Warszawa - Augustów [najlepsza trasa]

13 Lip 2011, 12:17

Witam wszystkich Kierowców/Forumowiczów!

W sobotę jadę z Warszawy do Augustowa (ok. 260 km) i chcę wybrać najlepszą trasę, czyli taką, która nie męczy kierowcy i jest szybka - to podstawowe i w zasadzie jedyne kryteria.

Z tego co widzę na mapie to są trzy możliwości jazdy:

trasa #1: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Łomża [63]-Szczuczyn [61]-Grajewo [61]-Augustów (258 km/3 h 50 min wg GoogleMaps)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

trasa #2: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Gmina Rutki [E8]-Jeżewo Stare [E8]-Tykocin [671]-Knyszyn [671]-Korycin [671]-Suchowola [E8]-Augustów (264 km/4 h 01 min wg GoogleMaps)

trasa #3: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Gmina Rutki [E8]-Jeżewo Stare [E8]-Białystok [E8]-Korycin [671]-Suchowola [8]-Augustów (281 km/4 h 05 min wg GoogleMaps)

W zeszłą sobotę jechałem trasą Warszawa-Małkinia Górna (ok. 100 km) drogą ekspresową S8 (E8) i potem drogą nr 694 (27 km od S8 przez Brok do Małkini Górnej). Drogą S8 jechało się "pierwsza klasa": dwa pasy + pobocze w każdą stronę, kierunki jazdy rozdzielone pasem zieleni + barierka + jakieś osłony przeciw-oślepiające, średnia prędkość jazdy to ok. 100-110 km/h (droga ekspresowa-100 km/h dla aut osobowych bez przyczepy).

Czy droga krajowa E8 do Białegostoku/Augustowa wygląda przynajmniej podobnie, jak na tym odcinku, który pokonałem kilka dni temu? Mam na myśli to czy nie występują tam jakieś roboty drogowe/ruch wahadłowy lub po prostu droga jest wąska i dziurawa/łatana.

Przyznam, że trasa #3 zachęca mnie najbardziej ze względu na drogę E8, w drugiej kolejności trasa #1 ze względu na najmniejszą odległość i drogi w miarę nie "ostatniej kategorii". Co do trasy #2 to nie wiem, czy ten odcinek Jeżewo Stare [671]-Tykocin [671]-Knyszyn [671] jest wporządku?
teslabox
Obserwowany

Auto: Honda Accord 1.8 benzyna 1998

13 Lip 2011, 13:04

Polecam Trasę nr 1 jechałem dwa tygodnie temu i tylko w Łomży były na krótkim odcinku roboty, a droga na całej długości jest dobra i dobrze się jedzie.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

13 Lip 2011, 13:39

Dzięki wielkie ArteK za Twoją wypowiedź.
ArteK napisał(a):tylko w Łomży były na krótkim odcinku roboty
Czy możesz określić na jak długim odcinku trasy były te roboty drogowe lub jak długo zajmuje przejazd przez nie? Czy jest tam zorganizowany ruch wahadłowy?

Pamiętasz jak przejeżdżałeś przez Łomżę? Pytam ponieważ GoogleMaps pokazuje "nieco" na około:

A przecież można prościej:

Czyżby na ul. Polowej kryło się coś dziwnego albo jest jakaś powolna?
teslabox
Obserwowany

Auto: Honda Accord 1.8 benzyna 1998

13 Lip 2011, 14:50

Ja jechałem trochę inaczej (patrz mapka) i było to w nocy więc nie było ciasno ale twoje warianty powinny ominąć te roboty (zaznaczone na czerwono). Byłem głodny i musiałem zmienić trochę trasę żeby zajechać do Mcdonaldsa coś przekąsić :)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi