy słyszałem opinie że dobrze się prowadzi i ma nieźle wykonane wnętrze, jednak z drugiej strony chodzą opinie dotyczące jej awaryjności, a w szczególności zawieszenia. Nie wiem ile jest prawdy z tą awaryjnością, musiałbyś poszukać na forach dedykowanych marce. :ok:
pimpus76
Nowicjusz

Auto: Mercedes 500E
Silnik: M119