W204 C180 kompressor

02 Lis 2017, 14:42

Witam

W przyszłym roku mam zamiar zmienić auto, bardzo spodobał mi się Mercedes W204 C180 Kompressor 1.8 156km. Kwota jaką chce przeznaczyć na samochód to max 35tys zł. Brałem pod uwage inne samochody typy Mazda 3 i 6 ale ze względu na problem z rdzą niestety musze sobie odpuścić taki wybór, czytałem troche recenzji na temat tego auta i z tego co wyczytałem jednostka bardzo dobra za wyjątkiem rozrządu, rdza raczej go nie bierze, moje pytania to :

- jak wygląda utrzymanie tego typu samochodu, czy bardzo odbiega od klasy niższej typu vw, skoda, peugeot jeśli chodzi o standardowe wymiany elementów eksploatacyjnych. ( byłby to mój pierwszy samochód w tej klasie i ogólnie pierwszy mercedes, raczej zawsze wisiał w chmurze marzeń )

- jakie jest średnie spalanie tej jednostki w mieście czy przekracza 10/11L/100km

- Wasza opinia na temat tego samochodu

Dziekuje i pozdrawiam.
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

02 Lis 2017, 16:56

35 tys. to słaby budżet na w204. Musisz dołożyć z 5tys. aby coś dobrego kupić.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2017, 17:11

kupie, kupie :), szukam odpowiedzi na zadane pytania, w razie W budżet sie znajdzie
GranTurismo
Nowicjusz

02 Lis 2017, 17:13

powodzenia w kupnie :ok: (nie chce mi się dyskutować jak coś zobaczyłeś na allegro i pytasz głównie o spalanie, co przy takiej marce nie powinno Cie obchodzić...)

koszty:
audi-a4-b8-1-8tfsi-bmw-e90-320i-mercedes-c-180k-w204-vt96880.htm
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2017, 17:26

GranTurismo napisał(a):jakie jest średnie spalanie tej jednostki w mieście czy przekracza 10/11L/100km

Jeśli mówimy o typowym mieście z korkami, to 10 litrów licz najmniej, a nie średnio.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Rok produkcji: 2007

02 Lis 2017, 17:32

Dzida jak masz udzielać takich podpowiedzi zawadiackich, to nie odpisuj w ogóle na moje posty proszę, czyli jak mam zamiar kupić Mercedesa w Twoim mniemaniu nie powinno mnie obchodzić czy będzie palił 10L czy 20L ? co to ma w ogóle do rzeczy czy to Mercedes czy Trabant jakie ma spalanie, komentarze na odczep się " dozbieraj 5k i pogadamy " też za dużo nie wniosły w ten post, oczekuje odpowiedzi na pytania które zadałem a nie komentarze z kapelusza, nie mam czasu na jakąś wymianę zdań zupełnie niepotrzebnych, nie siedzę tutaj cały dzień od rana do wieczora
GranTurismo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

02 Lis 2017, 17:34

jasne, źle napisałem, chodziło mi o spalanie - spalanie a nie średnie :) - dzięki, także te 10-11L będzie oki
GranTurismo
Nowicjusz

02 Lis 2017, 17:54

GranTurismo napisał(a):Dzida jak masz udzielać takich podpowiedzi zawadiackich, to nie odpisuj w ogóle na moje posty
ale sam prowokujesz takie odpowiedzi... Ktoś Ci dobrze radzi, że nie kupisz dobrego egzemplarza w tej cenie a Ty i tak swoje.
No i jeśli "tylko" rozrząd to bierz - wymiana 4k, ale jako użytkownik THP masz już doświadczenie :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Lis 2017, 18:04

ale moje pytanie nie brzmiało " czy kupie c180 za 35tys zł " to już jest moja indywidualna sprawa czy ja znajdę czy nie znajdę, czy sprowadzę czy kupie trupa czy też nie i za ILE PIENIĘDZY, kwota tu nie jest priorytetem w tym poście tylko mojej pytania, i nie, nie mam doświadczenia w wymianie rozrządu bo pokonuje średnio 5-6tys km w roku widać bardzo lubicie tutaj dogryzać ludziom zamiast pomóc, niepotrzebnie dając takie uszczypliwości typu " jeździsz thp powinieneś mieć doświadczenie" " popatrzyłeś na allegro i jesteś mądry " po co to wszystko ? naprawdę wy nei macie co robić tylko wywoływać takie afery niepotrzebne, zamiast odpisać rzetelnie jak kolega u góry " spalanie w miescie w normie 10L " - bez zbędnego pierdykania prosto i na temat a nie przekomarzania jak na babskim wieczorze
GranTurismo
Nowicjusz

02 Lis 2017, 18:25

Widzę, że Tobie trzeba odpowiadac pełnym zdaniem:

GranTurismo napisał(a):- Wasza opinia na temat tego samochodu

MOJA OPINIA czyt. odpowiedź na pytanie:
NIE KUPISZ DOBREGO EGZEMPLARZA W TEJ CENIE. Dobry egzemplarz nie będzie miał u mnie dobrej opinii.
Czy napisałeś w pierwszym poście, że będziesz dokładać? NIE. Napisałeś jasno:
GranTurismo napisał(a):Kwota jaką chce przeznaczyć na samochód to max 35tys zł

Nie bulwersuj się, bo widać na pierwszy rzut oka, że chcesz mieć brykę na pokaz, a martwisz się takimi pierdołami jak spalanie. Spalanie to kwestia indywidualna uzależniona od stylu jazdy! Ja u siebie mam rozstrzał od 9,6 do 14l i mam powiedzieć, że pali 9 czy 14? A jak kupisz coś zapuszczonego i przez jakieś niedomagania będzie palić 5l więcej + 1l oleju?
Zobaczyłeś chociaż w link ode mnie?
Nie jesteś tu pierwszy i ostatni z takim podejściem i od razu widzę o co chodzi. Jesteś mądrzejszy to kupuj i dlatego życzę Ci powodzenia, a spalanie sobie sprawdź w autocentrum.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2017, 18:42

dzida napisał(a):Nie bulwersuj się, bo widać na pierwszy rzut oka, że chcesz mieć brykę na pokaz, a martwisz się takimi pierdołami jak spalanie.

Brak słów, pozdrawiam
GranTurismo
Nowicjusz

02 Lis 2017, 20:07

GranTurismo napisał(a):jak wygląda utrzymanie tego typu samochodu, czy bardzo odbiega od klasy niższej typu vw, skoda, peugeot jeśli chodzi o standardowe wymiany elementów eksploatacyjnych. ( byłby to mój pierwszy samochód w tej klasie i ogólnie pierwszy mercedes, raczej zawsze wisiał w chmurze marzeń )

Jeśli kupisz zadbany egzemplarz z potwierdzoną historią serwisową (najlepiej z Polski, bo w książki serwisowe od aut sprowadzonych z zachodu nie ma co wierzyć) to utrzymanie nie powinno być dużo droższe niż klasa średnia.

Niestety w ogłoszeniach dominują auta sprowadzone z zachodu, a te pewne z PL są dużo droższe niż Tobie się zdaje.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

02 Lis 2017, 20:15

Dzieki za odpowiedz, czyli rozumiem ze nawet na ksiazkach serwisowych robia walki :/
GranTurismo
Nowicjusz

04 Lis 2017, 17:07

Widzę ,że w temacie wszyscy wyjęli już noże. :roll: :naughty:
Może tak czas pochować te knypy i rzeczywiście wrócić do sedna sprawy bez emocji...
Moim skromnym zdaniem ten akurat model jest jak na Mercedesa całkiem ok. Niestety koszty ewentualnego utrzymania sa adekwatne do klasy więc z uwagi ,że klasę ...jakby chcesz zmienić ,to koszty tez ulegną korekcie. Eksploatacja jest kosztem. Tutaj rodzi się pytanie czy kupno mało zadbanego egzemplarza ,nie będzie czynnikiem głównym i determinującym koszty jego eksploatacji . Myślę że tak i ze będzie. Paliwo i spalanie ...to nawet zależą ...od stylu jazdy i są w tym przypadku na 2 planie.
Generalnie tani egzemplarz pociągnie pewnie spore koszty wymiany kolejnych już zużytych podzespołów jak np same amortyzatory itp...
Tutaj wybierając takie auto postawiłbym na pierwszym miejscu przede wszystkim bezwypadkowość. Każdy wie ,że grzebanie przy kaście palnikami jest zabójstwem,a Mercedes...od korozji ,to raczej nie jest ekspertem (przynajmniej od kilkunastu lat). :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

05 Lis 2017, 01:07

No i odpowiedz jasna i klarowna, ze jeszcze lepiej nie pchac sie w mercedesa ( bralem go pod uwage jako jednego z ostatnich na liscie bo wiekszosc ktore wpadly mi w oko zostaly zdyskwalifikowane jak Mazda przez korozje. Zostaje mi wybor pomiedzy Honda Civic Vlll lub Seatem Exeo 1.8 Turbo 150
GranTurismo
Nowicjusz