W212 vs A4 B8 vs BMW 5 F10/F11

23 Lis 2019, 11:03

Witam,

Jestem na etapie szukania dla siebie samochodu, zaznaczyłem na OtoMoto niezbędne dla mnie parametry (sedan, automat, nie uszkodzony, bez wypadek i nie anglik), rocznik ok. 2010. Skupiłem się na 3 samochodach z tytułu i ku mojemu zaskoczeniu najtańsze są Mercedesy, następnie Audi i BMW. Wiem, że te najtańsze pozycje z OtoMoto można od razu uznać za szroty, natomiast pomimo tego i tak wychodzi, że na rynku wtórym dużo bardziej ceni się BMW i Audi niż Mercedesy. Chciałem przed ew. dokonaniem wyboru poznać powód takiego stanu rzeczy. Te samochody są swoimi bezpośrednimi konkurentami więc jak sądzę, powinny być na podobnym poziomie cenowym. Pomijam fakt, że salonowo W212 były najdroższe. Jeśli chodzi o serwis to moje doświadczenie jest takie, że jeśli chodzi koszt serwisu tych samochodów to BMW>Mercedes>Audi.

Jaki jest wasz pogląd na tą sytuacje?

Pozdrawiam.
DawDawDaw
Nowicjusz

23 Lis 2019, 11:31

Te samochody nie są swoimi bezpośrednimi konkurentami, ałdi jest klasę niżej, konkurentem dla 5-er i w212 jest a6.
Jeśli chodzi o serwis to nie ma jednoznacznej odpowiedzi, są różne wersje wyposażenia, różne silniki, hamulce do dwulitrowego dieselka nie są takie same jak do czterolitrowego.
Cenę dyktuje rynek, w tym kraju posiadanie ałdi i bmw to synonim prestiżu dla janusza czy młodego sebka więc są w stanie zapłacić za nie więcej.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

23 Lis 2019, 13:21

Przepraszam! Oczywiście miałem na myśli A6 C7, nie wiem dla czego wpisałem A4.
DawDawDaw
Nowicjusz

23 Lis 2019, 14:53

Szukasz aut premium i to wyższego segmentu, więc nie spodziewaj się że kupisz takie auta w cenie jakieś Renófki Laguny czy Mondeo.
Mercedesy są tańsze bo prawdopodobnie mają łatkę aut które potrafią gnić, może to się zmieniło ale jest takie przeświadczenie.
Przede wszystkim jakie silniki Cię interesują czy diesel czy benzyna?
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lis 2019, 15:25

A skąd wniosek że spodziewam się ceny jak za: "Renófki Laguny czy Mondeo"? Zdaje sobie sprawę, że za takie auto trzeba zapłacić sporo a dodatkowo mieć z 10 tysięcy na nieprzewidziane naprawy.

Co do silników to z Mercedesa zastanawiałem się nad E250 ew. 220CDI z BMW 528i 2.0 ew. 3.0 choć pytanie jak z kosztami eksploatacji, w Audi 2.0 TDI 170KM, 2.0 TFSI każdy mi odradza a w V6 nie chce się pchać. Prawdę powiedziawszy z tej trójki Audi najmniej mnie przekonuje, jak dla mnie jest przereklamowane a i wybór silników kiepski.
DawDawDaw
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Unikalny system składania tylnych siedzeń – 1999 rok
    W jaki sposób w samochodzie typu minivan szybko uzyskać płaską podłogę? Przez lata odpowiedź brzmiała zwykle – wymontować tylne siedzenia. Toyota była prekursorem licznych i popularnych dziś rozwiązań typu „smart ...