Walka o przetrwanie, niskie obroty - Ford Focus 1.6

30 Lip 2017, 11:42

Witam , posiadam forda focusa 2002 r 1.6 , nigdy nie miałem z nim jeszcze takiego problemu , otóż od 2/3 dni podczas uruchamiania silnika --> przekręcam kluczyki w stacyjce --> jest zapłon --> silnik się uruchamia i w tym momencie jest "walka o przetrwanie" , to znaczy jest taki dźwięk jakby miał za mało obrotów , tak dziwnie buczy , jest to wysoki dźwięk . Szybko przestaje jeżeli go przegazuję. Denerwuje mnie to bo czuję jak się męczy mój Filipek :angry: :D dodam,że wszystkie płyny uzupełnione , ostatnio zrobiona regeneracja maglownicy :D i wymieniony czujnik na pompie z powodu wycieku płynu wspomagania. Akumulator jest stary - nawet bardzo , w sumie to go nawet jeszcze nie ładowałem , może tu leży pies pogrzebany ? hmm... ? dzięki za pomoc , pozdrawiam.
divertalive
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk1

30 Lip 2017, 15:28

Przyczyną może być stary akumulator lub też rozrusznik. Najlepiej wsadź jakiś inny na podmianke i zobaczysz czy coś się zmienilo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Lip 2017, 06:06

Wczoraj kilka razy jeszcze jeździłem i odpalałem i było ok, więc w dodatku raz jest dobrze,a raz tak sobie , podejrzewam ,że jak jest rozgrzany silnik to mu wtedy łatwiej.
divertalive
Nowicjusz

31 Lip 2017, 10:02

divertalive napisał(a):Akumulator jest stary - nawet bardzo , w sumie to go nawet jeszcze nie ładowałem , może tu leży pies pogrzebany ?
Jakie masz napięcie na akumulatorze w stanie spoczynku (przynajmniej 15-20 minut po wyłączeniu silnika)?
Jakie jest napięcie na wolnych obrotach?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Lip 2017, 21:23

Jak sprawdzę to napiszę tutaj.
divertalive
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...