Wady ukryte przy zakupie auta

18 Sty 2011, 13:13

witam
Zakupiłem dziś citroena Berlingo - od prywatnej osoby.
Stan techniczny ok, ale wiadomo jak w każdym aucie jest kilka rzeczy do zrobienia.

Przy kupowaniu ani ja ani mechanik który był ze mną nie sprawdziliśmy zamykania i otwierania auta.
Przyjechaliśmy pod dom i chce zamknąć auto a tam - ze strony kierowcy nie wchodzi kluczyk a ze strony pasażera wchodzi ale nie przekręca.
Na dodatek w tylniej klapie też zamek nie działa...

Do d... bo nie mogę teraz zostawić spokojnie auta!

Pytanie jest następujące: mogę złożyć jakąś reklamacje? Albo w ogóle kwalifikuje się to na termin wady ukryte?
drzewko82
Nowicjusz

Miejscowość: bielsko

18 Sty 2011, 13:30

Skontaktuj się najlepiej jeszcze dzisiaj albo jedz do tego od kogo kupiłeś auto i zapytaj co jest grane z tymi zamkami. Przeciez jakoś ta osoba musiała to auto zamykać.
Nie czekaj tylko od roazu jedz spowrotem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sty 2011, 13:42

kontaktowałem się już i powiedział że nie wie, że coś tam było nie tak, ale nie wie co, a mnie dosłownie trafia bo to są dodatkowe koszta o których nie było mowy...
drzewko82
Nowicjusz

Miejscowość: bielsko

18 Sty 2011, 15:06

To może ja jeszcze się zapytam jaka jest możliwość zwrotu auta po zakupie (tz czy jest możliwość i w jakich okolicznościach?)
napkom
Nowicjusz

Miejscowość: Łask

19 Sty 2011, 11:39

Wszystko zależy od treści umowy. Zazwyczaj pisze, że kupujący zapoznał się ze stanem technicznym pojazdu. Ale.... Jeżeli samochód posiada wady ukryte, to można sprawę skierować do sadu. Przy dobrym prawniku, jest szansa na wygranie. O ile samochod faktycznie ma wady ukryte. A już tym bardziej, jak zagraża życiu bądz zdrowiu uczestników ruchu. Np. spawae nadwozie po jakimś wypadku, usuwanie kontrolek z licznika informujących o usterkach danych układów ( sterowania, hamulcowy itd. ), cofania liczników itd itd. Można rónież powalczyć z tytułu rękojmi.
Regulują to przepisy kodeksu karnego i cywilnego. Np. art. 556 kc, 557kc, 354kc, 563kc. Potrzebna może też być ekspertyza samochodu.
W necie jest dużo artykułów na ten temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Sty 2011, 12:01

nie wiem czy z zamkiem to wada ukryta...przecież mogłeś przelecieć kluczykiem. Ja też tego nie zrobiłem i w bagażniku też nie działa, kluczyka nie wsadzę. pozostałe drzwi ok. Nie działała mi też tylna szyba elektryczna...rozebrałem tapicerkę i się okazało że decha trzyma szybę :D to dopiero mnie zdziwiło hehe:D
tomektychy
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brudne szyby w samochodzie to kwestia bezpieczeństwa
    Badania wykazały, że brudna przednia szyba dwukrotnie zwiększa ryzyko kolizji. Kolejnym efektem zaniedbania czystości auta jest większe i szybciej postępujące zmęczenie kierującego pojazdem w porównaniu do sytuacji, ...
    Mitsubishi ASX, LANCER i COLT z instalacjami LPG
    W polskich salonach Mitsubishi Motors są już dostępne modele ASX, Lancer i Colt z instalacjami LPG z pełną gwarancją. W takie instalacje można wyposażyć zarówno nowe samochody, jak i używane modele marki Mitsubishi. ...

19 Sty 2011, 21:15

Tak jak MotoAlbercik napisał. Można walczyć w sądzie o zwrot pieniędzy, ale nie sądzę, żebyś miał jakiekolwiek szanse z powodu uszkodzonego zamka. I przede wszystkim szkoda czasu. Wymień zamek i będzie z głowy. Ile to będzie kosztować? 100? 200? Wiadomo w używanym zawsze są jakieś uszkodzenia.
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)