W202 - konkretna oferta. Warto?

20 Paź 2010, 20:30

Witam,
poszukuję pierwszego samochodu dla siebie. Mam 23 lata, dotychczas jeździłem małą Toyotką rodziców. Studiuję, a więc szukam dobrego auta, niezawodnego oraz taniego w eksploatacji. Zastanawiam się nad Mercedesem C180 W202. Znalazłem już nawet konkretną ofertę, o to co ma na wyposażeniu:
"Wersja: W202, Rok produkcji: 1994, 250 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Moc: 122 KM (90 kW), Pojemność skokowa: 1799 cm³, benzyna, granatowy, Liczba drzwi: 4/5, Status pojazdu sprowadzonego: sprowadzony/zarejestrowany, Kraj pochodzenia: Niemcy
ABS, el. lusterka, klimatyzacja, alufelgi, szyberdach, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, światła przeciwmgłowe".
Cena za to auto to około 7000 zł.
Proszę o ogólną radę: czy warto za taką cenę, jakie są Wasze opinie na temat tego modelu. Czy to odpowiednie auto dla mnie? Ewentualnie może lepiej poszukać innego modelu w tej cenie/ może nowsze, ale z niższej półki? Cena 7000zł to maksimum jakie chcę przeznaczyć na samochód.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Pozdrawiam forumowiczów
qwerty88
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

21 Paź 2010, 10:34

Nie wiem, czy W202 to dobry pomysł. Na Twoim miejscu poszukałbym czegoś z mniejszym przebiegiem i nie ze stajni Mercedesa.

[link do oferty na Allegro wygasł]

(w BMW ciężko stwierdzić, czy przebieg jest autentyczny)
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Paź 2010, 10:41

Mercedes dla studenta, to niezbyt fortunny pomysł,nie myśl sobie,że tak ciężkie auto ,do tego z napędem na tylną oś,tylko wącha paliwo.Poza tym ,jeśli ma tylko taki przebieg ,to to jest nic ,dla tego auta :!: 10 litrów na setkę,to łyka bez podejścia do stołu,by usiąść, a w mieście ?!Będziesz się rozglądał za stacjami ,podobnie jak Arab za Oazami!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Paź 2010, 10:57

C klasa za 7tys.zł?To przecież jakiś szrot pewnie i te 250tys.km tylko licznikowo ma :mrgreen: a co do tego miśka dalej to znalazłem to ogłoszenie.To jest ten? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jeśli to ten to przód miał bity napewno i ta niska cena mi sie nie podoba i pewnie kolega Jasiek90 który siedzi w Mercedesach to potwierdzi.Ja bym w tej kwocie poszukał Civica VI gen z początku produkcji,znajdziesz napewno taki egzemplarz w db stnaie.
np ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Paź 2010, 11:48

Zgadza się, to ten. A jeśli będę miał pewność, ze przebieg jest oryginalny i nie był bity? Tak się składa, że to samochód mojego znajomego, więc w tym wypadku mam co do tego pewność. A więc nie ma wątpliwości, czy cena nie jest za niska, bo coś nie gra, auto jest w takim stanie, jak w opisie. A więc co myślicie? Warto?
qwerty88
Nowicjusz

21 Paź 2010, 12:33

Nie tylko ja ale i większość forumowiczów nie uwierzy napewno w przebieg 250tys.km w 16letnim niemcu bo tylko dziadek do kościoła jeżdził,może fakt Twój znajomy nie cofał i jeżdził tak jak kupił ale sprzedawca napewno coś skręcił.A co do tego przodu to wystarczy sobie popatrzyć nad lampy (z prawej strony maska i błotnik ładnie złożone ale z lewej strony już nie co uciekają do góry).Ale jeśli auto z pewnych rąk to możesz pomyśleć nad kupnem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Sezon urlopowy w pełni - nie spiesz się na wakacje!
    Rozpoczął się sezon urlopowy, co oznacza, że Polacy będą pokonywać często setki kilometrów w swoich autach, aby dotrzeć na upragniony wypoczynek. Podczas długich podróży, zwłaszcza w okresie letnim łatwo o zmęczenie, ...

21 Paź 2010, 13:33

Barol ma rację.
A poza tym te zdjęcia są takie, że niewiele na nich widać.
Cena niska i przód krzywo złożony ale z drugiej strony skoro sprzedaje znajomy to raczej Cię w maliny nie wpuści no i to wersja KPW(kompletny brak wypasu) więc niezbyt atrakcyjna na rynku używanych.
Trzeba mu się dokładnie przyjrzeć, aczkolwiek jeśli 7tys. to dla Ciebie maksimum jakie chcesz przeznaczyć to odradzam W202, lepiej poszukać dobrej W201(o rok lub dwa starszej) niż najtańszych W202.
Phantom :roll: dlaczego po raz kolejny wprowadzasz w błąd?
w trasie W202 z tym samym silnikiem na LPG mieszczę się w przedziale 7-8 litrów, w 10 litrach jestem się w stanie zamknąć w mieście typu Kielce, Lublin a ~11 mi spala w Krakowie.
A nie uprawiam eco-drivingu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2010, 13:34

Na jakie elementy w takim razie zwrócić uwagę przy sprawdzaniu przebiegu? Gdzieś na forum znalazłem radę dla osoby, która chciała kupić ten sam model, z przebiegiem 180tys:
"Patrz na jedno,czy puści dymek przy zapalaniu,patrz przede wszystkim na gumowy przegub wału(taka okrągła guma przy tylnim moście,zobacz w jakim ona jest stanie,przy takim przebiegu powinna być jak nowa(ja wymieniałem niedawno ) Parz jak otwierają i zamykają się drzwi,w M.z takim przebiegiem powinny jak w nowiutkim.Sprawdz sobie suwak nawiewów ,jak chodzi ,z lekkim oporem czy flakowato.Kompresję sobie sprawdż ."
Zgadza się? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Czekam na dalsze rady

[ Dodano: 21 Październik 2010, 13:43 ]
Szukać innego mercedesa nie będę. Sprawa wygląda tak, że nie jestem jakimś wielbicielem Mercedesów, pojawiła się okazja u znajomego, więc się zastanawiam. Chciałem kupić raczej Vectre B za tą cenę, ale to już chyba wolałbym pewnego Mercedesa, niż Vectrę od obcej osoby, z którą nie wiadomo co by się działo. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Sprawdzony Mercedes, czy nowsza Vectra, ale mimo wszystko zawsze nie do końca pewna? Jak wygląda porównanie tych aut pod względem kosztów eksloatacji?
qwerty88
Nowicjusz

21 Paź 2010, 14:45

Jak będziesz jechał oglądać konkretne auto to jedż z kimś oblatanym w tych sprawach żebyś nie kupił kota w worku.A co do tego Mercedesa to dowiedz sie dokładnie co i jak było z tym autem no i ostatecznie można nad nim pomyśleć bo jednak lepsze auto od znajomego niż skarbonka z allegro,tylko żebyście też potem nie przestali być znajomymi jak kupisz tego miśka :grin:
Barol
Awatar użytkownika

21 Paź 2010, 15:04

Ten Mercedes ładnie w środku wygląda,zobacz tylko jak otwierają i zamykają się drzwi od strony kierowcy.Trudno jest powiedzieć coś na temat wypadkowości.To auto może nie mieć więcej w kołach,to nie jest Diesel.Jeśli ci nie przeszkadza spalanie ,to cena jest interesująca,rzekłbym nawet,bardzo interesująca.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Paź 2010, 18:18

Co Ty masz z tym spalaniem? jest normalne i na pewno nie przerażające
Wnętrze akurat ten konkretny ma brzydkie, jest zdecydowanie za ubogie jak na Mercedesa na zdjęciach wygląda na zadbane mam jednak dwa zastrzeżenia(pomijając brzydki wygląd), kierownica jest skórzana więc po co właściciel obłożył ją tandetnym pokrowcem? czyżby była aż tak wytarta? druga sprawa to gałka zmiany biegów-ewidentnie została zmieniona bo ta pochodzi z W202 po FL w 1997r.
Tak wygląda mój po ponad 290tys. km(licznikowych bo nie wiem ile ma naprawdę) i też 1994r tyle, że znacznie bogatsza wersja.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG