Wadliwa elektryka - Jeep Patriot

15 Lis 2022, 11:11

Witam szanowne grono.
Mam nie lada problem z moim Jeepem Patriotem. Kilka dni temu wsiadam ,przekrecam kluczyk i....brak kontrolki grzania świec,miga kontrolka imobilajzera i nie kręci rozrusznik. Naprawe rozpocząlem od błachych spraw typu-akumulator,zapasowy kluczyk,nowe baterie w kluczykach itd....Bezskutecznie.
Myslalem ze to przekaznik grzania swiec ,wczoraj wydobylem go, ale niestety jest sprawny,wiec nie to jest powodem usterki.
Generalnie moj problem z elektryką zaczal sie jakies 3 lata temu. Mysle ze wszystkie moje usterki mogą miec wspólne podłoze..Zaczelo sie sporadycznie....raz na miesiac ..drzwi kierowcy...ktore czasami sie nie otwieraly...Mechanizm zamka wyskakuje ale drzwi nie da sie otworzyc. Wsiadam od strony pasazera,dojezdzam do pracy i....drzwi dzialają. Ostatnio drzwi zablokowaly mi sie na poltora miesiaca,poczym ni stad ni z owąd sie odblokowały i dzialaja juz prawie pol roku.
Dodatkowo rok temu spalila mi sie zarówka prawego swiatla pozycyjnego,lecz niestety nie byla to wina zarówki....Prąd nie dochodzi do wiązki. Kolejny problem pojawil sie tez jakoes 2 lata temu,kontrolka akumulatora,pomimo sprawnego ładowania (ksiazkowe parametry) czasem po uruchomieniu silnika sie zapala a czasem nie. Wymienilem juz nawet alternator na nowy lecz niestety bez skutecznie. Ładowanie jest ale kontrolka zapala sie jak chce.
Znalazlem podobny post na temat problemu z brakiem grzania swiec i imobilajzerem uzytkownika 'Jaro' lecz niestety temat zostal juz zamkniety,dlatego postanowilem,zanim podpale to auto bo juz mnie szlak trafia pomalutku,ze zasiegne pomocy tutaj.
Za kazdą opinie,porade,pomoc bede mega wdzięczny.
Pozdrawiam.
Patriot666
Obserwowany

• 15 Lis 2022, 12:36

Patriot666 napisał(a):miga kontrolka imobilajzera
    Ona miga po włączeniu zapłonu przy próbie odpalenia? Jeżeli tak to może być problem z komunikacją immo z transponderem w kluczyku. Masz inny kluczyk, sprawdzałeś na nim czy takie same będą objawy?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2022, 16:17

Mój błąd. Kontrolka imobilajzera nie miga...zapala sie po przekręceniu kluczyka wraz z innymi kontrolkami ....poza grzaniem swiec żarowych i gasnie po chwili normalnie wraz z kontrolkami abs,esp itp...
    Patriot666
    Obserwowany

15 Lis 2022, 18:51

Patriot666 napisał(a): kontrolkami ....poza grzaniem swiec żarowych

Myślę że tutaj trzeba podłączyć komputer z dedykowanym programem do tego auta i zrobić odczyt błędów ze wszystkich dostępnych sterowników z naciskiem na sterownik silnika . Dlaczego ? Patrząc w pewne dostępne miejsce widać że elektronika jest tutaj rozbudowana . Nawet stan kontrolki ładowania alternatora jest dostępny w parametrach bieżących ECU silnika . Natomiast w zakładce testy jest opcja sprawdzenia jej działania . Podobnie z układem grzania świec żarowych . Mogę się mylić gdyż nie mam fizycznie Twojego auta na diagnostyce . A tam jak zwykle jest różnorodność sterowników - rok , typ ......
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Gru 2022, 09:29

Czy udało się rozwiązać ten problem. Mam takie same kłopoty :(
    Arek02
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gumball 3000 w Polsce
      Powoli, nawet bardzo powoli zbliża się Lato, a wraz z nim emocje związane wydarzeniami Elite Circle. Na dobry początek w maju, planujemy krótkie "przed Rage’owe spotkanie", a że wypada w tym samym czasie co odwiedziny ...