Wada lakieru w nowym samochodzie

13 Gru 2020, 11:16

Witam zakupiłem około 1,5 miesiąca temu nowy samochochód mercedes GLC 200d , ostatnio podczas mycia odkryłem małą wade lakieru na drzwiach kierowcy , wada widoczna jest pod odpowiednim kontem i światłem. Nie wiem jak sie takie sprawy załatawia jeśli drzwi byłyby malowane tracę na wartości auta przy ewentualnej sprzedarzy boje sie też czy pomalowanie będzie idealne. Wogóle dla mnie to skandal jak można było wypuścic takie auto co by nie było klasy premium. Zalączam zdjęcie wady, Prosze bardzo o informacje jesli ktoś sie orientuje jakie mam prawa w tym wypadku i o co ewentualnie powinienem zabiegać . pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

klupio
Nowicjusz

13 Gru 2020, 14:34

Gdzie dokładnie jest to miejsce? Na nowych autach na czas dotransportowania do salonu są przyklejane pianki/naklejki ochronne itd. Może zaszła jakaś reakcja klej z lakierem. Tak czy tak jest to już nie do usunięcia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Gru 2020, 15:04

Wada jest przy krawedzi drzwi gdzieś tak w połowie być moze tam jakas pianka była, mam tylko nadzieje ze dealer nie bedzie wymyslał ze to moja winna jutro jade do niego
klupio
Nowicjusz

13 Gru 2020, 18:07

klupio napisał(a):Wada jest przy krawedzi drzwi gdzieś tak w połowie
no to właśnie miejsca gdzie owe zabezpieczenia są przyklejane
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Gru 2020, 21:44

jeżeli to nie jest faktyczna wada lakieru to sprawa trudna do wygrania nie wiem czy coś załatwisz bo musiałbyś udowodnić, że od czasu odbioru auta, nie byłeś na żadnej myjni nie stosowałeś żadnych środków do mycia auta które mogły by uszkodzić lakier, i nikt ci czymś na dworze nie oblał auta. w jednym z aut firmowych mamy cały bok w tego typu odbarwieniach, samochód miał tą stronę lakierowaną poł roku wcześniej więc świecie przekonani, że to błąd naprawy pojechaliśmy do ASO i wtedy uprzejmy Pan pokazał nam to samo na elemencie który nie był lakierowany a co ciekawsze takie plamy też są na szybie jak spojrzy się pod odpowiednim kontem.... raczej to nie efekt myjni bo samochód byłby cały a nie jedna strona więc jedyne co mi się nasuwa to ktoś uprzejmy czymś oblał...
comfortcar
Początkujący

Zdjęcia: 24

14 Gru 2020, 15:27

Witam ponownie jestem po wizycie w Mercedesie uznali gwarancję , będą próbować najpierw nagrzewać i polerować jeśli to nie pomoże ostateczność to malowanie, padła sugestia że być moze to spowodowała przyklejona pianka zabezpieczejąca drzwi , tak jak sugerował kolega powyżej . Powłoki lakieru na całym samochodzie są orginalne grubość od 90 do 140
klupio
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Najbardziej ekonomiczne SUV-y
    Specjaliści z amerykańskiej organizacji Consumer Reports po raz kolejny wzięli pod lupę paliwożerność SUV-ów i wybrali najbardziej oszczędne auta z tego segmentu. Wszystkie przetestowane przez Amerykanów egzemplarze ...

10 Sty 2021, 11:12

Niestety nagrzewanie i polewanie nie dało efektu będzie konieczne malowanie. Wydaje się że jest minimalnie lepiej jednak w słońcu widać wadę.
klupio
Nowicjusz

10 Sty 2021, 11:26

Dla mnie to było oczywiste że nie zejdzie :wink:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika