Wadliwe silniki

05 Mar 2024, 17:11

Cześć, zastanawiam się nad zakupem samochodu z wadliwym silnikiem 1.6 VTI 120km z grupy PSA i chciałbym się dowiedzieć na jakie bolączki choruje ten silnik. Ogólnie po rozglądnięciu się w sklepach z częściami, kompletny nowy rozrząd kosztuje około 1500 zł a poza tym raczej nie ma jakiś wad dodatkowych. Na pewno jest mniej rzeczy, które mogą się potencjalnie zepsuć niż w przeciętnym dieslu oraz awaryjność jest głównie spowodowana tym wadliwym rozrządem, który przy zakupie samochodu można wymienić od razu i raczej nie padnie zbyt szybko. Dodatkowo ceny części w porównaniu do tego co wydawałem na samochody Niemieckich i Japońskich koncernów wyglądają dość atrakcyjnie. Czy jeśli przy zakupie zakładam od razu drobny remonty to czy jest się czego bać posiadając ten model ? Bo ogólnie Peugeot 308 zrobił na mnie pozytywne wrażenie, tak samo C4 poliftowe z tym samym silnikiem, ale mam dylemat czy warto się w to pchać i czego się ewentualnie obawiać po wymianie rozrządu na np Ine/SKF/Febi itp.

Pozdrawiam
AngelMer
Nowicjusz

05 Mar 2024, 17:16

Brak sił :|
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2024, 17:42

AngelMer napisał(a):mam dylemat czy warto się w to pchać

Nie.
AngelMer napisał(a):czego się ewentualnie obawiać po wymianie rozrządu na np Ine/SKF/Febi itp

Wszystkiego.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Mar 2024, 20:36

AngelMer napisał(a):czy warto się w to pchać
jeśli jesteś mechanikiem - masochistą (a nie jesteś na pewno tym pierwszym), wymienisz własnoręcznie rozrząd i będziesz używać tego auta ze świadomością, że kolejnym jego właścicielem będzie stacja demontażu pojazdó, to warto :ok: natomiast po wymianie rozrządu nadal będziesz mieć kiepksie auto, tylko z nowym rozrządem.
Jak mawiał klasyk w skromnej osobie mojego przedmówcy :mrgreen: nie jeździsz silnikiem na palecie, jest mnóstwo innych rzeczy, które sprawiają, że to auto to... nienajlepsza propozycja.
Mała podpowiedź - części może i tanie, ale robocizna kosztuje zdrowo :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Mar 2024, 13:21

Przez to pytam co oprócz rozrządu jest w nim wadliwego. Rozmawiałem z dwoma znajomymi, którzy pracujących w dość dużych serwisach to zwrócili uwagę na to że jako auto jest na łańcuchu to nikt się nim nie przejmuje i przez to są awarie ślizgów/napinacza itd a co do faktycznych wad tego auta to raczej bardziej należy się obawiać sterowania rozrządem czyli nastawnik, czujniki, które psują się randomowo oraz ewentualnie wałek rozrządu bo on faktycznie wiąże się z sporą sumą w przypadku wymiany. Awaryjność jest na poziomie serii N w BWM, która jest wadliwa na tle poprzednich, ale udana na tle następców oraz większości diesli na rynku.
AngelMer
Nowicjusz

10 Mar 2024, 17:51

Skupiłeś się na silniku, ale nawet gdybyś kupił to auto z takim polecanym, to nadal masz wszystko naokoło - elektronika, elektryka, łamiące się plastiki (i to te najmniejsze, niewymienialne). Sama jakość wykonania wnętrza tego auta jest żenująca
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...
    15 lat sukcesów Toyoty Prius
    15 lat temu została zaprezentowana pierwsza generacja Toyoty Prius, której debiutowi towarzyszyło hasło "w samą porę na 21 wiek". Półtorej dekady później, najlepiej sprzedający się samochód hybrydowy ...