Wadliwe nowe opony z internetu

08 Gru 2016, 20:50

Witam.
Jestem "nowy" na tym forum. Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość, jeśli zbłądzę:)
Do rzeczy; kupiłem w znanym, dużym sklepie internetowym cztery nowe opony letnie Dunlop Blue Response. Rok prod 2016. To, co dostałem nie wygląda zachęcająco. Są lekko zmatowiałe, jakby były obsypane talkiem a potem umyte. Ale najgorsze są nierówności barku (boku) opon. Każda z nich ma wybrzuszenia i zapadłości w różnych miejscach- nie ma reguły. Dwie opony wyglądają jakby ktoś próbował zrobić z nich precla- są przekoszone, nie mają bocznej płaszczyzny.
Zareklamowałem i mają zostać wymienione ale sprzedawca twierdzi, że wszystkie opony takie są.
Ponieważ do tej pory tylko dwa razy kupowałem opony w internecie ( za każdym razem opony wyglądały jak nowe- czarne, błyszczące) nie mam pewności, czy mam rację twierdząc, że ktoś próbuje mi wcisnąć buble produkcyjne.
Proszę was, mądrzejszych i bardziej doświadczonych o rady, jak amator, taki jak ja, bez sprzętu , ma ocenić jakość nowej opony.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Próbowałem dołączyć fotki ale bez skutku. Może innym razem się uda:)
marro100
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 07 1987
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: ford focus
Silnik: 2.0tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Gru 2016, 09:58

marro100 napisał(a):Ale najgorsze są nierówności barku (boku) opon. Każda z nich ma wybrzuszenia i zapadłości w różnych miejscach- nie ma reguły.
Raczej nie powinno być takich nierówności na boku opony.

marro100 napisał(a):Próbowałem dołączyć fotki ale bez skutku. Może innym razem się uda:)
A w czym był problem? Przecież można je wrzucić do galerii lub jako załącznik, nie widzę problemu. Jak piszesz post to pod przyciskiem wyślij masz zakładki lub możesz dodać rozwijając swój profil po prawej u góry ekranu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999