Wariująca klima

05 Sie 2010, 18:34

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu pierwszy raz.

Mam mały problem z klimą w terrano 2 TDI 97r. 125km. Otóż :) Rano po włączeniu silnika i klimy załącza się wentylator od klimy (przedtem wentylator włączał się powyżej 30 st. cel. ). Po zagrzaniu się silnika i całego układu klimatyzacji, klima zaczyna się wyłączać i włączać (średnio co 2 sek.) . Silnik na biegu jałowym chodzi równo ale jak już jadę na luzie silnik dostaje dziwnych wibracji i prawie gaśnie. A po włączeniu klimy mam wrażenie jakbym kotwicę rzucił za siebie :) aha Z tego co wiem układ klimy do chłodnicy powinien być gorący ( i jest) ale już osuszacz (skraplacz) jest chłodny.

Dodam jeszcze że ok tydzień temu wymieniałem czynnik chłodzący.

Jaka może być przyczyna?:
- sprężarka do wymiany?
- za dużo lub za mało czynnika?
- może skraplacz to wyczyszczenia?
- a może silnik nie kontroluje ilości powietrza wpadającego do silnika?

Pomożcie bo jadę za 2 tyg na wakacje :)
pulkowniczek
Nowicjusz

Miejscowość: Bibice

06 Sie 2010, 17:57

To, że po włączeniu silnika i klimy włacza się wentylator, a właściwie powinny się włączać dwa wentylatory na wolnych biegach, to normalka. Nie piszesz nic o drugim wentylatorze - co z nim - włacza się razem z pierwszym? Jeżeli nie, to tu może leżeć problem tego, że klima się włącza i wyłącza po nagrzaniu silnika. Ten sam wentylator może też być przyczyną tego, że silnik traci moc po właczeniu klimy - prawdopodobnie siada sprężarka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Sie 2010, 19:24

tam jest visco więc nie ma co się "włączać"
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sie 2010, 06:54

Witam

Problem rozwiązany. Do wymiany był osuszacz (skraplacz) :)

Pozdrawiam
Marcin
pulkowniczek
Nowicjusz

Miejscowość: Bibice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2UR-GSE - Lexus
    Pozostajemy w świecie V-ósemek. Z silników tego typu bardzo chętnie korzysta również Lexus. Japońska marka powszechnie stosuje takie motory w autach sportowych. Flagową jednostką Lexusa jest obecnie wolnossący ...