W sobotę jadę z Warszawy do Augustowa (ok. 260 km) i chcę wybrać najlepszą trasę, czyli taką, która nie męczy kierowcy i jest szybka - to podstawowe i w zasadzie jedyne kryteria.
Z tego co widzę na mapie to są trzy możliwości jazdy:
trasa #1: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Łomża [63]-Szczuczyn [61]-Grajewo [61]-Augustów (258 km/3 h 50 min wg GoogleMaps)
[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
trasa #2: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Gmina Rutki [E8]-Jeżewo Stare [E8]-Tykocin [671]-Knyszyn [671]-Korycin [671]-Suchowola [E8]-Augustów (264 km/4 h 01 min wg GoogleMaps)
trasa #3: Warszawa [E8]-Wyszków [E8]-Radzymin [E8]-Ostrów Mazowiecka [E8]-Zambrów [63]-Gmina Rutki [E8]-Jeżewo Stare [E8]-Białystok [E8]-Korycin [671]-Suchowola [8]-Augustów (281 km/4 h 05 min wg GoogleMaps)
W zeszłą sobotę jechałem trasą Warszawa-Małkinia Górna (ok. 100 km) drogą ekspresową S8 (E8) i potem drogą nr 694 (27 km od S8 przez Brok do Małkini Górnej). Drogą S8 jechało się "pierwsza klasa": dwa pasy + pobocze w każdą stronę, kierunki jazdy rozdzielone pasem zieleni + barierka + jakieś osłony przeciw-oślepiające, średnia prędkość jazdy to ok. 100-110 km/h (droga ekspresowa-100 km/h dla aut osobowych bez przyczepy).
Czy droga krajowa E8 do Białegostoku/Augustowa wygląda przynajmniej podobnie, jak na tym odcinku, który pokonałem kilka dni temu? Mam na myśli to czy nie występują tam jakieś roboty drogowe/ruch wahadłowy lub po prostu droga jest wąska i dziurawa/łatana.
Przyznam, że trasa #3 zachęca mnie najbardziej ze względu na drogę E8, w drugiej kolejności trasa #1 ze względu na najmniejszą odległość i drogi w miarę nie "ostatniej kategorii". Co do trasy #2 to nie wiem, czy ten odcinek Jeżewo Stare [671]-Tykocin [671]-Knyszyn [671] jest wporządku?